Hartige taart met snijbiet

HomeReceptenHoofdgerechtHartige taart met snijbiet

Verrassende smaakcombinaties. Recepten met groente en veel kruiden. Gerechten met kleur en contrast. Veel citroen en mediterrane kruiden. Aubergine met granaatappelpitten. Hartige taart met veel groente. Jullie weten nu vast wel weten over welke chef-kok ik het heb. Nee? Ik geef nog een hint: overvloed.

Hartige taart met snijbiet van Ottolenghi

Jaaa! Yotam Ottolenghi.

Zijn kookboek Plenty stond al maanden, wat zeg ik, jaren op mijn verlanglijst. Met zijn online recepten kon ik namelijk prima Ottolenghen. Maar nu heb ik eindelijk zijn boek Plenty en echt ieder recept wil ik maken! Ottolenghi is, net als ik, dol op snijbiet en hij heeft daarvoor lekkere recepten. Ik heb weer een paar toffe recepten met snijbiet op mijn dat moet ik maken lijstje gezet.

Van zijn blog heb ik Swiss chard and herb tart with young cheese gemaakt. Hij geeft daar ook leuke tips om andere groente en kruiden te proberen. Uit de winkel of wildgeplukt! Hij noemt raapsteeltjes, brandnetel, bietenblad en waterkers. Door het zachte weer staat er nog snijbiet. En ook mosterdblad. Ik zag zelfs kamille dapper bloeien. Brandnetel kan je nu ook wild vinden maar van brandnetels gebruik je eigenlijk alleen het jonge blad. De oudere bladeren bevatten teveel nitriet.

Hartige taart met een lichte vulling

Veel hartige taarten zijn variaties op Quiche Lorraine met room en eieren. Maar deze taart heeft een lichte vulling met groente, veel kruiden en ricotta. Geen room of ei in de vulling. Als je de zware Quiche Lorraine-achtige taarten ook een beetje zat bent, dan moet je deze taart eens uitproberen. Ik ben weer helemaal enthousiast over hartige taart.

Hartige taart met snijbiet van Ottolenghi

15 januari 2014

15 min voorbereiding

30 min bereiding

2-3 personen

Hartige taart met snijbiet, kruiden en jonge kaas

hartige taart met snijbiet

Lichte hartige taart met snijbiet, kruiden, jonge kaas en een krokante rand.

Dit heb je nodig

 • 7 plakken bladerdeeg
 • 1 ui
 • 8 bladeren snijbiet
 • 2 tenen knoflook
 • 3 stengels bleekselderij
 • 5 takjes munt
 • 5 takjes peterselie
 • 3 blaadjes salie
 • scheut olijfolie
 • 50 g pecorino
 • 75 g feta
 • 1 citroen
 • 1 el pijnboompitten
 • zout en peper
 • 100 g ricotta

Zo maak je het

 1. Laat het bladerdeeg ontdooien. Snijd de ui in ringen en de bleekselderij in kleine stukken. Snijd de nerf uit het snijbietenblad en gebruik alleen het blad. Hak de peterselie, munt en salie fijn. Snijd de knoflook fijn.
 2. Bak de groente en kruiden met olijfolie op middelhoog vuur zacht. Dat duurt ongeveer 15 minuten. De bleekselderij moet lekker zacht zijn.
 3. Rasp de pecorino boven een kom en voeg gebrokkelde feta erbij. Voeg de rasp van de schil van een citroen toe.
 4. Meng de groenten met het kaasmengsel. Voeg een flinke eetlepel pijnboompitten, een snuf zout en zwarte peper toe.
 5. Leg het bladerdeeg op een met bakpapier bekleed. Zorg dat je er een rustieke, ronde taart van kan frommelen. Bijvoorbeeld eerst 2 plakken boven elkaar, dan 3 en dan weer 2. Druk de naden dicht.
 6. Leg de groentevulling in het midden en vouw de randen erover heen.
 7. Verspreid de ricotta in klodders over de taart. Klop een ei los en bestrijk de randen van het deeg met ei.
 8. Bak de taart in het midden van de oven op 200 graden in 30 minuten mooi goudbruin.

Tags: hartige taart, spinazie, kruiden, makkelijk

Op Facebook werd gevraagd waarmee je de snijbiet kunt vervangen, omdat het lastig te krijgen is. Ik vind spinazie een goede vervanger.

Ottolenghi online

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,

14 reacties


 1. Ondanks dat ik al die quiches nog lang niet zat ben, lijkt dit me heerlijk en ga ik het snel eens maken :)

  1. Echt, helemaal niet zat? Misschien eten vegetariërs in verhouding vaker hartige taart. ;-)

 2. Wow, dit ziet er inderdaad lekker uit en de snijbiet in de pluktuin staat er nog goed bij! Ik ben al bijna in mijn koelkast aan het kijken of ik de ingrediënten heb liggen!

  1. Snijbiet met munt en citroen is echt een hele lekkere combinatie! Ik ben benieuwd of je de taart ook zo lekker vindt. Ik wacht trouwens wel met smart op wat vorst want het onkruid staat er ook nog gezellig bij. Grrr.

 3. Prachtige foto’s weer. Lijkt me heerlijk en al helemaal omdat de taart zonder eieren en room mij minder zwaar lijkt!

  1. Thx, Anne-Ruth! Ja, deze taart zonder room en eieren is echt een aanrader. Maar ja, volgens mij raad ik àlle recepten van Ottolenghi aan! Fan! ;-)

 4. Ik verbaasde me al eerder dat jij Plenty nog niet had, ik vind het ook een topper.
  Leuk dat je hem nu hebt, ben benieuwd wat je allemaal gaat maken en natuurlijk naar de foto’s!

  1. Volgens mij ga ik alle recepten maken! Echt waar. Op de risotto recepten na dan, want dat wordt hier aan tafel niet heel erg gewaardeerd. Misschien moet ik zijn andere twee boeken ook maar aanschaffen! Heb jij die ook? En dan zal ik Veg! er maar meteen bij doen.

 5. Hi! Voor hoeveel personen is deze quiche? En wat voor quichevorm gebruik je?

  1. De taart is geschikt voor 3 à 4 personen, lekker met een groene salade. Voor de quiche heb je geen vorm nodig. Je legt het deeg op de bakplaat van de oven, leg daar d vulling op en sla de randen naar binnen.

 6. Marianne

  Hallo Marleen, ja het is echt een lekkere quiche. En inderdaad de snijbiet in mijn tuin groeit ook als…….snijbiet. Heb je de pasta met snijbiet, pruimen en hazelnoten ook al eens gegeten? Staat op internet op de site van Okke Amerongen. Is ook echt een aanrader. I.p.v. Pruimen gebruik ik stukjes peer o abrikoos, net wat er voorhanden is en ook lekker.

 7. Mynke

  Afgelopen week deze quiche gemaakt met 450 gram spinazie i.p.v. snijbiet. Ik heb er wat meer feta en pecorino in gedaan dan in het recept staat (ongeveer dubbele hoeveelheid). Een groene salade erbij met mosterd-dille dressing. Het was ongelooflijk lekker, dit gaan we vaker maken!

  1. Leuk om te lezen! Met spinazie lijkt me ook erg lekker.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.