Mosterdblad soep uit Groenten in de hoofdrol

Homeno categoryMosterdblad soep uit Groenten in de hoofdrol

Peter Bauwens heeft met zijn nieuwste tuinkookboek Groenten in de hoofdrol een pleidooi geschreven om op een andere manier met voedsel om te gaan. Meer de seizoenen te volgen en zelf te gaan kweken of anders lokaal gekweekte groenten te kopen. Bauwens is auteur en bekend van zijn kwekerij De Nieuwe Tuin. Een kleine en een beetje eigenzinnige kwekerij, zo zegt hij zelf. In zijn kwekerij staan buiten-gewone eetbare planten centraal.

Boek Groente in de hoofdrol van Peter Bauwens

Bauwens eindigt de inleiding van zijn met een mooie en pragmatische oproep voor een zachte, ‘groene’ revolutie. Niet met protesten, niet met veel theorieën, maar gewoon opnieuw terug naar de basis, de grond, de tuin. Daarna passeert er een scala van heerlijke groenten de revue. Denk aan edamame boontjes, sugarsnaps of radijsjes. Er is ook ruim aandacht voor eetbare bloemen en wilde planten, onkruid dus. In een hoofdstuk over zo’n groente soort, leer je over de herkomst en de teelt van de groente. Per soort showt Peter een indrukwekkende hoeveelheid aan variëteiten. Wist je dat er wel 24 mosterdblad soorten zijn? En dan al die radijsjes. Rode, witte, roze of gele radijsjes. Rond, ovaal of langwerpig. Of die wit met rode radijsjes! Zo mooi! Alle foto’s in het boek zijn door Peter zelf gemaakt. Als je één van zijn 32(!) eerdere moestuinboeken hebt gezien, herken je onmiddellijk zijn stijl. De groenten zijn gefotografeerd zonder een zichtbare achtergrond en de gerechten worden getoond op een bordje of in een kommetje met de ingrediënten erom heen. Super mooi en origineel!
Soms zijn die wereldverbeterende ideeën een beetje vermoeiend en langdradig. Maar de pagina’s met lekkere recepten en omschrijvingen over allerlei spannende groenten maken gelukkig alles goed! Wat denk je van deze recepten: gazpacho van kiemen, quinoabladsoep, vogelmuurtaart, negi sushi of een rauwe soep van oost-indische kersbloemen! Ik vind het spannend!

Hij belicht een aantal interessante projecten in moestuin- en restaurantwereld, hij vertelt over het nieuwe eten en het staat vol met groenten en recepten. Met het nieuwe eten bedoelt hij meer groenten eten. En vooral lekkere en mooie groenten zelf kweken omdat daarvoor in iedere tuin wel een plekje te vinden is. Zelfs op de vensterbank kan je eindeloos variëren met prachtige en kleurrijke kiemen en microgroenten.

Boek Groente in de hoofdrol van Peter Bauwens, 24 mosterdbladsoorten
Vierentwintig soorten mosterdblad
Boek Groente in de hoofdrol van Peter Bauwens
Close-up van de mosterdblad soorten
Boek Groente in de hoofdrol van Peter Bauwens, radijsjes
Radijsjes in alle soorten, kleuren en maten

Ik kon het natuurlijk niet laten om meteen een recept van zijn hand uit te proberen. Een verrassende mosterdblad soep met de oostere smaken van gember, curry en miso. Een gezond en veganistisch heksensoepje. Ik had niet alles in huis dus ik heb het recept iets aangepast.
Mosterdblad is wel in de winkel te koop maar altijd gemengd met andere slasoorten. Je kunt mosterdblad ook met raapstelen vervangen. Raapstelen liggen van maart tot en met mei in het koelvak van de grotere supermarkten of koop je bij de groenteboer.

Mosterdblad soep uit Groente in de hoofdrol

11 april 2014

5 min voorbereiding

25 min bereiding

4 personen

Mosterdblad soep

Mosterdbladsoep

Mosterdbladsoep met gember, miso en groene curry

Dit heb je nodig

 • 200 g mosterdblad
 • 1 el olijfolie
 • 3 bosuitjes
 • een stuk gember van ongeveer 3 cm
 • 1 el groene curry
 • 1 el miso
 • kurkuma
 • peper en zout

Zo maak je het

 1. Was het mosterdblad en hak het grof. Was de bosui en snijd in ringen.
 2. Bak de bosui met de geraspte gember en 2 theelepels groene curry.
 3. Voeg het mosterdblad toe en laat het slinken.
 4. Voeg 1 liter water toe en breng aan de kook.
 5. Haal de pan van het vuur, voeg 1 eetlepel miso toe en laat de miso goed oplossen.
 6. Pureer de soep met een staafmixer.
 7. Serveer de soep en strooi er als laatste wat kurkuma over.

Tags: lunch, soep, mosterdblad, miso, groene curry, vegan

Boek Groente in de hoofdrol van Peter Bauwens, eetbaar bloemenboeket
Kijk! Een eetbaar bloemenboeket

Groenten in de hoofdrol van Peter Bauwens kost € 24,99. Het wordt uitgegeven door Tirion Natuur, ISBN 9789052109374. Bestel Groenten in de hoofdrol via De Nieuwe Tuin. Een inkijkexemplaar van het boek staat online.

Dit bericht is tot stand gekomen door de levering van artikelen.

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


8 reacties


 1. Ha, lekker, dat recept komt als geroepen want mijn potager staat vol mosterd. Morgen ga ik dat heerlijke soepje maken, vandaag eet ik onkruid, wel zo makkelijk.

  Fijn weekend!

  Yolanda

  1. Ja, ik heb door de zachte winter ook nog megaveel mosterdblad staan. En welk onkruid stond erop tafel? Ik ben nog een beetje onhandig in het herkennen van eetbaar onkruid…

   1. Op mijn blog tuintirades staan de receptjes om allerlei lekkers van onkruid te maken met duidelijke foto’s zodat ze ook te herkennen zijn.

    Ik denk trouwens dat je paardenbloemen heus wel herkend en wat je daar allemaal mee kan maken… http://tuintirades.blogspot.nl/2014/04/de-beste-manier-om-onkruid-te-wieden.html

 2. Lijkt me een lekker soepje. Verkopen ze mosterdblad ook bij de groenteboer denk je?

  1. Mosterdblad wordt meestal verkocht in zakjes met andere slasoorten. Ik denk dat je deze soep ook goed kan maken met raapsteeltjes of waterkers. Ik vond de combinatie met milde groene curry en miso erg lekker!

 3. Wauw, dit klinkt heel goed! Inderdaad wat hekserig haha met die kleur, maar ben heel benieuwd naar de combinatie. Curry door soep vind ik sowieso lekker.

  Ik fiets anders wel een keertje langs je volkstuin voor een bosje mosterdblad ;)

  1. Ja gezellig Maura, moet je doen ;-). Gaan we samen heksensoep maken met mosterdblad of we doen die oost-indische kersenbloemensoep. Die lijkt me ook heel hekserig!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.