Geroorsterde schorseneren

Homeno categoryGeroorsterde schorseneren

Keukenverdriet. Komt dat woord ook bij jou als eerste op, als je aan schorseneren denkt? Gedoe met schoonmaken en misschien wel met recht, een echt vergeten groente. Als ik op internet zoek naar de smaak van schorseneren, kom ik de vergelijking met asperges tegen. En als ik Salsify probeer, dan lees ik dat de smaak wordt vergeleken met oesters. Uit nieuwsgierigheid bestelde ik laatst het in een restaurant. Als ik de groente ga zaaien, dan wil ik natuurlijk wel weten of ik het lekker vind! De smaak is subtiel maar asperges of oesters kwamen niet in mij op. Wel erg lekker.

geroosterde schorseneren

Schorseneren zaaien

Schorseneren is een tweejarige groente die je in het voorjaar van eind maart tot juni zaait. De wortels kan je in de winter erop oogsten. De planten mogen gewoon bloeien en volgens mij kan je ze gerust een jaartje langer laten zitten. Dat klinkt als een prima groente voor de permacultuurtuin!

In de keuken

En zijn die donkerbruine, harige wortels wel schoon te maken? Straks heb ik de planten gezaaid en een jaar lang verzorgd en dan haak ik af omdat het schoonmaken niet te doen is. Tijd voor nader onderzoek. Ik kocht een bos schorseneren. Gewapend met handschoenen, een dunschiller en citroensap ging ik aan de slag.
Het schillen viel me mee. In de gootsteen en onder water, schilde ik de wortels. Vervolgens legde ik de schorseneren in een bakblik met water en citroensap tot ik ze allemaal van hun bruine schil had ontdaan. Het water en citroensap voorkomt lelijke grijze vlekken. Schorseneren kun je koken maar ook roosteren in de oven. Gecombineerd met wortelen en rode ui, creëer je een smakelijk bijgerecht.

geroosterde schorseneren

Recept geroosterde schorseneren en worteltjes

Door , 11 januari 2014

geroosterde schorseneren

Kleurrijk bijgerecht met schorseneren, worteltjes en rode uien.

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten

Dit heb je nodig

 • 7 schorseneren
 • 1 citroen
 • 5 worteltjes
 • 2 rode uien
 • 100 ml sinaasappelsap
 • scheut olijfolie
 • paar takjes tijm

Zo maak je het

Pers een citroen uit. Vul de gootsteen met water en zet een bakblik of ovenschaal klaar gevuld met water en het citroensap. Schil de schorseneren onder water met een dunschiller. Draag handschoenen! Leg de geschilde schorseneren in het water met citroen tegen verkleuren.
Schil de wortels met een dunschiller. Snij de rode uien in parten. Leg een stuk bakpapier in een bakblik. Leg de schorseneren, wortels en uien op het papier in het bakblik. Schenk er het sinaasappelsap over en een flinke scheut olijfolie. Verdeel de takjes tijm over de wortels en vouw het bakpapier dicht. Stoof de schorseneren en wortels in 30 minuten een oven op 200 graden gaar. Tijd is afhankelijk van je eigen oven.

geroosterde schorseneren


12 reacties


 1. Pauline

  Ja en het plakt ook zo verschrikkelijk. Leuk dat je ook op YouTube bent. Ik ga me abonneren ;)

  1. Marleen

   Door in water te schillen, heb je geen last van plakkerige toestanden. En yeah! Een abonnee!

 2. Verrast door je filmpje! Echt heel leuk gedaan… Ik zou dat zelf niet zo snel durven ;)

  1. Tnx Lies! Ja, ik had niet bedacht dat ik het zou durven. Haha. Maar in de tuin flimen is heel leuk en ik praat daar graag over, nu alleen nog even oefenen met presenteren ;-).

 3. Hé Marleen, een filmpje. Wat een leuke verrassing. En dapper, want ook ik zou dat niet snel durven.
  Ik ken de schorseneren nog van toen ik kind was (jaren 70). Mijn moeder deed ze in een pannetjes met water en melk om verkleuren tegen te gaan.
  Zo geroosterd lijkt het me trouwens ook erg lekker.

  1. Ha Manon, ja, het is verschrikkelijk eng om te doen. En het is een kunst om niet mega-kritisch je eigen gestuntel neer te sabelen!
   Schorseneren koken in melk schijnt ook erg lekker te zijn, nootachtig.

 4. Dankjewel voor je hele leuke filmpje!

  1. ps. Heb je filmpje gedeeld op mijn facebook pagina :)

   1. Lief Elisa! Thanks. Dat geeft me moed om meer filmpjes te maken ;-)

 5. Dieuw

  Schorseneren zijn echt heerlijk. Het schillen is lastig(plakkerig), maar met handschoenen los je dat ook op. Of stromend water. Ik kook ze altijd in water met melk. Dan blijven ze mooi wit. De smaak is niet te vergelijken met enig andere groente. Het is zacht, een beetje noterig.

 6. Hoi Marleen, je hebt er nog een abonnee bij :) Hoe is het gegaan met de schorseneer stekken? Ik had niet gedacht dat dat kon! Ben heel benieuwd naar hoe dat uitgeoakt heeft.

  Trouwens, kleine tip, als je de schorseneren vers uit de grond hebt en de schil daarom nog zacht is dan werkt een metalen schuurspons geweldig om ze schoon te maken!

  1. De schorseneren zijn helaas niet uitgelopen. Misschien heb ik het te vroeg geprobeerd. Het was toen januari :-(


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.