Rabarbercake met kokos

HomesoortCakeRabarbercake met kokos

“Het ruikt naar pannenkoeken! Gaan we pannenkoeken eten?!” roept mijn zoon als hij met zijn vriendje binnenkomt. Ik stel hem teleur en vertel dat hij een rabarbercake ruikt. Hij houdt namelijk niet van rabarber. De geur van pannenkoeken is blijkbaar onweerstaanbaar want ze willen een stukje proeven. Te zuur, klaagt mijn zoon. Zijn vriendje vindt het lekker maar vraagt zich af wat rabarber is. Dus toch. De rabarber is dus toch een vergeten groente. Ik wilde het niet geloven. “Is rabarber nu ook al vergeten? Onzin!” mopperde ik. Tegenwoordig wordt al snel iets een vergeten groente genoemd. Kijk, als je nou brave hendrik of knolkervel zegt, dan begrijp ik dat. Maar postelein, raapsteeltjes, snijbiet, pastinaak, aardperen en rabarber vergeten groenten noemen. Kom op zeg!

Rabarbercake met kokos

Voor dit recept heb ik kokosvet gebruikt omdat ik uitprobeer of ik er inderdaad niet van aankom. Verder is het een cake met de usual suspects, zoals bloem en suiker. Het is boerencake die niet mooi is, maar wel geweldig smaakt! Rabarber en kokos, dat vind ik echt een lekkere combinatie. En de geraspte kokos geeft de cake wat meer structuur. Nou ja, eigenlijk is alles lekker met kokos. Ook rabarber!

Rabarbercake met kokos

3 juni 2014

10 min voorbereiding

1 uur oventijd

8-10 stukjes

Rabarbercake met kokos

Rabarbercake met kokos

Smeuige boerencake met rabarber

Dit heb je nodig

 • 200 gram kokosvet
 • 200 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 3 eieren
 • 75 ml magere yoghurt
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 3 eetlepels geraspte kokos
 • 4 stengels rabarber

Zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Smelt het kokosvet in 1 minuut in de magnetron op 650 watt.
 3. Klop met een mixer of keukenmachine het kokosvet, suiker en vanillesuiker luchtig. Voeg de eieren toe en de yoghurt toe.
 4. Zeef het zelfrijzend bakmeel en voeg het meel al mixed toe. Voeg als laatste de geraspte kokos toe. Mix het geheel nog even goed.
 5. Giet het beslag in een met bakpapier beklede ovenschaal van ongeveer 18 x 24 cm.
 6. Snijd de rabarber in stukken. Houd rekening met de maat van je ovenschaal zodat de stukken er mooi in passen.
 7. Bak de cake in een uurtje gaar. De tijd is afhankelijk van je eigen oven. De cake is klaar als de bovenkant mooi bruin is. Controleer eventueel met een satéprikker. Als de prikker er droog uitkomt, is de cake gaar.

Tags: Nagerecht, Cake, Rabarber, zoet

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


, ,

17 reacties


 1. Hij ziet er heerlijk uit! En ik moet met schaamte bekennen dat ik nooit rabarber heb gegeten, op kant en klare compote na dan!

  1. De compote zoals mijn moeder vroeger maakte, vind ik niet zo lekker. Maar in taartjes, salade of deze cake is het echt lekker! Moet je echt eens proberen.

 2. Mmm! Moet zeggen dat ik nooit een cake met kokosolie heb gebakken, maar dit ziet er echt heel goed uit. Het heeft toch best wat charmants, zo’n boerencake. Tenminste, zo weet jij het elke keer op de foto te zetten. Love it! (en weer een idee voor mijn high tea binnenkort)

  1. Die kokosolie had ik in een opwelling gekocht. In taarten of cake vind ik het erg lekker. Koken doe ik nog steeds met olijfolie. Maar als vervanger voor roomboter is het perfect. Normaal doe ik wel mijn best om netjes te bakken maar dit keer werd een rommeltje. Is eigenlijk ook wel leuk, zo’n ruige en echte sfeer. Voor een high tea is het een makkelijk recept, zo houd je tijd over voor ingewikkelde recepten ;-)

 3. Dit ziet er heerlijk uit.

 4. Aah ziet er heerlijk uit! Rabarber vind ik echt heel erg lekker. En het is zo’n mooie groente :)

  1. Jaaah, rabarber is prachtig. Vooral dat hele grote blad. Ik vind het een superplant voor de moestuin!

 5. Annette

  Oeh, dat ziet er heerlijk uit! Over je vergeten groenten: ik ben opgegroeid met de groenten die mijn moeder kweekte in haar flinke (boeren) groentetuin. Daarin stonden ieder jaar ook raapstelen en rabarber en ze had ook een paar jaar postelein (dat vonden wij kinderen maar vies). Dat waren allemaal groenten die ook gekweekt werden door de vrienden en kennissen van mijn ouders. Maar snijbiet en aardpeer heb ik pas leren kennen sinds ik een eigen moestuintje heb en er meer over lees. Nu wil ik niet zeggen dat iets wat wel of niet bekend is bij de boerengemeenschap van een klein dorpje in de Achterhoek leidend is voor wat ‘algemeen’ bekend is ;) maar zó bekend zijn deze groenten dus niet allemaal.

  1. Je hebt gelijk hoor, Annette. Als ik mopper, ben ik onredelijk! Snijbiet en aardperen ken ik ook door de moestuin. Die zijn zeker niet algemeen bekend.
   Alleen postelein en rabarber kan ik echt niet vergeten noemen.

 6. Oh oh oh hoe kan de rabarber nou vergeten zijn. Het is inderdaad wel iets van vroeger, wij hadden het toen in de tuin bij mijn ouders staan. Rabarber is inderdaad zo mooi en ook heel fotogeniek, een groente naar mijn hart ;) de combinatie met de kokos ben ik erg benieuwd naar. Kan me voorstellen dat die heerlijk is.

  1. Ja, wij zijn lyrisch over rabarber! In mijn volkstuin wil ‘ie nog niet echt groeien. Hij heeft 2 stengels gemaakt maar daar blijft het bij. ;-(

 7. Het ziet er echt verrukkelijk uit, ik heb hier drie stengels liggen, misschien ga ik dit er wel mee maken. Wie weet

  1. Oh, dat moet je doen Elisa! Makkelijk en lekker!

 8. Suus

  Oh heerlijk rabarber en ook van raapsteeltjes ben ik nu een groot fan. Aardperen zag ik laatst liggen in de winkel maar dat heb ik nog nooit gegeten. Iets dus om ook zeker te proberen ;)

  Liefs Suus

  1. Ja, raapsteeltjes! lekker! Ik kan al bijna weer voor de tweede keer oogsten!
   Hee, wat grappig dat er nu ook aardperen zijn. Ik wist niet dat je ze in de lente/zomer ook kan eten. Nooit over nagedacht! Het zijn nu flinke planten van ongeveer 1.50m. Ze lijken nog het meeste op kleine zonnebloemen. Mooie plant, vind ik! Misschien is dat het wel, knollen waarvan het blad is afgestorven, graaf ik makkelijker op.
   Liefs, Marleen

 9. Ik heb je heerlijke cake gemaakt met rabarber uit mijn tuin!
  Ze was super lekker! :)

  Groetjes van een foodie uit Mechelen, België! :)

  1. Oh, wat leuk om te lezen dat je de cake hebt gemaakt. Lekker hè!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.