Fruitstruiken stekken

HomeTuinierenFruitstruiken stekken

Met een grote moestuin is het onbetaalbaar om alle planten te kopen. Ik stek daarom of het mijn lieve lust is. Stekjes maken voor een ligusterhaag van 25 meter? Ik draai er mijn hand niet voor om! Wil ik meer druiven– of buxusstruiken? Ik steek het snoeiafval gewoon weer in de grond voor nieuwe plantjes. En keukenafval stek ik tegenwoordig ook. De uiteinden van bosui, citroengras, prei en bleekselderij stop ik een potjes voor een nieuwe planten!

volkstuin in juni

Fruitstruiken stekken en afleggen

Struiken zoals braam en kruisbes kan je heel makkelijk stekken. Bij braam is het afleggen van een lange tak kinderspel. Het is een kwestie van de tak contact te laten maken met de grond en er groeien vanzelf op die plek wortels. Dat heet in tuinjargon afleggen. Na één jaar knip je de tak van de moederstruik en kan je de nieuwe bramenstek uitgraven en op de juiste plek zetten.

Fruitstruiken stekken, braam afleggen
Zet een braamtak met ijzerdraad vast in de grond en er ontstaan wortels
Fruitstruiken stekken, stekjes geknipt van kruisbes
Stekjes van kruisbes om in water te zetten

Kruisbessen kan je ook afleggen en dat gebeurt vaak al spontaan. De takken die laag hangen en contact maken met de grond, schieten vanzelf wortel. Je kan de takken van de kruisbesstruik ook in het water zetten. Na een paar weken verschijnen de eerste wortelpuntjes. Natuurlijk kan je de takjes ook meteen in de grond steken. Zorg er wel voor dat de grond altijd goed vochtig is!

Links de laag hangende tak en rechts wijs ik de nieuwe scheut aan
De nieuwe scheut van een kruisbes, ontstaan door afleggen
Passion Journal Garden Moleskine
Een verslag van je werkzaamheden in de tuin noteer je makkelijk in een Passion Journal Garden Moleskine, te koop bij Notitieboekjes.

Framboos is net onkruid

Voor frambozen hoef je eigenlijk niets te doen. Heb je eenmaal een framboos geplant dan verschijnen rondom de struik vanzelf nieuwe uitlopers. Ik word er soms wel gek van dat die uitlopers overal verschijnen want ik vind het moeilijk om ze op de composthoop te gooien. Hier en daar lijkt mijn tuin een oerwoud omdat ik vind dat alle plantjes een kans verdienen. Wie ben ik om ze eruit te trekken?

Woekerende frambozen, deze scheuten groeien spontaan rondom de hoofdstruik

Producten in dit bericht zijn mij toegezonden.

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


12 reacties


 1. Oh oh oh, als ik toch eens een tuin had. Lijkt me zo heerlijk lekker in de tuin en je eigen groenten en fruit kweken. Ik ga dit artikel even doorsturen aan mijn moeder. Kan ze misschien voor mij een stekje maken :)

 2. Stekken is leuk! Ik stond als kind al (kamer)planten te stekken. En ik vind het nog steeds geweldig.

 3. Patsy

  Hoe stek je je ligusterhaag? Ik wil een haag voor volkstuintje maar die zijn best prijzig ..

  1. Anoniem

   Ik knip grote en kleine takken af zet ze in t raam in een pot water en binnen een paar dagen tot weken krijgen ze wortels en lopen ze zelfs uit. Enjoy

 4. Marion

  Een Japanse wijnbes kun je ook afleggen en gebeurt vaak al spontaan.

 5. leyla

  Hoe stek ik een pruimen boom. Maar dan zonder de pit. We staan op punt van verhuizen, maar kunnen de pruimen boom niet meenemen. Hij heeft net bloesem gehad. We zouden graag een stek meenemen

  1. Bomen worden meestal geënt. Maar je kunt het natuurlijk altijd proberen om een kruidige tak in de nieuwe tuin in de grond te steken. Zelf heb ik een boom na een jaar of 7 uitgegraven en zo verhuisd naar de nieuwe tuin. Maar dat kan alleen als de boom nog een beetje te vervoeren is. En anders koop je de Batterijen in Ochten een nieuwe pruimenboom. De keus is daar enorm! En betaalbaar.

   1. Anoniem

    Wij hebben een kerselaar van ongeveer 40 jaar oud verhuist , een zeer grote oude boom , op een vrachtwagen , t’was niet gemakkelijk maar hij heeft het overleeft , en ik geniet er van elk jaag terug met de eerste bloemen en de heerlijke kersen …

 6. gea

  Kan ik bij jou ook stekjes kopen. Wil mijn groente tuin namelijk uitbreiden met struiken van vruchten. Ik hoor het graag. Vriendelijke groet Gea

  1. Hallo Gea, ik verkoop geen stekjes. Maar als je in de buurt van Utrecht bent, kom dan gerust langs voor een kruisbes, braam of frambozenstekje! Hartelijke groet, Marleen

 7. Betske

  Hallo ik heb v.d. abrikozen boom 3 abrikozen pitten in een potje gezet nu als resultaat 3 plantjes/boompjes a15 cm ze hebben sinds een maand bloesem knopjes dus die haal ik er maar uit aangezien het normaal geen bloei v.d. abrikoos nu.
  Maar nog een vraag hoe maak ik er een mooie beginnende boom van?
  Welke takjes haal ik weg?
  Iemand er verstand van?

 8. Richelle

  Hallo, ik heb net 12 stekjes van een braamstruik in twee potten met zaai- en stekgrond gezet. De potten staan binnen. Nu heb ik gelezen dat je de potten het beste onder het glas kunt zetten (van een kweekbakje) of als dat niet lukt een doorzichtige plastic zak erover heen doen. Klopt dat? En hoe vaak hebben de stekjes water nodig?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.