Vlierbloesemchampagne maakte ik twee jaar geleden voor het eerst. Ik had het recept in mijn volkstuinkookboek gelezen en ik moest het maken! Een tuinfeestje met vrienden en familie leek het mij een goede gelegenheid om de vlierbloesemchampagne als aperitief te serveren. Ik had de flessen koud gezet en tijdens het ploppen kwam er echt damp van af. Reuzecool! We vonden het allemaal waanzinnig lekker. Nu heb ik het weer gemaakt, ook voor een tuinfeestje. Dit keer niet met vrienden maar met groepje kritisch fijnproevers met een scherpe pen. Ja, foodbloggers! Hopelijk is de vlierbloesemchampagne straks weer een succes.

Het mousserende vlierbloesemdrankje heeft een beetje alcohol, vergelijkbaar met cider. Het is zomers en feestelijk! So, let’s party!

Het seizoen om vlierbloesem te plukken is bijna voorbij. Als je nog vlierbloesemsiroop of -champagne wilt maken, dan moet je deze week echt op pad! Je vindt vlierstruiken in parken, langs fietspaden door de polder of gewoon op je volkstuincomplex. Ik kwam een mega-grote vlier tegen tijdens een wandeling langs de Haarrijnse plas.


Vlierbloesemchampagne

Feestelijke, zomerse vlierbloesemchampagne
Dit heb je nodig
- 12 vlierbloemen
- 4 l water
- 2 el witte wijnazijn
- 600 g suiker
- 1 citroen
- 4 schone flessen
Zo maak je het
- Laat buiten de beestjes uit de bloemenschermen lopen. Knip de groene stelen weg.
- Giet 4 liter water in een ruime pan en doe daar 12 vlierbloesemschermen bij. Voeg 2 eetlepels witte wijnazijn en 600 gram suiker toe. Pers 1 citroen uit en voeg het sap toe. Roer alles even. Dek de pan af met een deksel.
- Laat het 24 uur trekken.
- Zeef het mengsel, gebruik daarvoor een schone kaasdoek of theedoek.
- Schenk het vlierbloesemmengsel in flessen met een beugeldop. Vul de flessen niet helemaal af, maar laat de hals van de fles leeg. Er komt namelijk flinke druk op de dop te staan.
- Zet de flessen donker weg. Na twee weken is de vlierbloesemchampagne klaar om te drinken!
Tags: drankje, vlierbloesem, cider, champagne, zoet

Geef een reactie