Hoofdgerecht kerst: groente pastei

HomeReceptenHoofdgerechtHoofdgerecht kerst: groente pastei

Tadaaa! Dit is hem! Mijn hoofdgerecht na de pastinaaksoep tijdens het vegetarische kerstmenu. Een groente pastei gevuld met laagjes groente. Eerst een laagje pompoen met citroen, dan een laag boerenkool met citroen en chilipeper, vervolgens pastinaakreepjes met honing en als laatste een laag met rodekool, bietjes en cranberries. Feest!

Hoofdgerecht kerst: Groente pastei

Het is wel wat werk, maar je kunt de pastei goed van te voren maken. Bereidt ’s ochtends de pastei tot aan het moment dat hij de oven in zou gaan. Bewaar de pastei in de koelkast en tijdens het kerstdiner hoeft je hem alleen maar in de oven te schuiven.

Hoofdgerecht kerst: Groente pastei


16 december 2014


45 min voorbereiding

45 min bereiding

6 personen

Hoofdgerecht kerst:groente pastei

Feestelijke en vegetarische groente pastei met verschillende laagjes groente.

Hoofdgerecht kerst: groente pastei

Dit heb je nodig

Deeg

  • 100 g boter
  • 350 g bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl tijm
  • 75 ml water

Vulling

  • 200 g pompoen
  • olijfolie
  • 1/2 citroen
  • 1 pastinaak
  • 1 el honing
  • 150 g boerenkool
  • 1 gedroogd chilipeper
  • 100 g rodekool
  • 1 gekookte biet
  • 1 el cranberries
  • ei
  • zout en peper

Keukenbenodigdheden

  • hoge springvorm van 18 cm

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de boter in een pannetje smelten. Zeef de bloem boven een mengkom, voeg het bakpoeder, zout en tijm toe. Schenk de gesmolten boter en het water bij de bloem en kneed er een elastisch deeg van. Leg het deeg een half uur in de koelkast.
  2. Snijd een stuk pompoen van ongeveer 200 gram. Verwijder de pitten en snijd in blokjes stukken. Leg de blokjes in een kleine ovenschaal en schenk er olijfolie over. Rasp de citroen en zet apart. Pers de halve citroen uit en schenk over de pompoenblokjes. Hussel alles goed door elkaar. Schil de pastinaak en snijd in repen van ongeveer 3 cm lang en 1 cm dik. Leg de reepjes in een kleine ovenschaal en schenk er olijfolie over. Voeg honing toe en hussel goed.
  3. Schuif de pompoen en pastinaak in de over en rooster de groenten in 30 minuten zacht.
  4. Bak ondertussen de boerenkool met een scheutje olijfolie in een grote koekenpan. Voeg het apart gezette citroenrasp en een fijn gemalen chilipepertje toe. Na 10 minuten is de boerenkool geslonken. Snijd de rodekool in repen en rasp de biet. Bak de rodekool en biet ongeveer 10 minuten in een grote koekenpan. Voeg de cranberries toe en bak mee.
  5. Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven aanrecht uit. Vet de springvorm in. Leg de deeglap in de vorm en laat wat te veel is over de randen hangen. Vul de vorm met groente en wissel de kleuren af. Bijvoorbeeld eerst pompoen, dan een laag boerenkool, vervolgens stukken patinaak en als laatste de rodekool met biet. Breng de laagjes op smaak met wat zout en peper.
  6. Vouw het deeg dicht en maak van de plooien een mooie vorm. Klop het ei los en bestrijk het deeg met ei. Bak de pastei in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten goudbruin.

Tags: hartige taart, groente pastei, pompoen, pastinaak, boerenkool, bieten, Brits

 

Hoofdgerecht kerst: Groente pastei

Als voorgerecht kun je een pastinaaksoep met witte wijn serveren. En nog opzoek naar een stijlvolle menukaart? Download dan mijn kerstmenukaart!

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,

13 reacties


  1. Wow wat een ontzettend mooie foto Marleen. Het lijkt wel zo’n ouderwets stilleven, alleen de dode fazant ontbreekt :-)
    En nog een naamgenoot ook.

    groetjes Marlene

    1. Dank je wel, Marlene! Grappige, dezelfde naam ;-)
      Ik ben dol op de oude schilderijen met stillevens. Haha, de dode fazant, ik heb er genoeg in de tuin dus het had gekund!

    2. Esmeralda

      Oh wat was dit heerlijk! Alvast uitgeprobeerd voor de Kerst. Alle smaken kwamen goed tot z’n recht, van pittig tot zoet tot een zuurtje.

      1. Hi Esmeralda, dank je wel voor je leuke reactie!

  2. Schitterend!

    Spannend gerecht ook, gaat op de lijst van ooit uitproberen.
    Zelf probeer ik (als ik zelf kook) altijd een vegetarisch menu op tafel te zetten met kerst. Vrede op aarde en zo’n schattig hertje of konijn op tafel zorgen altijd een beetje voor conflict in mijn hoofd.

  3. Hoi Marleen,

    Dat is echt een pronkstuk op tafel. En natuurlijk klinkt het ook erg lekker.

    Johanneke

  4. […] Eten uit de volkstuin: Groente pastei […]

  5. Jan

    Hi Marleen,

    Ik ga deze heerlijke pastei van je met de Kerst maken, maar kan ik ‘m n dag ervoor maken tot het afbakken?

    1. Hoi Jan,

      Dat kan zeker. Ik heb de pastei gebakken en later opgewarmd. Dek de bovenkant eventueel af met aluminiumfolie om verbranden te voorkomen. Fijne kerstdagen!

      Groetjes, Marleen

  6. Antje Cochuyt

    Ik zou dit graag proberen voor Kerst dit jaar.
    Kun je het op voorhand klaarmaken?
    Zoja hoe warm je dat dan het beste op?

    1. Dat kan heel goed. Ik heb dat zelf ook gedaan want dit gerecht was te groot om in één keer op te eten. Ik warm het meestal op een lage temperatuur op, 160 graden. En dan 10 à 15 minuten. Voor het serveren aan de onderkant voelen of hij goed warm is. Ik warmde zelf een aangesneden stuk op en dan kun je beter voelen of hij warm is.

  7. Corine

    Ik zou dit graag deze kerst willen maken maar als hoofdgerecht lijkt het mij echter zo eenzaam op een bord liggen. Wat zou je erbij kunnen serveren?

    1. Wat leuk dat je het recept wilt maken! Om het bordje te vullen, kun je naast de taartpunt een schep groene salade leggen.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.