Zelf taugé kweken

HomeDIYZelf taugé kweken

Zelf taugé kweken is makkelijk en is de moeite waard om te proberen. Het proces duurt ongeveer een week. Je kunt een zakje taugé kiemgroente bij Dille & Kamille of Ecoplaza kopen. Maar de mungbonen van de Aziatische supermarkt doen het ook goed. Kies dan wel de bonen met schil. Voor weinig geld (€ 1,30) kan je de hele winter, wekelijks taugé eten! En het is ook nog eens super gezond.

Pot met tauge
Kijk, kijk! Mijn eigen taugé!

Zelf taugé kweken

Neem een glazen pot zonder deksel en week de mungbonen. Gebruik niet meer dan een laagje bonen want de kiemen gaan straks de hele pot vullen! Giet het water af en dek de pot af met een stukje stof. Een stuk oud t-shirt of te klein kinderhemd werkt prima! Klem het vast met een elastiek. Spoel de bonen 2 à 3 keer per dag. Giet het water steeds af. De bonen blijven vochtig genoeg om te kiemen. Zet de pot in een keukenkastje of kelder. Niet in de koelkast want dan zal het niet kiemen. Na week heb je een volle pot!

Met de taugé heb ik een recept van 101 Cookbooks gemaakt. Een gezonde salade met avocado, en amandelsnippers. Gecombineerd met Griekse yoghurt.


27 oktober 2013


5 min voorbereiding

10 min bereiding

2 personen

Recept voor taugé salade

Een gezonde en makkelijke salade met geroosterde amandelsnippers, avocade en taugé.

Dit heb je nodig

 • 25 g amandelsnippers
 • 1 avocado
 • grote pot taugé
 • bakje griekse yoghurt van 170 gram
 • handje rucola
 • bieslook
 • olijfolie
 • zout en peper

Zo maak je het

 1. Rooster de amandelsnippers.
 2. Snijd de avocado in kleine stukken en meng met de taugé en de geroosterde amandelsnippers.
 3. Scheur de rucola en snijd de bieslook fijn. Meng de rucola en de bieslook met de yoghurt. Voeg wat zout naar smaak toe.
 4. Schep het yoghurtmengsel naast de avocado-taugé salade. Besprenkel met olijfolie.
 5. Breng op smaak met wat peper uit de molen.

Tags: salade, taugé, voedzaam

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


11 reacties


 1. Hoi Marleen, ik heb eerder geprobeerd kiemgroenten te kweken maar mislukte steeds jammerlijk. De spoeltip kreeg ik nooit en mijn kiemen schimmelden dan ook snel. Hoe lang raad jij aan de eerste maal te weken?

  1. Hoi Olav,
   Spoelen is heel belangrijk! Je moet het niet in het water laten staan. Deze keer heb ik de bonen niet eens geweekt. Normaal week ik bonen en erwten een dagje. Maar nu ben ik meteen aan het spoelen geslagen. Meteen maar weer bewezen dat weken niet noodzakelijk is!

 2. Wauw wat leuk dit! Klinkt ook echt heel simpel. Ik ben helemaal into de cress die we kregen tijdens Wat eet Rotterdam. Ik had laatst de Borage cress door de pompoensoep gedaan of rode mosterd cress over de quiche. Staat leuk en het heeft een pittige smaak. Deze heb ik alleen niet zelf gekiemd, dus ik doe graag mee!

  1. Hoi Maura, dat was een leuk setje kiemen hè! Niet het standaard spul.

 3. Antoinet

  Probeer eens rode kool te kiemen. Alleen al door de rode kleur is het een feestje in een salade.

 4. Oh dit ga ik zeker eens proberen! Ik ben dol op taugé!

 5. Wow Marleen, superleuk idee!

 6. sasja

  Hoi, wat ziet het er hier allemaal prachtig uit!
  Weet jij toevallig of je fenegriek mag kiemen? Er was een tijdje sprake van een bacterie waardoor het niet mocht. Ik las dit op het internet. Ik heb de kiemen klaar maar twijfel of ik ze moet eten :-)

  1. Thank you! Ik denk dat je de EHEC bacterie bedoelt? Het is belangrijk dat je kiemen goed en vaak spoelt met water! Als je een jampotje gebruikt, laat het water dan helemaal weglopen.
   In een kiemschaaltje is het beter om dun te zaaien omdat er dan minder snel schimmel tussen de kiemen ontstaat. En dagelijks het water verversen.
   Zo gaat het hier al jaren goed. Succes met kiemen!

 7. Mc

  rode kool kiemen? hoe doe je dat dan?

  1. Rode kool kiemen kweek je net als alfalfa kiemen. Je strooit wat zaden in een kiemschaaltje en iedere dag even spoelen met water. Je kan het kopen bij Ekoplaze van het merk: de peulenschil (www.depeulenschil.nl).


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.