Op Pinterest had ik de foto van de uitgelopen bleekselderijstronk meteen gerepind. De website achter de pin liet zien hoe je van de stronk bleekselderij, die normaal weggooit, opnieuw een plant maakt. Wat een supergoed idee. Dat had ik zelf moeten bedenken! Ik ben dol op recyclen. Ja, stiekem ben ik een geiten-wollen-sokken-type. Maar dat terzijde! Je begrijpt nu meteen dat al het groenafval uit mijn keuken wordt gecomposteerd. Alleen voor bleekselderij en bosuitjes maak ik tegenwoordig een uitzondering. Die kan je namelijk opnieuw laten groeien tot volwassen plant. Briljant toch?
Bleekselderij kweken, hoe doe je dat?
Zet het stronkje bleekselderij in een glas of kommetje. Een hyacintenvaas uit de jaren tachtig werkt voortreffelijk. Die vaasjes vind je volop bij de kringloopwinkel. Dat is dubbelop recyclen! De eerste dagen lijkt er niet zoveel te gebeuren. Het stronkje loopt wel uit maar de buitenste stelen worden geel, bruin en snotterig. Die rotte stelen haal je gewoon weg. Na een week begint het stronkje wortel te schieten. Met een paar goede wortels kan je het uitplanten in een potje met grond. Hard het plantje wel even af voordat je het buiten in de vollegrond plant. Afharden is laten wennen aan de winderige en de koudere buitenlucht. Je zet de planten iedere dag een paar uurtjes buiten totdat de planten de hele dag (en nacht) buiten kunnen blijven staan.
Of probeer het eens met bosuitjes!
Dit werkt ook voor bos- en lenteuitjes. Wat je normaal weggooit zet je in een bakje met water. Na een paar dagen gaat het stronkje groeien en wortels maken. Het schijnt ook te kunnen met citroengras maar dat heb ik nog niet tot een succes weten te brengen.
Geef een reactie