De donkerbruine en half afgestorven stengels van de aardperen geven mijn tuin een mistroostige indruk. De stengels staan schots en scheef door de wind. Het waait nog steeds hard en het is koud. Ik ben even naar de tuin gegaan om een paar frambozentakken op te halen voor een vriendin. De frambozen woekeren flink en ze zijn spontaan naast de deur van mijn tuinhuisje gaan groeien. Niet handig. Door het zachte weer kun je nu prima vaste planten en struiken verplaatsen. De grond is niet bevroren en als het weer wat warmer wordt, kunnen de planten meteen uitlopen.
Met een kruiwagen vol frambozentakken vertrek ik, maar de aardperen laat ik staan. De buikpijn die ik kreeg, na de laatste keer dat ik ze at, kan ik me nog iets te goed herinneren. In de supermarkt heb ik een bak aardperen gekocht want gek genoeg krijg ik van die aardperen geen buikpijn! Ik bewaar meteen een deel van de aardperen om uit te planten in mijn tuin.
Budget recept
Hoe staat het met jullie goede voornemens? Als je van plan bent een paar kilo af te vallen, dan kun je nu beter wegklikken! Deze aardappelgratin bevat door de crème fraîche veel calorieën. Maar als het je voornemen is om juist wat geld te besparen dan is dit recept ideaal! Heb je aardperen in de tuin staan en nog aardappels opgeslagen? Dan hoef je alleen de zuivelproducten te kopen en dan ben je voor een euro wel klaar! Als je alles in winkel moet kopen, dan kost dit gerecht ongeveer 3 euro. Het resultaat is een romig bijgerecht. Combineer het met een lekkere groente en je maaltijd is compleet.
Romig, beetje zuur en fris tegelijk
Gratin dauphinois, de Franse klassieker, heb ik een beetje eigen gemaakt door de aardappels te combineren met aardperen. Door de crème fraîche en geitenkaas krijgt de aardappelgratin een lekkere en frisse smaak. “Grappig, met die geitenkaas”, zei mijn zoon (11) na het nemen van de eerste hap. Hij is dol op geitenkaas en ik moet je zeggen dat ik het eigenlijk ook een wel een goede vondst vind. Romig, beetje zuur en fris tegelijk.
De yoghurt in dit recept kun je vervangen met melk, net wat je in huis heb. Het gaat erom dat de crème fraîche dunner wordt, zodat je het beter over de aardappels en aardperen kunt verdelen. En de knoflook kun je naar smaak doseren. Ik gebruikte drie hele grote tenen. Dat zijn ongeveer vijf normale teentjes. Dat vinden we lekker! Maar het is misschien wat overdreven, zeker als je na het eten nog een afspraak hebt!
Aardappelgratin met aardpeer en geitenkaas
Makkelijk en budgetvriendelijk bijgerecht
Dit heb je nodig
- 5 aardperen (ongeveer 300 g)
- 3 à 4 aardappelen (ongeveer 400 g)
- 3 tenen knoflook
- 1 teen gerookte knoflook (te koop op de markt)
- 200 g crème fraîche
- 200 ml yoghurt
- zout en versgemalen zwarte peper
- 80 g geraspte geitenkaas
- 1 tl tijm
Zo maak je het
- Schil de aardperen met een dunschiller en snijd de aardperen in plakjes. Leg de plakjes alvast in een pan met water om verkleuring te voorkomen. Kook de aardpeerplakjes 10 minuten.
- Was de aardappelen en snijd ze in plakjes.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Vul een ovenschaal met de plakjes aardappel en aardpeer. Snijd de knoflook in plakjes en verdeel over de aardappel en aardpeer. Meng de crème fraîche met de yoghurt en verdeel over de overschaal. Voeg zout en versgemalen zwarte peper. Strooi er als laatste de geitenkaas en tijm over.
- Bak de aardappelgratin in 45 minuten in het midden van de oven bruin.
Tags: bijgerecht, gratin, aardappel, aardpeer, Frans
Geef een reactie