• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
    • Downloadbare zaaikalender
    • Groenten voor in de schaduw
    • Kruiden voor in de schaduw
    • Zaaien
    • Zaden oogsten en bewaren
    • Zelf papieren zaaipotjes maken
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

3 juni 2014 17 Reacties

Rabarbercake met kokos

“Het ruikt naar pannenkoeken! Gaan we pannenkoeken eten?!” roept mijn zoon als hij met zijn vriendje binnenkomt. Ik stel hem teleur en vertel dat hij een rabarbercake ruikt. Hij houdt namelijk niet van rabarber. De geur van pannenkoeken is blijkbaar onweerstaanbaar want ze willen een stukje proeven. Te zuur, klaagt mijn zoon. Zijn vriendje vindt het lekker maar vraagt zich af wat rabarber is. Dus toch. De rabarber is dus toch een vergeten groente. Ik wilde het niet geloven. “Is rabarber nu ook al vergeten? Onzin!” mopperde ik. Tegenwoordig wordt al snel iets een vergeten groente genoemd. Kijk, als je nou brave hendrik of knolkervel zegt, dan begrijp ik dat. Maar postelein, raapsteeltjes, snijbiet, pastinaak, aardperen en rabarber vergeten groenten noemen. Kom op zeg!

Rabarbercake met kokos

Voor dit recept heb ik kokosvet gebruikt omdat ik uitprobeer of ik er inderdaad niet van aankom. Verder is het een cake met de usual suspects, zoals bloem en suiker. En weer met geraspte kokos, zoals de rabarbertaart van laatst. Maar is dit recept veel sneller. Het is boerencake die niet mooi is, maar wel geweldig smaakt! Rabarber en kokos, dat vind ik echt een lekkere combinatie. En de geraspte kokos geeft de cake wat meer structuur. Nou ja, eigenlijk is alles lekker met kokos. Ook rabarber!

Rabarbercake met kokos

3 juni 2014
Marleen
10 min voorbereiding
1 uur oventijd
8-10 stukjes

Recept voor rabarbercake met kokos

Smeuige boerencake met rabarber

Rabarbercake met kokos

Dit heb je nodig

  • 200 gram kokosvet
  • 200 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 75 ml magere yoghurt
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 eetlepels geraspte kokos
  • 4 stengels rabarber

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Smelt het kokosvet in 1 minuut in de magnetron op 650 watt.
  3. Klop met een mixer of keukenmachine het kokosvet, suiker en vanillesuiker luchtig. Voeg de eieren toe en de yoghurt toe.
  4. Zeef het zelfrijzend bakmeel en voeg het meel al mixed toe. Voeg als laatste de geraspte kokos toe. Mix het geheel nog even goed.
  5. Giet het beslag in een met bakpapier beklede ovenschaal van ongeveer 18 x 24 cm.
  6. Snijd de rabarber in stukken. Houd rekening met de maat van je ovenschaal zodat de stukken er mooi in passen.
  7. Bak de cake in een uurtje gaar. De tijd is afhankelijk van je eigen oven. De cake is klaar als de bovenkant mooi bruin is. Controleer eventueel met een satéprikker. Als de prikker er droog uitkomt, is de cake gaar.

 

3

Categorie: cake Tags: cake, lente, rabarber

Vorig bericht: « Juni wallpaper
Volgend bericht: Trifle met mascarpone en frambozen »

Lees Interacties

Reacties

  1. Gwen zegt

    3 juni 2014 om 10:15

    Hij ziet er heerlijk uit! En ik moet met schaamte bekennen dat ik nooit rabarber heb gegeten, op kant en klare compote na dan!

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      3 juni 2014 om 22:04

      De compote zoals mijn moeder vroeger maakte, vind ik niet zo lekker. Maar in taartjes, salade of deze cake is het echt lekker! Moet je echt eens proberen.

      Beantwoorden
  2. Lies zegt

    3 juni 2014 om 11:21

    Mmm! Moet zeggen dat ik nooit een cake met kokosolie heb gebakken, maar dit ziet er echt heel goed uit. Het heeft toch best wat charmants, zo’n boerencake. Tenminste, zo weet jij het elke keer op de foto te zetten. Love it! (en weer een idee voor mijn high tea binnenkort)

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      3 juni 2014 om 21:46

      Die kokosolie had ik in een opwelling gekocht. In taarten of cake vind ik het erg lekker. Koken doe ik nog steeds met olijfolie. Maar als vervanger voor roomboter is het perfect. Normaal doe ik wel mijn best om netjes te bakken maar dit keer werd een rommeltje. Is eigenlijk ook wel leuk, zo’n ruige en echte sfeer. Voor een high tea is het een makkelijk recept, zo houd je tijd over voor ingewikkelde recepten 😉

      Beantwoorden
  3. Lies zegt

    3 juni 2014 om 19:52

    Dit ziet er heerlijk uit.

    Beantwoorden
  4. Anne-Ruth Dekker zegt

    3 juni 2014 om 20:17

    Aah ziet er heerlijk uit! Rabarber vind ik echt heel erg lekker. En het is zo’n mooie groente 🙂

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      3 juni 2014 om 21:39

      Jaaah, rabarber is prachtig. Vooral dat hele grote blad. Ik vind het een superplant voor de moestuin!

      Beantwoorden
  5. Annette zegt

    4 juni 2014 om 00:13

    Oeh, dat ziet er heerlijk uit! Over je vergeten groenten: ik ben opgegroeid met de groenten die mijn moeder kweekte in haar flinke (boeren) groentetuin. Daarin stonden ieder jaar ook raapstelen en rabarber en ze had ook een paar jaar postelein (dat vonden wij kinderen maar vies). Dat waren allemaal groenten die ook gekweekt werden door de vrienden en kennissen van mijn ouders. Maar snijbiet en aardpeer heb ik pas leren kennen sinds ik een eigen moestuintje heb en er meer over lees. Nu wil ik niet zeggen dat iets wat wel of niet bekend is bij de boerengemeenschap van een klein dorpje in de Achterhoek leidend is voor wat ‘algemeen’ bekend is 😉 maar zó bekend zijn deze groenten dus niet allemaal.

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      4 juni 2014 om 21:21

      Je hebt gelijk hoor, Annette. Als ik mopper, ben ik onredelijk! Snijbiet en aardperen ken ik ook door de moestuin. Die zijn zeker niet algemeen bekend.
      Alleen postelein en rabarber kan ik echt niet vergeten noemen.

      Beantwoorden
  6. Maura - YLT zegt

    4 juni 2014 om 10:53

    Oh oh oh hoe kan de rabarber nou vergeten zijn. Het is inderdaad wel iets van vroeger, wij hadden het toen in de tuin bij mijn ouders staan. Rabarber is inderdaad zo mooi en ook heel fotogeniek, een groente naar mijn hart 😉 de combinatie met de kokos ben ik erg benieuwd naar. Kan me voorstellen dat die heerlijk is.

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      4 juni 2014 om 22:20

      Ja, wij zijn lyrisch over rabarber! In mijn volkstuin wil ‘ie nog niet echt groeien. Hij heeft 2 stengels gemaakt maar daar blijft het bij. ;-(

      Beantwoorden
  7. Elisa zegt

    4 juni 2014 om 19:33

    Het ziet er echt verrukkelijk uit, ik heb hier drie stengels liggen, misschien ga ik dit er wel mee maken. Wie weet

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      4 juni 2014 om 22:20

      Oh, dat moet je doen Elisa! Makkelijk en lekker!

      Beantwoorden
  8. Suus zegt

    5 juni 2014 om 17:51

    Oh heerlijk rabarber en ook van raapsteeltjes ben ik nu een groot fan. Aardperen zag ik laatst liggen in de winkel maar dat heb ik nog nooit gegeten. Iets dus om ook zeker te proberen 😉

    Liefs Suus

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      6 juni 2014 om 22:01

      Ja, raapsteeltjes! lekker! Ik kan al bijna weer voor de tweede keer oogsten!
      Hee, wat grappig dat er nu ook aardperen zijn. Ik wist niet dat je ze in de lente/zomer ook kan eten. Nooit over nagedacht! Het zijn nu flinke planten van ongeveer 1.50m. Ze lijken nog het meeste op kleine zonnebloemen. Mooie plant, vind ik! Misschien is dat het wel, knollen waarvan het blad is afgestorven, graaf ik makkelijker op.
      Liefs, Marleen

      Beantwoorden
  9. Sophie33 zegt

    9 juni 2014 om 11:44

    Ik heb je heerlijke cake gemaakt met rabarber uit mijn tuin!
    Ze was super lekker! 🙂

    Groetjes van een foodie uit Mechelen, België! 🙂

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      11 juni 2014 om 22:37

      Oh, wat leuk om te lezen dat je de cake hebt gemaakt. Lekker hè!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Copyright © 2023 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring