Ja, daar is ze weer met vlierbloesem, hoor ik jullie denken. Maar dit is, werkelijk waar, een weergaloos recept voor vlierbloesem. Ik kwam op het idee door de fabelachtig, lekkere sinaasappeljam met vlierbloesem van Ikea. Tijdens de vlierbloesem rijpen tegelijkertijd frambozen, aardbeien en kruisbessen. En kruisbessen met vlierbloesem leek mij wel een goed idee! De jam is heerlijk op een geroosterd broodje of een bruschetta met geitenkaas. En bij een kaasplankje.
img src=”https://etenuitdevolkstuin.nl/wp-content/uploads/2014/06/kruisbessen-vlierbloesem1-750×1125.jpg” alt=”Kruisbessen en vlierbloesem” width=”750″ height=”1125″ class=”aligncenter size-large wp-image-15140″/>
Je hebt voor jam eigenlijk geen recept nodig. Ik bedoel, je leest op de verpakking van de geleisuiker ook precies hoe je jam kan maken. Maar gecombineerd met vlierbloesem is zo lekker dat ik het toch met jullie deel!
Vlierbloesem
Heb je geen vlierbloesem meer kunnen vinden? Probeer dan wat vlierbloesemsiroop. Te koop bij Ikea en bij de natuurvoedingswinkels.
1
ook helemaal wild van vlierbloesemparfum.Heb ook vorige week mijn kruisbessen (in Vlaanderen noemen we deze ook wel eens stekelbezen)verwerkt in confituur.ik laat de vlierbloesem een nachtje weken in limoensap en zeef dit sap om de kruisbessen in te koken.
Idem met aardbeien (maar dan gebruik ik het sap van 2 sinaasappelen)
Ga straks op prospectie voor meer vlierbloesem ,want de mijne in de tuin is opgebruikt !Fiets tot in Zeeuws Vlaanderen !
Stekelbezen! Leuk om te weten. Het plukken is ook echt een crime. Ik deed mijn best om rustig te plukken en de stekels te vermijden maar toch greep ik er steeds in. Au! Dat lijkt me ook lekker met limoen. Mijn kruisbessen zijn friszoet van smaak en dat frisse proef je nog terug in de jam. Maar met limoen ga ik volgend jaar uitproberen! Op andere sites zie ik ook regelmatig de combi aardbeien en vlierbloesem. Volgend jaar maar eens maken. De vlierbloesem is hier echt op. Succes met zoeken!
Die foto’s die foto’s die foto’s! Zo! Die foto’s dus zooooo mooi 🙂 xx Suus
Dank je Suus. Het fotograferen ging echt lekker! Die kruisbessen zijn zo ook mooi, transparant en groen. Prachtig. En met vlierbloesem lukken eigenlijk alle foto’s wel hè. Zo fotogeniek.
Nou dat geldt niet voor iedereen, was het maar zo simpel….
Helemaal met Suus eens ‘prachtige foto’s’
Thanks Karin. Ja, ik weet het. Als je de techniek en het maken van een mooi plaatje in de vingers hebt, is het alleen een kwestie van keuzes maken. Maar voordat je daar bent… ik weet het.
En of dit weergaloos klinkt. Pfoe, man, wauw. De kruisbessen spatten van mijn beeld af. Ik zag ze nog liggen bij de bio winkel en moest aan je jam denken 🙂
Bedankt voor het lekkere recept! Ik vroeg mij af of het vlierbloesemwater niet mee hoeft te koken? Is de jam zonder meekoken voldoende steriel om te bewaren?