Foodblogswap: aardpeer met blini

Homeno categoryFoodblogswap: aardpeer met blini

Aardpeer met blini

“Mam, mogen we zo’n b… eh… bling? Hoe heten die dingen?” vraagt mijn zoon de dag na kerst. Voor ons vegetarisch kerstmenu maakte ik Blini met aardpeer. Een Blin (ja, blini is meervoud) is een groot poffertje of kleine pannenkoek uit de Russische keuken. In Rusland eten ze Blini vaak alleen met boter, zo lees ik in de Wikipedia. Maar soms ook met kwark, gehakt of vis zoals haring of zalm. Het leek mij wel leuk om Blini eens met aardperen de eten. Want die heb ik volop in de tuin. Het woekert zelfs een beetje maar dat is helemaal niet erg! Het is een eetbare, vaste plant die goed in een permacultuurtuin past. Aan de rand van de moestuin geeft de flinke bos bloemstengels van de aardperen, in de zomer ook wat beschutting. En eenmaal geplant, hoef je alleen nog maar te oogsten!

Voor de Blini gebruikte ik een recept van Betina, van Betty’s Kitchen. Voor de foodblogswap had ik haar blog grondig bekeken. Bettina’s kookt graag de wereld rond en haar blog staat bomvol met lekkere recepten uit de Italiaanse, de Franse, de Amerikaanse tot aan de Mexicaanse keuken en nog meer. Het was moeilijk iets te kiezen! Ik twijfelde nog even over de pissaladière, pompoensoep en rode bietjes salade. Ga er zelf maar eens een kijkje nemen.

Aardpeer met blini

Recept voor Blini met aardpeer

Door , 28 december 2013

Aardpeer met blini

Aardpeer met blini en gietenkaas als een voorgerecht.

Voorbereidingstijd:10 minuten
Bereidingstijd:20 minuten

Dit heb je nodig

 • 100 gram boekweitmeel
 • 100 gram bloem
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1 halve theelepel zout
 • 250 ml melk
 • olie of margarine
 • 4 à 5 aardperen
 • 3 à 4 eetlepels mascarpone
 • 40 gram geitenkaas
 • bieslook
 • zout en peper
 • verse tijm

Zo maak je het

Schil de aardperen en snij in stukken. Kook ze in een minuut of 10 gaar.

Maak het beslag voor de blini. Zeef het boekweitmeel, de bloem, bakpoeder en een halve theelepel zout in een kom. Splits de eieren. Klop in een tweede kom de dooiers los met de helft van de melk. Voeg dit al roerende bij het meel. Roer tot een glad beslag. Voeg nu beetje bij beetje de laatste melk toe en blijf goed doorroeren. Klop in een derde kom de eiwitten stijf. Spatel het eiwit door het beslag.

Verhit een koekenpan met olie of margarine. Schep hierin drie tot vijf hoopjes beslag. Bak de blini tot de onderkant goudbruin is en draai ze dan om. Houd de pannenkoeken warm.

Snij of knip de bieslook fijn. Bewaar wat om te garneren. Prak de mascarpone, geitenkaas en bieslook met een vork en voeg een klein beetje water toe om er een sausje van te maken. Voeg peper en zout naar smaak toe. Prak de aardperen met een vork en vorm een cirkel. Leg er een blin op en een flinke eetlepel (of meer) saus. Garneer met wat bieslook en tijm. Het beslag is genoeg voor ongeveer 20 Blini. Ze zijn de volgende dag ook lekker om te eten!

Foodblogswap

 


9 reacties


 1. Wauw Marleen wat een geweldig mooie foto’s weer. Ik had graag bij jou meegegeten met kerst. Ik wist niet dat blini meervoud was. Ik zei altijd blini – blini’s, maar nu ga ik dus lekker blin zeggen.

 2. Wist ik ook niet. Afgelopen kerst at ik voor het eerst aardpeer. Wat is dat lekker zeg! Dit recept sla ik even op, want dat lijkt me heerlijk. En het ziet er nog mooi uit ook!
  groetjes, Martine

 3. Recepten met aardpeer komen altijd van pas, idd eens geplant moet je alleen maar oogsten!

 4. Nu moet ik dus even onthouden dat ik het recept voor blini’s op jouw site kan vinden, of op die van Betina. Eerder heb ik wel eens een kant-en-klaar pak gekocht, maar voel me toch altijd een beetje afgezet als ik dat koop. Waarschijnlijk zou je ze ook nog best wel kunnen invriezen en wanneer je ze nodig hebt opwarmen en serveren met een lekker hapje erop : )

 5. Wat een originele en prachtige variant op de blini met gerookte zalm die ik tot nu toe altijd at. Deze staat nu zeker op mijn lijstje.
  Alvast al het goede voor 2014, Marleen! Op een heerlijk nieuw jaar!

 6. Ik ben dol op blini, zeker met zure room en wat zalm. Dit recept ziet er heerlijk uit. Je maakt ook zulke mooie foto’s!

 7. Andrea janssen (4pure)

  Wat leuk te lezen. Zelf heb ik ook een permacultuur pluktuin (officieel mijn opleiding vorig jaar afgerond) en eet daar ook vaak uit. Ik weet zeker dat ik jouw blog nog vaak ga bezoeken!

 8. Leuk om jullie reacties te lezen! Ik ga binnenkort een salade en een soepje maken met aardperen. Ja, ik moet die aardperen toch een beetje in toom houden ;-)

  1. Dat herken ik. Wat hier trouwens ook erg lekker wordt gevonden is een soufflé met aardpeer.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.