• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

6 april 2014 14 Reacties

Subtiele rabarbertaart met kokos

“Waar ga je deze kokosolie voor gebruiken?”, vraagt mijn lief met verbazing terwijl hij de voorraadkast uitstapt met een pot kokosolie in zijn handen. Zijn verbazing slaat onmiddellijk om in ergernis als hij de prijs op de onderkant ontdekt. “Tien euro voor een bakje vet? Dat is belachelijk”, roept hij uit. “Maar het schijnt een gezond, uh, een minder slecht vet te zijn”, probeer ik er nog zachtjes tegen in te brengen. Als ik erover nadenk, is het natuurlijk bizar. Tien euro voor 500 gram vet. Daar zit een woekerwinst op!Rabarbertaart met kokosBij onze groenteboer zag ik de pot staan. Ik had op internet gelezen dat kokosolie een neutraal vet is en makkelijk door het lichaam wordt aangesproken. Dat laatste sprak me wel aan! Kokosolie hoort in het rijtje superfood. Stuk voor stuk prima producten, waar alleen wel een flinke winst op wordt gemaakt. Meestal ben ik ongevoelig voor hypes maar een vet dat minder slecht is voor je lichaam dan roomboter, wil ik wel eens uitproberen. En het leek mij qua smaak ook lekker in mijn rabarbertaart met kokos. Maar kokosolie blijkt helemaal geen smaak te hebben! En je kan het ook voor maar 3 euro bij de toko kopen. Heel wat beter dan die schrikbarend dure en biologische variant waar ik mee thuis kwam. Goed, rabarbertaart dus!Mijn rabarberplant in de moestuin is nog te klein om van te kunnen oogsten maar in de winkels ligt gelukkig volop rabarber. Tijd voor een nieuw recept voor de Rhubarb blog challenge. Ik heb een rabarbertaart met kokos bedacht. Kokosolie door het deeg, kokosmelk en geraspte kokos in de vulling. Gecombineerd met frisse, lichtzure accenten van rabarber. Het resultaat is een taart met subtiele smaken, een heerlijke lentetaart!Rabarber in de tuin - Rabarbertaart met kokos

Recept Rabarbertaart met kokos

Door Marleen, 6 april 2013Rabarbertaart met kokosSubtiele rabarbertaart met kokosVoorbereidingstijd:15 minuten Bereidingstijd:45 minuten 1 hele taart of 6 kleine taartjes
Dit heb je nodig
  • 180 gram bloem
  • 30 gram kristalsuiker
  • 4 eetlepels kokosolie
  • 3 eieren
  • 100 gram witte basterd suiker
  • 125 ml kokosmelk
  • 3 eetlepels geraspte kokos
  • 3 stengels rabarber
  • taartvorm van 22 cm of 6 kleine taartvormen van 10 cm
  • bakpapier en blindbakbonen

Zo maak je het

Meng in een beslagkom 200 gram bloem, 30 gram suiker, 4 eetlepels kokosolie en 1 ei. Kneed het deeg tot het een bal vormt. Je kan hiervoor ook een keukenmachine gebruiken. Gebruik een taartvorm met een losse bodem van ongeveer 22 cm. Of 6 kleine vormen van 10 cm, ook met een losse bodem. Bekleed de taartvorm met het deeg en zet de vorm een half uur in de koelkast. Maak ondertussen de vulling. Klop in een kom 2 eieren los. Voeg 125 ml kokosmelk, 100 gram witte basterdsuiker en 3 eetlepels geraspte kokos toe. Was 3 stengels rabarber en snij ze in stukken van ongeveer 1 cm. Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de taartvorm uit de koelkast, bekleed het met bakpapier en vul het met blindbakbonen. Bak de taartbodem 10 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Haal de taartbodem uit de oven en zet de stukjes rabarber rechtop in de vorm. Giet de vulling erover en bak de taart in het midden van de oven op 200 graden in ongeveer 45 minuten gaar. De tijd is afhankelijk van je eigen oven. De taart is klaar als de rand mooi goudbruin is.
Rabarbertaart met kokos

De Rhubarb blog challenge is onderdeel van de Dutch Rhubarb Week en wordt georganiseerd door Mister Kitchen

2

Categorie: taart Tags: kokos, lente, rabarber, taart

Vorig bericht: « Rhubarb blog challenge
Volgend bericht: Mosterdblad soep uit Groenten in de hoofdrol »

Lees Interacties

Reacties

  1. Roos zegt

    6 april 2014 om 20:59

    Wat een originele combi kokos en rabarber. Klinkt goed! Ik wacht nog even tot mijn rabarber groot is en dan komt deze taart zeker op het menu. Dank voor het recept! groetjes, Roos

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      7 april 2014 om 20:33

      Dank je, Roos! Mijn rabarberplant is ook nog te klein om van te kunnen oogsten. Ik vond trouwens de kleine taartjes het lekkerste omdat de krokante rand het een beetje koekachtig maakt. Tip!

      Beantwoorden
  2. Maura - YLT zegt

    6 april 2014 om 22:24

    Nou voor deze taart zou ik ook een potje van 10 euro kopen 😉 (alhoewel ik ook altijd voor de variant bij de Turkse winkel ga). Maar het heeft geen smaak he? Gelukkig de kokosmelk en rasp wel. Ben heel benieuwd naar de combi met rabarber.

    In ieder geval: heeeerlijk klinkt dit weer. Dit weekend ben ik ook met de gezellige roze stengels aan de slag gegaan 🙂 morgen ook een taartachtigrecept op de blog, maar wel weer compleet anders dan deze.

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      7 april 2014 om 15:45

      Haha! Leuk hè, al die ideeën voor recepten met rabarber. Gisteren heb ik een hele lekkere bedacht. Morgen snel overnieuw voor de foto!

      Beantwoorden
  3. Simone zegt

    7 april 2014 om 07:44

    Ja, ik kan me mijn eerste pot kokosolie ook nog levendig herinneren! Er stond raw op de pot, nou dan weet je het wel! Deze taart ziet er echt heerlijk uit. Heb net weer een nieuwe bos rabarber gekocht dus ik ga deze misschien wel maken! alhoewel ik minder moet bakken van mezelf… Hmm dilemma!

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      7 april 2014 om 15:51

      Ja, inderdaad! Zo’n eerste aankoop van een potje vet voor 10 euro vergeet je niet snel! 😉 Minder willen bakken, dat is heel herkenbaar. Misschien scheelt het kokosvet een beetje… en anders zit er niets anders op dan een extra rondje skaten.

      Beantwoorden
  4. Gerry/Gewoon lekker Gewoon zegt

    7 april 2014 om 10:08

    Je hebt kokosolie in 2 varianten: ontgeurd en virgin (met kokossmaak/geur).
    De laatste variant schijnt de meeste gezonde stoffen te bevatten, is echter wel duurder dan de geurloze. (oa laurinezuur)
    Jouw prijs doet mij wel denken aan de virgin (bij ons in de winkel is geurloos rond 6 euro)
    Er bestaan sites ‘100 toepassingen van kokosolie’, veel plezier ermee!

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      7 april 2014 om 15:53

      Ik ga die site eens opzoeken omdat ik er nu graag wat meer over wil weten. Dank je voor de tip, Gerry!

      Beantwoorden
  5. Annemieke zegt

    7 april 2014 om 19:31

    Hier het verschil tussen duur en goedkoop: http://www.ecomama.nl/voeding/het-verschil-tussen-extra-vierge-en-ontgeurde-kokosolie/

    Beantwoorden
  6. Sylvia de Jong zegt

    11 april 2014 om 23:45

    Wat een prachtige taart, die komt op mijn paasmenu
    Bedankt weer Marleen

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      13 april 2014 om 12:07

      Oh wat leuk Sylvia, dat je de taart gaat maken! Misschien dat ik de volgende keer de bodem blind ga bakken… dus misschien wil jij dat nu ook 😉

      Beantwoorden
      • Anoniem zegt

        16 april 2014 om 22:24

        Ja ik ga hem blind bakken, wordt de korst van een grote taart ook krokanter…..fijne paasdagen

        Beantwoorden
  7. Petra zegt

    12 april 2014 om 09:02

    Haha, leuk recept. Ter aanvulling: kokosolie is niet ‘minder slecht’, maar is supergoed vet! Inderdaad, zoals iemand al opmerkte, er is ontgeurde en virgin of extra virgin, met smaak. Ligt er dus aan waar je het voor toe wilt passen. De goedkopere varianten zijn vaak op chemische wijze ontgeurd, waardoor de goede effecten (vetverbranding stimulerend, hoe vreemd het ook klinkt!, en als directe energie gebruikt en niet opgeslagen in het lichaam) teniet worden gedaan. Verder zou ik zeggen dat dus de (geraffineerde) suiker die je gebruikt, veel schadelijker is dan de kokosolie!!!! Als je meer info wilt, en ook eenr abarbertaartrecept, kijk eens op rinekedijkinga.nl Ook jouw recept kklinkt heel lekker!! (Heb alleen net die andere gemaakt:)

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      13 april 2014 om 12:11

      Ik ga het ontdekken! Van suiker heb ik zelf eigenlijk geen last. Ik heb geen dips of meteen de hele dag trek in zoete dingen. Voel me ook niet beter of anders als ik geen suiker eet…

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Advertentie

Copyright © 2022 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring