Ja, daar is ze weer met vlierbloesem, hoor ik jullie denken. Maar dit is, werkelijk waar, een weergaloos recept voor vlierbloesem. Ik kwam op het idee door de fabelachtig, lekkere sinaasappeljam met vlierbloesem van Ikea. Tijdens de vlierbloesem rijpen tegelijkertijd frambozen, aardbeien en kruisbessen. En kruisbessen met vlierbloesem leek mij wel een goed idee! De jam is heerlijk op een geroosterd broodje of een bruschetta met geitenkaas. En bij een kaasplankje.
Je hebt voor jam eigenlijk geen recept nodig. Ik bedoel, je leest op de verpakking van de geleisuiker ook precies hoe je jam kan maken. Maar gecombineerd met vlierbloesem is zo lekker dat ik het toch met jullie deel!
Kruisbessenjam met vlierbloesem
Frisse jam met de subtiele smaak vlierbloesem
Dit heb je nodig
- 10 vlierbloemen
- 100 ml water
- 1 kg kruisbessen
- 1 kg geleisuiker
Zo maak je het
- Laat de geplukte vlierbloesem nog even buiten liggen om de beestjes eruit te laten lopen. Knip de groene stelen van de vlierbloesem en zet de vlierbloesem een nachtje onder water.
- Verwijder de droge, donkere uiteinden aan de kruisbessen. Pureer de kruisbessen in een keukenmachine.
- Verwarm in een ruime pan de kruisbessenpuree met een kilo geleisuiker. Laat het 5 minuten koken. Schep het schuim weg.
- Giet het vlierbloesemwater door een zeef boven de pan met jam en roer goed door. Schenk de jam in vijf goed schoongemaakte en gesteriliseerde potjes. Sluit met schone deksels.
- Laat de potjes op zijn kop afkoelen.
Tip: de jam is erg lekker op een bruschetta met geitenkaas of bij een kaasplankje. Bruschetta is zo gemaakt. Snij een snee landbrood, smeer het in met olijfolie, rooster het een paar minuten in een grillpan en wrijf het warme sneetje in met een teen knoflook. Ik garneerde mijn broodje met een stengel waterkers.
Tags: inmaken, jam, kruisbessen, vlierbloesem, zoet
Vlierbloesem
Heb je geen vlierbloesem meer kunnen vinden? Voeg dan vlierbloesemsiroop toe.
Geef een reactie