• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
    • Downloadbare zaaikalender
    • Groenten voor in de schaduw
    • Kruiden voor in de schaduw
    • Zaaien
    • Zaden oogsten en bewaren
    • Zelf papieren zaaipotjes maken
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

5 mei 2014 15 Reacties

Viooltjestaart voor bij de paasbrunch

“Ik wil niet lullig doen, maar je taart ziet er uit als de Vesuvius”, hoor ik vanuit de keuken. Echt dat is het laatste dat je wilt horen, als je van plan bent een hoge taart te bakken en geschrokken ren ik naar de keuken. Bij het zien van mijn taart, word ik niet vrolijk. Aan de rand is de taart nog wel hoog maar in het midden niet. Mijn taart heeft een flinke krater.

Viooltjestaart

Paasbrunch tafel

Het hoge biscuitdeeg heb ik nodig voor een viooltjestaart met citroenbotercrème. Om mee te nemen naar een feestje van vrienden. En binnen wandelen met een ingezakte taart is niet zo feestelijk dus ik besluit het biscuitdeeg opnieuw te maken. Ik zoek een website met een duidelijke uitleg voor biscuitdeeg. Met nieuwe ingrediënten en een gedegen voorbereiding ga ik van start.

De tweede keer lukt het wel! Zelfrijzend bakmeel in plaats van bloem. En de stap-voor-stap foto’s helpen me tijdens het bakken. Tussendoor open ik niet de oven. En tijdens het afkoelen wacht ik geduldig met een kopje sencha thee. Totally zen, deze keer! En het resultaat is een nette en rechte taart waar ik me kan vertonen!

Paasbrunch
Rechtsboven: een tuin vol look-zonder-look. Rechtsonder: taartpunt en heerlijke scones van mijn zus!

Paasbrunch kaasjes
Lekkere Franse kaasjes

De viooltjestaart is trouwens ideaal om mee te nemen naar een feestje. Genoeg mensen om de machtige taart op te eten en hij ziet er heel leuk uit. Voor een eigen feestje is het natuurlijk ook leuk maar dan vind ik het net teveel werk omdat alle andere hapjes ook nog gemaakt moeten worden.

Paasbrunch appeltaart
Appeltaart van Chiara en Miro

Recept voor een viooltjes taart

Door Marleen, 5 mei 2014Viooltjes taartFeestelijke viooltjes taart met hoge biscuit vulling en citroen botercrèmeVoorbereidingstijd:45 minuten Bereidingstijd:20 minuten Ruim 12 punten
Dit heb je nodig
  • 6 grote (L) of 7 middelgrote (M) eieren (op kamertemperatuur)
  • 200 gram kristalsuiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 75 gram amandelen
  • 2 pakjes verse roomkaas à 200 gram
  • 2 pakjes roomboter à 250 gram (op kamertemperatuur)
  • 2 citroenen
  • 250 gram poedersuiker
  • springvorm van 18 cm (10 cm hoog)

Zo maak je het

Haal de eieren op tijd uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur zijn als je aan de slag gaat. Mix de eieren met 200 gram kristalsuiker in een keukenmachine. Het moet een luchtige, lichtgele massa worden. Tien minuten mixen is niet raar! Terwijl de keukenmachine draait, verwarm je de oven voor op 175 graden. Bekleed een springvorm van 18 cm met bakpapier. Maak de randen een paar centimeter hoger dan de vorm. Gebruik een druppeltje olie om het papier te laten plakken aan de vorm. Het suiker-eimengsel heeft na ongeveer 10 minuten de dikte van opgeklopt slagroom gekregen. Zeef het bakmeel en meng die er voorzichtig door. Meng ook de gehakte amandelen voorzichtig door het beslag. Het beslag moet luchtig blijven. Giet het beslag in de vorm. Begin in het midden zodat het beslag mooi de vorm vult. Zet de taart onderin de oven. De oven moet echt helemaal goed voorverwarmt zijn! Tip: open niet de overdeur tijdens het bakken! Na ongeveer 35 minuten is het biscuitdeeg klaar. Nu mag je wel de ovendeur open met een satéprikker testen of het deeg gaar is. Een schone prikker is goed. Blijft er nog iets aanhangen? Bak de taart dan nog een paar minuten langer. Laat de taart in de vorm helemaal afkoelen. Draai het biscuitdeeg om zodat je de mooie, rechte onderkant kan gebruiken. Klop met een mixer 400 gram verse roomkaas en 500 gram roomboter (op kamertemperatuur) luchtig. Voeg het rasp van twee citroenen en 250 gram poedersuiker toe. Snij het biscuitdeeg in twee lagen en smeer de onderste laag flink in met de botercrème. Leg de bovenste laag erop. Plamuur de zijkant en bovenkant met de botercrème en versier met hele viooltjes of juist alleen met de blaadjes van de viooltjes.
 Viooltjes taart0

Categorie: taart Tags: eetbare bloemen, lente, taart

Vorig bericht: « Mei wallpaper
Volgend bericht: Groene asperges charlotte met verse kaas »

Lees Interacties

Reacties

  1. Maura - YLT zegt

    5 mei 2014 om 11:13

    Waaaauw, op deze post zat ik te wachten. Wat issie mooi. Ik zou echt zo trotst zijn als ik zo’n mooie taart zou bakken. Daar heb je vast de show mee gestolen 😉

    Dat Vesuvius-gevoel ken ik. Dat je niets vermoedend op de bank zit en er vanuit de keuken een opmerking over je baksel komt waar je niet blij mee bent haha. Gelukkig is je tweede recept zo mooi gelukt 🙂

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      5 mei 2014 om 20:53

      Thanks, Maura! Ja, het Vesuvius-gevoel! Grrr… Met een foodblog en een feestje betekent dat maar 1 ding. Opnieuw! Vroeger had ik dat geloof ik niet gedaan. 😉

      Beantwoorden
  2. Suus zegt

    5 mei 2014 om 21:42

    Whoaaaa wat ziet deze taart er mooi uit. En tegen mijn man Johann mag je nooit Schwarzwalder kirscher torte zeggen. Enorm bak trauma wat nooit meer goed is gekomen 😉 Super dat je opnieuw bent begonnen want de taart ziet er geweldig uit. Schwarzwalder tortes kunnen ook mooi zijn 😉
    Liefs Suus

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      5 mei 2014 om 22:32

      Thanks Suus! Haha, een baktrauma! Echt? Aan een Schwarzwalder kirsch torte ga ik me dus maar niet aan wagen. Ook zo’n hoge taart met laagjes, brrr. Misschien ga ik de volgende keer meer bakvormen gebruiken en dan de biscuits stapelen. Als er een volgende keer komt tenminste… Ik denk dat ik het voorlopig maar hou bij de grillige pavlova’s of rustige galettes!

      Beantwoorden
  3. Jolanda zegt

    6 mei 2014 om 10:17

    Deze ga ik zeker een keer proberen!

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      6 mei 2014 om 17:15

      Wat leuk om te lezen! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! En niet vergeten op die taartensite te kijken voor de stap-voor-stap foto’s!

      Beantwoorden
  4. Hazel zegt

    6 mei 2014 om 10:56

    hahaha jaaa daar is tie dan! Je mooie taart!
    Mijn pavlova zag er laatst ook uit als een soort vesuvius terwijl ik die het liefst zie als een mooie witte snowdome 😉 maar gelukkig kun je dat nog met wat slagroom en fruit verdoezelen. Bij een biscuit gaat dat niet zo makkelijk. Hoe smaken de viooltjes eigenlijk?

    Liefs, Hazel

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      6 mei 2014 om 17:22

      Haha, jaahh… ik ben wat traag met het online zetten van mijn echte paastaart! 😉 Een pavlova met een krater is ook niet leuk maar wel een goede reden om hem te verdoezelen met extra veel fruit én slagroom! De smaak van viooltjes is niet bijzonder. De geur is valt wel op. Ik bedacht me de volgende dag dat ik beter gesuikerde viooltjes had kunnen maken. Maar op de dag van het bakken had ik niet eens de puf voor een uitgebreide foto-sessie. Dat zegt genoeg hè!

      Beantwoorden
  5. Gitta zegt

    6 mei 2014 om 12:38

    Een feest voor het oog! Vast ook heel erg lekker citroen en zoet mijn favoriete combinatie.

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      6 mei 2014 om 17:25

      Thanks Gitta! Met citroen is echt super lekker. Het is ook mijn favoriet. Met 3 citroenen zou het misschien nog lekkerder zijn.

      Beantwoorden
  6. berta zegt

    6 mei 2014 om 15:28

    Wat een plaatje …

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      6 mei 2014 om 17:25

      Thanks Berta!

      Beantwoorden
  7. Simone zegt

    7 mei 2014 om 09:20

    Wat een plaatje is het zeg!! Echt heel mooi. Enne… ja dat vesuvius gevoel ken ik helaas maar al te goed. Is me ook een paar keer overkomen (ja niet een keer maar een paar keer) maar gelukkig ging je tweede versie een stuk beter.

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      7 mei 2014 om 12:04

      Thanks Simone!
      Haha! Het Vesuvius-gevoel, duidelijk een begrip onder de foodbloggers. Gelukkig hebben ervaren mooie-zoete-baksel-bakkers er ook last van. 😉 Nou ja, niet gelukkig natuurlijk maar het hoort blijkbaar een beetje bij het bakken.

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. het is een … ! – PRCHTG schreef:
    6 mei 2015 om 17:27

    […] in al je recepten. Ik ging aan de slag met een heerlijke biscuittaart (een eigen variant op dit recept) en moddervette monchou-/botercrème. Voor de blauwe kleur gebruikte ik blauwe bessen, wat […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Copyright © 2023 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring