“Het ruikt naar pannenkoeken! Gaan we pannenkoeken eten?!” roept mijn zoon als hij met zijn vriendje binnenkomt. Ik stel hem teleur en vertel dat hij een rabarbercake ruikt. Hij houdt namelijk niet van rabarber. De geur van pannenkoeken is blijkbaar onweerstaanbaar want ze willen een stukje proeven. Te zuur, klaagt mijn zoon. Zijn vriendje vindt het lekker maar vraagt zich af wat rabarber is. Dus toch. De rabarber is dus toch een vergeten groente. Ik wilde het niet geloven. “Is rabarber nu ook al vergeten? Onzin!” mopperde ik. Tegenwoordig wordt al snel iets een vergeten groente genoemd. Kijk, als je nou brave hendrik of knolkervel zegt, dan begrijp ik dat. Maar postelein, raapsteeltjes, snijbiet, pastinaak, aardperen en rabarber vergeten groenten noemen. Kom op zeg!
Voor dit recept heb ik kokosvet gebruikt omdat ik uitprobeer of ik er inderdaad niet van aankom. Verder is het een cake met de usual suspects, zoals bloem en suiker. Het is boerencake die niet mooi is, maar wel geweldig smaakt! Rabarber en kokos, dat vind ik echt een lekkere combinatie. En de geraspte kokos geeft de cake wat meer structuur. Nou ja, eigenlijk is alles lekker met kokos. Ook rabarber!
Rabarbercake met kokos
Smeuige boerencake met rabarber
Dit heb je nodig
- 200 gram kokosvet
- 200 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 eieren
- 75 ml magere yoghurt
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 3 eetlepels geraspte kokos
- 4 stengels rabarber
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Smelt het kokosvet in 1 minuut in de magnetron op 650 watt.
- Klop met een mixer of keukenmachine het kokosvet, suiker en vanillesuiker luchtig. Voeg de eieren toe en de yoghurt toe.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel en voeg het meel al mixed toe. Voeg als laatste de geraspte kokos toe. Mix het geheel nog even goed.
- Giet het beslag in een met bakpapier beklede ovenschaal van ongeveer 18 x 24 cm.
- Snijd de rabarber in stukken. Houd rekening met de maat van je ovenschaal zodat de stukken er mooi in passen.
- Bak de cake in een uurtje gaar. De tijd is afhankelijk van je eigen oven. De cake is klaar als de bovenkant mooi bruin is. Controleer eventueel met een satéprikker. Als de prikker er droog uitkomt, is de cake gaar.
Tags: Nagerecht, Cake, Rabarber, zoet
Geef een reactie