Het grote wildplukboek

HomeHet grote wildplukboek

‘Zeg meneer, wat plukt u nou?’ Dat is de meest gestelde vraag aan Edwin Florès als hij aan het wildplukken is. Of het eetbaar is, dat is meestal de de volgende vraag. Edwin legt altijd geduldig uit wat hij in zijn mandje stopt en laat de voorbijgangers ook proeven. Met Het grote wildplukboek – Eten uit de natuur laat Edwin zien dat je veel meer kunt plukken dan bramen, vlierbloesem of bosbessen. Hij neemt je mee naar de kust voor wieren, naar het bos voor paddestoelen en naar het park voor bessen. Hij legt uit wat je tijdens het plukken nodig hebt en hoe je wilde planten kunt determineren. En hij vertelt ook wat je vooral niet moet doen!

Het grote wildplukboek, cover

Handige tips!

Pluk nooit iets dat je niet kent. Neem een gids of app mee. Bewaar wat van de plant of bes zodat je achteraf, als je ziek bent geworden, nog kunt achterhalen wat je hebt gegeten. Zorg goed voor de natuur en pluk niet teveel.

Het grote wildplukboek, inhoudoverzicht planten

Het overzicht van plukbare planten per maand is heel handig. Zo weet je precies wat je kan aantreffen. In september kan je bijvoorbeeld op zoek naar cantharel, gele kornoelje en biefstukzwam. En met tips voor het gebruik! Gele kornoeljes kan je bijvoorbeeld inmaken met tijm, knoflook en rode peper. Of je maakt er jam van.

Het grote wildplukboek

Het grote wildplukboek

Het boek legt met foto’s duidelijk uit hoe de wild te plukken plant eruit ziet, wat de kenmerken zijn, waar je het kunt vinden, hoe je het kunt gebruiken en of het misschien wel een heilzame werking heeft. Aan het eind staan een aantal recepten van Jonnie Boer, die met de wild geplukte oogst van Edwin aan de slag is gegaan.

Het grote wildplukboek

Handige gids

Ik vind het een handige gids om na te slaan en om me te laten inspireren. Want eigenlijk kom ik niet veel verder dan het plukken van vlierbloesem voor allerlei drankjes en knoopkruid en kaasjeskruid voor het versieren van een salade. En ik pluk natuurlijk ook brandnetel en wilde postelein in de moestuin. Maar dat voelt niet echt als wildplukken. Het enige minpunt is het formaat van het boek. Om het onderweg mee te nemen vind ik het boek aan de grote kant. Gelukkig kan je daarvoor handige apps gebruiken.

Mijn wildplukfavorieten

Groot kaasjeskruid
Groot kaasjeskruid smaakt nergens naar, maar leuk over een salade!

Knoopkruid
Gebruik de bloemblaadjes van Knoopkruid en steelt de show met je salade

Handige apps voor onderweg

De wildplukkerwijzer toont aan waar je in de buurt groente, fruit en noten in het wild kunt plukken. En als je weet welke planten je wilt gaan plukken, dan kan je met Flora NL app de plant herkennen.

Het grote wildplukboek – Eten uit de natuur van Edwin Florès verscheen in 2013, kost € 24,95. Het wordt uitgegeven door Bertram + de Leeuw , ISBN 9789461561060.
Bestel Het grote wildplukboek via Bol.com

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


8 reacties


  1. Dit is nu net wat ik zocht! Bedankt!

    1. Leuk om te lezen, Clio!

  2. Oh dit vind ik zo leuk. Ik zou dit echt eens graag met een gids willen doen maar de tip voor de app is ook leuk om te beginnen. Daarna gauw verder sparen voor het mooie boek.

    Liefs Suus

    1. Ja leuk hè! En je kan best veel in je omgeving vinden. Ik probeer door het boek steeds meer uit, behalve paddenstoelen. Dat durf ik (nog) niet.
      Liefs, Marleen

  3. Wat kun je met hop? Ik zag vanochtend bij de duinen heel veel hop groeien.

    1. Ha Frouckje!
      Jonge hopscheuten kan je tot en met mei gebruiken en eten. Het hele jonge blad ook. Online vind ik recepten voor hopscheutenomelet. De hopbellen kan je nu plukken en daar kan je bier van brouwen of thee van zetten. Vermindert stress en nervositeit en bevordert de eetlust en spijsvertering.
      Liefs, Marleen

  4. Wat leuk. Dit boek heb ik al een tijdje en ben er heel blij mee! Inderdaad heel inspirerend. Brandnetels plukken is leuk maar er is meer. Vorig jaar ben ik, door dit boek, aan de slag gegaan met hondroos. Geloof ik een soort rozenbottel. Maar dat was me toch een werk om alle zaadjes eruit te krijgen, dat ik niet weet of ik het nog eens zou doen ;)

  5. Kaasjeskruid smaakt nergens naar? De jonge bladeren zijn rauw en gekookt (zoals bereiding spinazie) te eten, en zeer smaakvol. De bloemen hebben juist wèl smaak en zijn prachtig als garnering.
    Vers en gedroogd als thee bruikbaar werkt zeer prettig bij hoes prikkel.
    Kaasjeskruid in combinatie met koriander, ui, look, en de standaard smaakmakers is een ideale vitamine en vezel rijk product.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.