Verrassende smaakcombinaties. Recepten met groente en veel kruiden. Gerechten met kleur en contrast. Veel citroen en mediterrane kruiden. Aubergine met granaatappelpitten. Hartige taart met veel groente. Jullie weten nu vast wel weten over welke chef-kok ik het heb. Nee? Ik geef nog een hint: overvloed.
Jaaa! Yotam Ottolenghi.
Zijn kookboek Plenty stond al maanden, wat zeg ik, jaren op mijn verlanglijst. Met zijn online recepten kon ik namelijk prima Ottolenghen. Maar nu heb ik eindelijk zijn boek Plenty en echt ieder recept wil ik maken! Ottolenghi is, net als ik, dol op snijbiet en hij heeft daarvoor lekkere recepten. Ik heb weer een paar toffe recepten met snijbiet op mijn dat moet ik maken lijstje gezet.
Van zijn blog heb ik Swiss chard and herb tart with young cheese gemaakt. Hij geeft daar ook leuke tips om andere groente en kruiden te proberen. Uit de winkel of wildgeplukt! Hij noemt raapsteeltjes, brandnetel, bietenblad en waterkers. Door het zachte weer staat er nog snijbiet. En ook mosterdblad. Ik zag zelfs kamille dapper bloeien. Brandnetel kan je nu ook wild vinden maar van brandnetels gebruik je eigenlijk alleen het jonge blad. De oudere bladeren bevatten teveel nitriet.
Hartige taart met een lichte vulling
Veel hartige taarten zijn variaties op Quiche Lorraine met room en eieren. Maar deze taart heeft een lichte vulling met groente, veel kruiden en ricotta. Geen room of ei in de vulling. Als je de zware Quiche Lorraine-achtige taarten ook een beetje zat bent, dan moet je deze taart eens uitproberen. Ik ben weer helemaal enthousiast over hartige taart.
Hartige taart met snijbiet, kruiden en jonge kaas
Lichte hartige taart met snijbiet, kruiden, jonge kaas en een krokante rand.
Dit heb je nodig
- 7 plakken bladerdeeg
- 1 ui
- 8 bladeren snijbiet
- 2 tenen knoflook
- 3 stengels bleekselderij
- 5 takjes munt
- 5 takjes peterselie
- 3 blaadjes salie
- scheut olijfolie
- 50 g pecorino
- 75 g feta
- 1 citroen
- 1 el pijnboompitten
- zout en peper
- 100 g ricotta
Zo maak je het
- Laat het bladerdeeg ontdooien. Snijd de ui in ringen en de bleekselderij in kleine stukken. Snijd de nerf uit het snijbietenblad en gebruik alleen het blad. Hak de peterselie, munt en salie fijn. Snijd de knoflook fijn.
- Bak de groente en kruiden met olijfolie op middelhoog vuur zacht. Dat duurt ongeveer 15 minuten. De bleekselderij moet lekker zacht zijn.
- Rasp de pecorino boven een kom en voeg gebrokkelde feta erbij. Voeg de rasp van de schil van een citroen toe.
- Meng de groenten met het kaasmengsel. Voeg een flinke eetlepel pijnboompitten, een snuf zout en zwarte peper toe.
- Leg het bladerdeeg op een met bakpapier bekleed. Zorg dat je er een rustieke, ronde taart van kan frommelen. Bijvoorbeeld eerst 2 plakken boven elkaar, dan 3 en dan weer 2. Druk de naden dicht.
- Leg de groentevulling in het midden en vouw de randen erover heen.
- Verspreid de ricotta in klodders over de taart. Klop een ei los en bestrijk de randen van het deeg met ei.
- Bak de taart in het midden van de oven op 200 graden in 30 minuten mooi goudbruin.
Tags: hartige taart, spinazie, kruiden, makkelijk
Op Facebook werd gevraagd waarmee je de snijbiet kunt vervangen, omdat het lastig te krijgen is. Ik vind spinazie een goede vervanger.
Geef een reactie