Wie zaait, zal oogsten!

Homeno categoryWie zaait, zal oogsten!

Haal de zadenbak maar weer uit de kast! Het is tijd om na te denken welke groente je dit jaar op tafel gaat zetten! Ik moet nog uitzoeken welke zakjes ik nog kan gebruiken en welke groente ik wil bestellen. Misschien ga ik wilde asperges uitproberen. Een kleurijk palet van gekleurde bietjes, boontjes, worteltjes en snijbiet, dat wordt het in ieder geval! Gaan jullie nog leuke groente uitproberen?

wie zaait, zal oogsten: erwtenscheuten

Je kan ook weer voorzichtig beginnen met zaaien. Joehoe! Zaaien vind ik nog steeds fascinerend. Het begint met een klein zaadje en na een paar weken heb je een plant, die je kan eten of vruchten gaat geven. En dan fiets je op een mooie zomerdag, met tassen vol courgettes naar huis. Of kan je een schaal vol sappige olijftomaatjes plukken.

Erwtenscheuten

Ik heb al doperwten gezaaid voor erwtenscheuten! Zie bovenste foto! Erwtenscheuten zijn lekker in een salade of pesto. Maar je kan er ook soep van maken. Natuurlijk heb ik ook nieuwe recepten bedacht voor de erwtenscheuten. Ik kan niet wachten tot ik ze weer kan oogsten. Erwtenscheuten kweken is makkelijk! Lees mijn post over Erwtenscheuten kweken en je zaait ze gewoon zelf.

erwtenscheuten salade

Wie zaait, zal oogsten

Het zaaien en tuinieren vergelijk ik vaak met het doelen bereiken en al dan niet succesvol zijn. Mijn blog is net een zaadje, dat ik verzorg en laat groeien. Ik geniet van plannen maken, van het proces en van de keuzes die ik kan maken. Soms lukt iets wel, maar soms ook niet. Net als een oogst, die kan mislukken. Bloggen leer je, net als tuinieren, met vallen en opstaan.

Zaaitips

Vorig jaar heb ik een lijstje met 10 tuinklusjes geschreven die je nú kunt doen. Wat je deze maand kan zaaien, lees je hieronder.

  • Zomerprei binnen zaaien.
  • Worteljes afgedekt buiten zaaien, bijvoorbeeld in een koude bak of tunneltje van plastic.
  • Spinazie in een kasje zaaien.
  • Tuinbonen binnen zaaien.
  • Alvast paprika en pepers binnen zaaien. Erg vroeg, ik weet het. Maar die planten groeien zo traag dat ze wel een extra maandje groei kunnen gebruiken.

Dus handen uit de mouwen en met je handen in de potgrond! Wie zaait, zal oogsten.

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


20 reacties


 1. We hebben hier ook heel veel groentjes staan, maar zo v

  1. van doe scheutjes hebben we nog niet gehad :)

   1. Celine, erwtenscheuten moet je echt eens proberen! Salade uit de vernsterbank, yeah!

 2. ik ga ook snel een bakje erwtenscheuten zaaien voor de vensterbank! die dingen zijn ZO lekker en veelzijdig. :) en tuinbonen binnen zaaien wil ik wel eens proberen (ik zaai ze meestel gewoon direct in de grond). als je ze nu zaait vanaf wanneer kun je ze dan uitplanten?

  1. Ik zaai en plant de tuinbonen zo vroeg om al te kunnen oogsten voordat de zwarte luizen hun slag slaan. Natuurlijk haal ik de toppen eruit maar meestal is dat niet genoeg. Begin maart plant ik de tuinboonplantjes uit. Ze kunnen wel wat kou hebben. Maar bij vorst dek ik ze wel vaak af met vliesdoek (oud gordijn/vitrage kan ook).

 3. Oooh ik ben hier zo blij mee, dit jaar wil ik echt eens iets zelf verbouwen en in leven houden ;)
  Heb zelfs een leuk boek van snor gekocht om eens goed te beginnen. De erwten ga ik zeker doen en de tauge is al een langer succes.
  Liefs Suus

  1. Leuk om te lezen, Suus! Dat boek van Snor is erg leuk. Mijn valkuil is ieder jaar te veel zaaien. Ik vind zoveel leuk en lekker. Te enthousiast dus. Een maand later blijkt dan weer dat ik (weer) niet alles kan verzorgen en kan uitplanten. Beperking is de sleutel naar succes!

 4. Heb voor m’n verjaardag het boek Zelfgeoogst gekregen (volgens mij zelfde boek waar Suus t over heeft) en daar wil ik mee aan de slag gaan. Maar die erwtenscheuten zijn een héél goed idee! Dat moet mij vast lukken ;)-

  1. Maar natuurlijk gaat dat je lukken, Cécile. Het is echt heel makkelijk!

 5. Super leuk! Ga komende week dan maar eens aan de slag. Ik wil komend jaar mijn ‘moestuin’ gaan uitbreiden.. Dus alle tips en tricks zijn welkom, aangezien ik vrij weinig van tuinieren af weet! Al mag dat de pret niet drukken; mijn ieniemienie balkonnetje komt dit jaar gewoon vol eetbare plantjes te staan! ;)

  1. Wat leuk, een balkon vol eetbare planten! Behalve kruiden kan je ook heel goed pluksla kweken op je balkon. Of een tomatenplant. Ik zaai natuurlijk zelf voor flink wat vierkante meters maar ik wil komend jaar ook wat tips schrijven over moestuinieren in potten. Die zie vanzelf voorbij komen!

 6. De tuinbonen zijn hier gezaaid, alleen zijn ze nog nooit zo snel uitgekomen. Ik zal van het weekend eens zomerprei zaaien. Dankjewel voor de tip!

  1. Je kan de tuinbonen afharden en buiten op je terras of balkon zetten. Dan groeien ze minder snel. En dan kunnen ze eind feb. al in de tuin want dan zijn ze al wat kou gewend.

 7. Heb de zomerprei al gezaaid, die staat al in de kas, de rest moet nog even wachten, eind volgende week de paprika’s wel zaaien.
  En ja leuk om kleurtjes te zaaien, ik ga ook voor de leuke gekleurde bietjes, paarse brocolli en bonen, gele komkommer, rode spruiten …..en heel bijzonder dit jaar 3 leuke meloentjes, hoop dat die ook lukken, zal er een koepeltje overzetten ofzo, voor de warmte……heb er zin in!!

  groetjes Annemiek

  1. Gele komkommer en leuke meloentjes, klinkt goed. Komkommer is een goed idee! Ik had een paar jaar terug gele citroen komkommer. Die bleven vrij klein en dat lukt goed in mijn muurkasje.

 8. Hiephoi :D

  Vorig jaar heb ik een lekker gerecht gemaakt met erwtenscheuten, erwten en mini-aubergine’s. Was zo lekker dat ik het dit jaar opnieuw wil maken ;).

  Maar ik wil artisjok gaan planten, kijken hoe dat zal gaan.
  verder verschillende kleuren worteltjes, tuinbonen vroeg gaan planten (om die stomme luis voor te zijn), raapjes (standaard), wilde spinazie (heerlijk), heel wat peperssoorten, puntpaprika en courgette. En natuurlijk veel peterselie/koriander/snijselderie/bieslook/lente uien/sla soorten

  En ik ga dit jaar zomerprei, gekleurde bietjes (love color), cherrytomaatjes (in allerlei kleurtjes), mini-komkommer, en nog zoveel meer proberen.
  ik wil teveel

  En dan heb ik nog heel wat wintergroenten ideeen, ik moet nog uitzoeken wat allemaal goed groeit en te oogsten is tussen april-juli. Zodat ik weer plek heb voor de wintergroenten

  Helemaal zin in, morgen naar de winkel en zondag even goed gaan plannen.

  1. Heb je het recept met erwtenscheuten, erwten en aubergine op je blog staan? Iets hummus- of baba ganoush-achtigs? Ik ben heel nieuwsgierig!
   Artisjokken moet je echt proberen! De plant en bloemen zijn prachtig.In de winter moet je de jonge planten wel goed beschermen en inpakken tegen vorst. Ik hoop dat mijn planten dit jaar eindelijk eens de winter goed doorkomen. Herkenbaar hoor, teveel plannen en teveel willen. ;-)

 9. De moestuin hier heeft een groeispurt van 50 naar 100m2 gedaan en heb al groene visioenen voor deze zomer. Tig zaadpakketjes liggen klaar om gecultiveerd te worden, deze week maar eens het startschot geven met de erwtjes en de paprika.
  Een prachtig moestuinseizoen iedereen!

  1. Hoi Di,
   Wat leuk dat je tuin in omvang is verdubbeld. Komende maanden lekker aan de slag en dromen van mooie en lekkere groenten terwijl je staat te spitten of onkruid te wieden!

 10. Ook hier begint het weer te kriebelen, wacht alleen nog op de levering van de zaadbestelling…. Heb net even gekeken, wordt deze week geleverd :-) Volgende week maar eens beginnen, de biologische maankalender is ook weer geprint dus het plannen kan beginnen.
  Leuk idee met je erwtenscheuten, heb er al vaker over gelezen maar nog nooit wat mee gedaan. Daar gaat nu verandering in komen, leuk en lekker, beetje lente op de vensterbank!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.