Kruisbessenjam en vlierbloesem

HomeReceptenZoetKruisbessenjam en vlierbloesem

Ja, daar is ze weer met vlierbloesem, hoor ik jullie denken. Maar dit is, werkelijk waar, een weergaloos recept voor vlierbloesem. Ik kwam op het idee door de fabelachtig, lekkere sinaasappeljam met vlierbloesem van Ikea. Tijdens de vlierbloesem rijpen tegelijkertijd frambozen, aardbeien en kruisbessen. En kruisbessen met vlierbloesem leek mij wel een goed idee! De jam is heerlijk op een geroosterd broodje of een bruschetta met geitenkaas. En bij een kaasplankje.

Kruisbessen jam maken met vlierbloesem
Vlierbloesem
Kruisbessen en vlierbloesem

Je hebt voor jam eigenlijk geen recept nodig. Ik bedoel, je leest op de verpakking van de geleisuiker ook precies hoe je jam kan maken. Maar gecombineerd met vlierbloesem is zo lekker dat ik het toch met jullie deel!


22 juni 2014

5 min voorbereiding

10 min bereiding

5 potten

Kruisbessenjam met vlierbloesem

Kruisbessenjam met vliervloesem

Frisse jam met de subtiele smaak vlierbloesem

Dit heb je nodig

 • 10 vlierbloemen
 • 100 ml water
 • 1 kg kruisbessen
 • 1 kg geleisuiker

Zo maak je het

 1. Laat de geplukte vlierbloesem nog even buiten liggen om de beestjes eruit te laten lopen. Knip de groene stelen van de vlierbloesem en zet de vlierbloesem een nachtje onder water.
 2. Verwijder de droge, donkere uiteinden aan de kruisbessen. Pureer de kruisbessen in een keukenmachine.
 3. Verwarm in een ruime pan de kruisbessenpuree met een kilo geleisuiker. Laat het 5 minuten koken. Schep het schuim weg.
 4. Giet het vlierbloesemwater door een zeef boven de pan met jam en roer goed door. Schenk de jam in vijf goed schoongemaakte en gesteriliseerde potjes. Sluit met schone deksels.
 5. Laat de potjes op zijn kop afkoelen.

Tip: de jam is erg lekker op een bruschetta met geitenkaas of bij een kaasplankje. Bruschetta is zo gemaakt. Snij een snee landbrood, smeer het in met olijfolie, rooster het een paar minuten in een grillpan en wrijf het warme sneetje in met een teen knoflook. Ik garneerde mijn broodje met een stengel waterkers.

Tags: inmaken, jam, kruisbessen, vlierbloesem, zoet

Kruisbessen jam maken met vlierbloesem

Vlierbloesem

Heb je geen vlierbloesem meer kunnen vinden? Voeg dan vlierbloesemsiroop toe.

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,

9 reacties


 1. Kathelyne Lippens

  ook helemaal wild van vlierbloesemparfum.Heb ook vorige week mijn kruisbessen (in Vlaanderen noemen we deze ook wel eens stekelbezen)verwerkt in confituur.ik laat de vlierbloesem een nachtje weken in limoensap en zeef dit sap om de kruisbessen in te koken.
  Idem met aardbeien (maar dan gebruik ik het sap van 2 sinaasappelen)
  Ga straks op prospectie voor meer vlierbloesem ,want de mijne in de tuin is opgebruikt !Fiets tot in Zeeuws Vlaanderen !

  1. Stekelbezen! Leuk om te weten. Het plukken is ook echt een crime. Ik deed mijn best om rustig te plukken en de stekels te vermijden maar toch greep ik er steeds in. Au! Dat lijkt me ook lekker met limoen. Mijn kruisbessen zijn friszoet van smaak en dat frisse proef je nog terug in de jam. Maar met limoen ga ik volgend jaar uitproberen! Op andere sites zie ik ook regelmatig de combi aardbeien en vlierbloesem. Volgend jaar maar eens maken. De vlierbloesem is hier echt op. Succes met zoeken!

 2. Suus

  Die foto’s die foto’s die foto’s! Zo! Die foto’s dus zooooo mooi :) xx Suus

  1. Dank je Suus. Het fotograferen ging echt lekker! Die kruisbessen zijn zo ook mooi, transparant en groen. Prachtig. En met vlierbloesem lukken eigenlijk alle foto’s wel hè. Zo fotogeniek.

   1. Nou dat geldt niet voor iedereen, was het maar zo simpel….
    Helemaal met Suus eens ‘prachtige foto’s’

    1. Thanks Karin. Ja, ik weet het. Als je de techniek en het maken van een mooi plaatje in de vingers hebt, is het alleen een kwestie van keuzes maken. Maar voordat je daar bent… ik weet het.

 3. En of dit weergaloos klinkt. Pfoe, man, wauw. De kruisbessen spatten van mijn beeld af. Ik zag ze nog liggen bij de bio winkel en moest aan je jam denken :)

 4. […] dat je op internet kunt vinden om er vervolgens je eigen draai aan te geven. Neem bijvoorbeeld dit recept van dit prachtige blog “Eten uit de volkstuin”! Bij de kruisbessenjam heb ik een […]

 5. Thalysia

  Bedankt voor het lekkere recept! Ik vroeg mij af of het vlierbloesemwater niet mee hoeft te koken? Is de jam zonder meekoken voldoende steriel om te bewaren?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.