Keukenverdriet. Komt dat woord ook bij jou als eerste op, als je aan schorseneren denkt? Gedoe met schoonmaken en misschien wel met recht, een echt vergeten groente. Als ik op internet zoek naar de smaak van schorseneren, kom ik de vergelijking met asperges tegen. En als ik Salsify probeer, dan lees ik dat de smaak wordt vergeleken met oesters. Uit nieuwsgierigheid bestelde ik laatst het in een restaurant. Als ik de groente ga zaaien, dan wil ik natuurlijk wel weten of ik het lekker vind! De smaak is subtiel maar asperges of oesters kwamen niet in mij op. Wel erg lekker.
Schorseneren zaaien
Schorseneren is een tweejarige groente die je in het voorjaar van eind maart tot juni zaait. De wortels kan je in de winter erop oogsten. De planten mogen gewoon bloeien en volgens mij kan je ze gerust een jaartje langer laten zitten. Dat klinkt als een prima groente voor de permacultuurtuin!
In de keuken
En zijn die donkerbruine, harige wortels wel schoon te maken? Straks heb ik de planten gezaaid en een jaar lang verzorgd en dan haak ik af omdat het schoonmaken niet te doen is. Tijd voor nader onderzoek. Ik kocht een bos schorseneren. Gewapend met handschoenen, een dunschiller en citroensap ging ik aan de slag.
Het schillen viel me mee. In de gootsteen en onder water, schilde ik de wortels. Vervolgens legde ik de schorseneren in een bakblik met water en citroensap tot ik ze allemaal van hun bruine schil had ontdaan. Het water en citroensap voorkomt lelijke grijze vlekken. Schorseneren kun je koken maar ook roosteren in de oven. Gecombineerd met wortelen en rode ui, creëer je een smakelijk bijgerecht.
Geef een reactie