“Je kan de enveloppe open maken of dicht laten” zegt Samuel Levie terwijl hij ons welkom heet in Brug 9 onder het Multatuli standbeeld in Amsterdam. Voor me ligt een bruine enveloppe met mijn naam. Het bevat het programma van het Fairdelicious foodbloggersevent dat Max Havelaar en tijdschrift Delicious vandaag organiseren. Zal ik de enveloppe open maken?
Fairdelicious.
Het Fairdelicious foodbloggersevent valt precies in de fairtrade week. Tijdens deze week roept Max Havelaar op één fairtrade product per dag te gebruiken. Goede actie! Jochem Veerman vertelt ons over Stichting Max Havelaar. De organisatie zet zich in voor eerlijke handel. De boeren verdienen een eerlijke prijs voor de arbeid die ze hebben verricht. En dat geeft toch een goed gevoel, dat de mensen normaal betaald krijgen voor het product dat je in de supermarkt koopt!
Homemade happiness
Gepassioneerd vertelt Makkie Mulder over haar blad Delicious. Een blad dat met liefde wordt gemaakt. Het maken van een blad en een blog heeft overeenkomsten. Ze geeft ons tips.
Wat wil je zijn en voor wie wil je zijn? Delicious wil inspireren, koken is leuk en boodschappen doen is een feest. En bedenk dat je niet voor iedereen hoeft te schrijven. Hoe wil je zijn? Welke kleuren en lettertypes passen bij je. Welke uitstraling heeft je fotografie? Bijvoorbeeld foto’s met sappig fruit, kruimelige koekjes of vers gebakken brood. Formuleer je blog in kernwoorden. Bij Delicious zijn dat Joie de vivre, gul, echt en internationaal. Laat je inspireren door de actualiteit. Zo bedacht de redactie van Delicious de thema’s Mediterrane gerechten tijdens de Arabische lente, No Waste tegen voedselverspilling, Flex over minder vlees eten en China tijdens het China jaar. Laat zien wie je bent. En blijf jezelf als je samenwerkingen aan gaat met commerciële partijen. Doe het alleen als het bij je past of zet het naar je hand. Makkie sluit af met koken is plezier en eten is homemade happiness. Genoeg stof om over na te denken.
Oosterse exoten
“Lekker eten hebben we aan de Romeinen te danken” zo begint Lizet Kruyff haar verhaal. Lizet is specialist op het gebied van culinaire geschiedenis. Garum (italiaanse vissaus), olijfolie, kruiden en fruit brachten de Romeinen naar Nederland. Later, tijdens de ontdekkingsreizen, komen de oosterse exoten naar Nederland. Denk aan kaneel, peper, kruidnagel en nootmuskaat. Wat van ver komt is lekker, maar daardoor ook duur. Lizet heeft ook specerijen meegenomen en onze beleving is compleet. Door de handel in lekkere producten, begint ook de slavenhandel en uitbuiting. Door fairtrade producten te kopen, kunnen we tegenwoordig wel een verschil maken voor de boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden.
Arabia
We lunchen aan boord van een trekschuit. Nadia Zerouali en Merijn Tol, bekend van hun boeken Arabia en Bismalli Arabia, hebben een heerlijke lunch verzorgd. Ze vertellen over hun reizen door Libië en Palestina. Op zoek naar verhalen en recepten uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Door hun nieuwsgierigheid en enthousiasme komen ze, volgens mij, overàl binnen. Eten verbindt mensen en is grensoverschrijdend, vertellen ze. Het is cultuur en traditie.
De lunch is een lekkere soep en markouk (brood) met labne (yoghurt), hummus en salade. Ik herken lang niet alles op mijn bord. Maar dit smaakt naar meer! Hun nieuwe boek Arabia bij je thuis lijkt me wel wat!
Amandelen uit Palestina
De trekschuit zet ons af bij het terrein van de Westergasfabriek. Bij Mr. Kitchen gaan we verder. De misters Maarten Hoekstra, Igor Sorko en Daan Faber ken je waarschijnlijk al van de Rollende Keukens en de likeur Rabarcello. Ze zijn gespecialiceerd in culinaire communicatie en productontwikkeling.
Samen met Ellen maak ik gevulde speculaas met amandelspijs van fairtrade amandelen. Terwijl de koek in de oven staat, vertellen de misters over hun recente avontuur in Palestina. Een reis die indruk heeft gemaakt. Bevlogen vertelt Daan aan de hand van prachtige foto’s het verhaal over de amandelteelt in Palestina. Fairtrade gaat hier niet alleen om een eerlijke prijs maar maakt het voor de boeren ook mogelijk om hun amandelen te verhandelen. Wat een kleine boer niet lukt, krijgt de organisatie Canaan Fairtrade wel voor elkaar. Namelijk de amandelen en andere producten door de barrières van Israël loodsen. Het verslag over het amandel avontuur staat in het novembernummer van Delicious.
Oh la la Chocola
Op de tafel staan kruiden, specerijen, meringue en noten. Bij Tony’s Chocoloney maak ik mijn eigen Limited edition reep. Hoe cool is dat?! Na eindeloos twijfelen, maak ik met groene thee, anijs en merigue een heerlijke reep. En door de anijs bedenk ik dat wilde venkel uit mijn tuin, ook een spannende combinatie moet zijn! Dus. Blijf lezen of scroll onmiddellijk door voor het recept.
Bij de chocolade van Tony’s Chocoloney hoort natuurlijk ook een verhaal. Voor de uitzendingen van de Keuringsdienst van Waarde ontdekte Teun van der Keuken slavernij op de cacaoplantages. Kinderen werken, zonder betaald te worden en onder dwang, op de plantages. Wat volgde was een rechtszaak waarin hij zichzelf aanklaagde als chocolade consument, een poging om de chocolade industrie te veranderen. De rechtszaak verloor hij. De volgende stap was een eigen chocolade reep. Om aan te tonen dat consumenten wel degelijk eerlijke, slaafvrije chocolade willen kopen. En met succes!
Gefrituurde vogelspin
Thuis zet ik de Fairdelicious goodie bag op tafel. En ik laat mijn fles Rabarcello zien, die heb ik gewonnen met de Mr. Kitchen Quiz! Als ik vertel dat ik nog een prijs kan winnen, namelijk een reis naar Indonesië, Ethiopië of een ander exotisch oord, is het even stil.
“Dan moet je prikken tegen malaria halen”, zegt mijn zoontje.
“Een prikje doet me niks”, zeg ik.
“Ze eten in Ethiopië gefrituurde vogelspin…”, probeert hij in een tweede poging.
Oh boy, denk ik verschrikt, maar ik geef geen krimp.
Samen pakken we de tas uit.
Dit bericht is tot stand gekomen door de levering van artikelen.
Geef een reactie