Bleekselderij recyclen

HomeDIYBleekselderij recyclen

Op Pinterest had ik de foto van de uitgelopen bleekselderijstronk meteen gerepind. De website achter de pin liet zien hoe je van de stronk bleekselderij, die normaal weggooit, opnieuw een plant maakt. Wat een supergoed idee. Dat had ik zelf moeten bedenken! Ik ben dol op recyclen. Ja, stiekem ben ik een geiten-wollen-sokken-type. Maar dat terzijde! Je begrijpt nu meteen dat al het groenafval uit mijn keuken wordt gecomposteerd. Alleen voor bleekselderij en bosuitjes maak ik tegenwoordig een uitzondering. Die kan je namelijk opnieuw laten groeien tot volwassen plant. Briljant toch?

Bleekselderij kweken of of eigenlijk recyclen

Bleekselderij kweken, hoe doe je dat?

Zet het stronkje bleekselderij in een glas of kommetje. Een hyacintenvaas uit de jaren tachtig werkt voortreffelijk. Die vaasjes vind je volop bij de kringloopwinkel. Dat is dubbelop recyclen! De eerste dagen lijkt er niet zoveel te gebeuren. Het stronkje loopt wel uit maar de buitenste stelen worden geel, bruin en snotterig. Die rotte stelen haal je gewoon weg. Na een week begint het stronkje wortel te schieten. Met een paar goede wortels kan je het uitplanten in een potje met grond. Hard het plantje wel even af voordat je het buiten in de vollegrond plant. Afharden is laten wennen aan de winderige en de koudere buitenlucht. Je zet de planten iedere dag een paar uurtjes buiten totdat de planten de hele dag (en nacht) buiten kunnen blijven staan.

Of probeer het eens met bosuitjes!

Dit werkt ook voor bos- en lenteuitjes. Wat je normaal weggooit zet je in een bakje met water. Na een paar dagen gaat het stronkje groeien en wortels maken. Het schijnt ook te kunnen met citroengras maar dat heb ik nog niet tot een succes weten te brengen.

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


17 reacties


 1. Wat leuk Marleen dat je het al geprobeerd hebt en dat het gelukt is ! Ik zag het ook al een paar keer voorbij komen. Heb nog bosuitjes liggen dus ik ga het meteen testen :)

  1. Bosuitjes gaan heel makkelijk. En kan je snel in de tuin planten. Ik zet ze steeds in potjes op het terras en dan gaan ze later naar volkstuin.

 2. Waaah, wat geniaal dit zeg! Nooit geweten dat dat kan. Heb je én bleekselderij én meteen een leuk plantje en dan nog meer bleekselderij.

  Heb je trouwens nog een lekker bleekselderij recept? Ik weet soms niet zo goed wat ik met de overige stronken moet doen (behalve dan als gezonde snack dippen in de humus)

  1. Jaah, briljant recycle idee hè! Bleekselderij gaat hier standaard in de pastasaus en we vinden het heel lekker in koude pastasalade met gerookte kip, pesto en tomaatjes. In het eerste boek van Jamie Oliver staat een hele lekkere bleekselderijsalade. Eenvoudig met parmazaanse kaas, pijnboompitten en een lekkere dressing. Ik zal het eens opzoeken…

  2. sandra

   Gebonden bleekselderij soep met ei vindt ik een echte aanrader. Het is heel simpel en een groot succes. Zowel als voor en hoofd gerecht te gebruiken

 3. Je kan ook prei terug laten uitlopen op dezelfde manier. Je krijgt wel geen volledige, dikke prei meer, maar na een paar weken heb je weer genoeg groen voor in een soep. Sla die tegenwoordig soms met een kluitje verkocht wordt kan je ook ergens terug uitplanten als je zorgt dat je ze niet volledig tot aan de wortel afsnijdt.

  Wat helemaal spaarzaam is, is de bovenkant van een worteltje, waar het groen heeft gezeten in een beetje aarde planten. Er groeit dan nieuw wortelloof, wat heel goed te eten is. Google maar eens op recepten.

  1. Ja, prei dat had ik ook bedacht! Ga ik uitproberen :-)

   1. ik heb vorig jaar ook prei geprobeerd! eerst komt er nieuw groen, maar inderdaad niet zo dik als bij gewone prei. ja kunt hem ook laten doorschieten en de zaadjes oogsten. en prei heeft mooie bloemen ook. ik heb er eentje laten bloeien, en vorige week stonden er op die plek twee mini-preitjes. die heb ik weer uitgeplant zodat het hopelijk goeie dikke preien worden :)

 4. Christel

  Ik koop nauwelijks meer snijbloemen, dus had ik zo’n mooie groene Italiaanse piramide-bloemkool drie weken in een schaal met water gezet. Toen ik ‘m wilde eten bleek ie wortels te hebben en heb ik ‘m maar geplant. Geen idee wat het gaat worden … Je kunt ook preiplanten laten doorschieten, dan krijg je prachtige bolvormige bloemen, in het tweede jaar weliswaar.
  De bosuitjes deed ik al, dat gaat als een trein. Ik ben nu bezig met citroengras, maar dat blijkt lastig.

  1. Ah, zo’n romanesco. Leuk! Prei ga ik ook uitproberen. Ben benieuwd! Citroengras moet ik maar eens herhalen, het schijnt wel te kunnen…

 5. Hoii,
  Bleekselderij leuk.
  Hoe komt je fb*(artikel) bij mijn fb? Ik weet niet?
  Maar b.v. kan ik bij je fb een thread *(topic) bijdragen?
  De fb is nog steeds moeilijk voor mij…
  In iedere geval zag ik af en toe leuk om je foto en artikel te zien. .
  groeten

  {Casa Foresta komt ook bij me. Helaas te veel.oninteressante onderwerp. dus lastig! Hoe moet ik hem stoppen?}

  1. Hoi Ken,
   Facebook is in het begin echt wennen, ik herken je vragen! Hier volgens wat tips:
   – Op Facebook kan je onder het stukje kiezen voor “delen”. Daarmee zet je het stukje op je eigen facebook.
   – Opmerkingen, tips of vragen kan je bij de “reageren” plaatsen. Je kan op mijn Facebookpagina ook zelf een berichtje zetten. Bij plaatsen | foto/video.
   – Pagina’s kan je ook niet meer leuk vinden. Dat doe je door met je muis boven de button “vind ik leuk” hangen. Uit het menu dat vervolgens verschijnt kan je “vind ik niet meer leuk”.
   Succes op FB!

 6. Nooit geweten, leuk!

 7. inderdaad leuk, op die manier recyclen!!

 8. Super leuk idee van de bleekselderij, bosui en prei, ga ik ook zeker proberen. Vorig jaar heb ik het met citroengras geprobeerd en ik kan zeggen met succes. Ik heb ze eerst laten wortelen in een jampotje met een laagje water, daarna in een pot met potgrond gezet.
  Afgelopen winter in het kasje laten overwinteren en het ziet er nog prima uit. Er komen steeds meer kleine citroengrasjes bij :-)
  Zonde om ze te gebruiken maar het moet er eerdaags toch maar van komen.

 9. Wat een geweldig idee, ga ik zeker uitproberen!
  Ik heb me net ingeschreven op je blog, ziet er goed uit zeg! Ik heb net een stuk moestuin gekregen van 5x7m, dus ga ik hier eens rondkijken, vast bedankt voor de inspiratie!
  groet, Linda

 10. Marion

  Van raapstelen de worteltjes afsnijden en planten en je kunt meerdere keren raapstelen oogsten. Werkt een beetje zoals snijsla…


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.