In het december nummer van Delicious viel mij meteen het vegetarische recept van Kirsten Eckhart voor hartige taart met rode kool op. De rode kool wordt een kwartiertje gesmoord in balsamico en gecombineerd met appel. Als je in de herfst zelf rode kool uit de moestuin hebt ingemaakt of met appel hebt ingevroren, dan kun je die dus goed in dit recept gebruiken. Het is een frisse, licht zure en zoetige hartige taart, die me deed denken aan zuurkooltaart met crème fraîche en appel. De taart vult flink en als je op de kilo’s moet letten dan zou ik minder room-geitenkaasklodders op de taart gooien. Je kunt de hoeveelheid room, geitenkaas en Parmezaanse kaas gerust halveren.

Hartige taart met rode kool met walnoten, appel en geitenkaas

Een frisse, licht zure en zoetige hartige taart met rode kool.
Dit heb je nodig
- 185 g bloem
- 120 g koude roomboter
- 1/4 tl zout
- 40 g Parmezaanse kaas
- 2 el zure room
- 2 eierdooiers + 1 eierdooier extra om de deegrand bestrijken
- 80 ml balsamicoazijn
- 60 g basterdsuiker
- 500 g rode kool
- 1 appel
- 120 g Parmezaanse kaas
- 2 el zure room
- 110 g zachte geitenkaas
- 75 g noten (walnoten, hazelnoten)
- 1 teen knoflook
Zo maak je het
- Snijd de koude roomboter in blokjes. Rasp 40 gram parmezaanse kaas.
- Doe bloem, boterblokjes, een kwart theelepel zout en parmezaanse kaas in een keukenmachine en meng het tot een kruimelig deeg.
- Splits 2 eieren. Voeg 2 eidooiers en meng tot een mooie deegbal. Leg het deeg in plastic folie 30 minuten in de koelkast.
- Maak ondertussen de vulling. Snijd de rode kool fijn. Breng in een pannetje de balsamicoazijn met basterdsuiker aan de kook. Voeg de rode kool en laat 15 minuten sudderen.
- Meng 2 eetlepels zure room met de verkruimelde geitenkaas. Rasp 120 gram parmezaanse kaas en voeg de kaas en een geperst teentje knoflook toe.
- Hak de noten grof. Ik gebruikte een combinatie van hazel- en walnoten. Laat de rode kool uitlekken en snijd de appel in plakjes.
- Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit. Ongeveer het formaat van een grote pizza.
- Leg het deeg op een met bakpapier bekleed bakblik en bedek met de plakjes appel op. Laat ongeveer 7 cm van de rand vrij.
- Leg de uitgelekte rode kool erop. Vouw het deeg naar binnen en maak er een mooie rustieke rand van.
- Verspreid room-geitenkaasklodders over de taart.
- Klop een ei los en bestrijk de randen met ei.
- Bak de taart in het midden van de oven op 200 graden in 30 minuten goudbruin.
Tags: hoofdgerecht, hartige taart, rodekool, appel, walnoot, Frans

Bron: rodekooltaart met walnoten en geitenkaas uit Delicious
Geef een reactie