Aardappelgratin met aardperen en geitenkaas

HomeReceptenHoofdgerechtAardappelgratin met aardperen en geitenkaas

De donkerbruine en half afgestorven stengels van de aardperen geven mijn tuin een mistroostige indruk. De stengels staan schots en scheef door de wind. Het waait nog steeds hard en het is koud. Ik ben even naar de tuin gegaan om een paar frambozentakken op te halen voor een vriendin. De frambozen woekeren flink en ze zijn spontaan naast de deur van mijn tuinhuisje gaan groeien. Niet handig. Door het zachte weer kun je nu prima vaste planten en struiken verplaatsen. De grond is niet bevroren en als het weer wat warmer wordt, kunnen de planten meteen uitlopen.
Met een kruiwagen vol frambozentakken vertrek ik, maar de aardperen laat ik staan. De buikpijn die ik kreeg, na de laatste keer dat ik ze at, kan ik me nog iets te goed herinneren. In de supermarkt heb ik een bak aardperen gekocht want gek genoeg krijg ik van die aardperen geen buikpijn! Ik bewaar meteen een deel van de aardperen om uit te planten in mijn tuin.

Aardappelgratin met aardpeer en geitenkaas

Budget recept

Hoe staat het met jullie goede voornemens? Als je van plan bent een paar kilo af te vallen, dan kun je nu beter wegklikken! Deze aardappelgratin bevat door de crème fraîche veel calorieën. Maar als het je voornemen is om juist wat geld te besparen dan is dit recept ideaal! Heb je aardperen in de tuin staan en nog aardappels opgeslagen? Dan hoef je alleen de zuivelproducten te kopen en dan ben je voor een euro wel klaar! Als je alles in winkel moet kopen, dan kost dit gerecht ongeveer 3 euro. Het resultaat is een romig bijgerecht. Combineer het met een lekkere groente en je maaltijd is compleet.

Aardappelgratin met aardpeer en geitenkaas

Romig, beetje zuur en fris tegelijk

Gratin dauphinois, de Franse klassieker, heb ik een beetje eigen gemaakt door de aardappels te combineren met aardperen. Door de crème fraîche en geitenkaas krijgt de aardappelgratin een lekkere en frisse smaak. “Grappig, met die geitenkaas”, zei mijn zoon (11) na het nemen van de eerste hap. Hij is dol op geitenkaas en ik moet je zeggen dat ik het eigenlijk ook een wel een goede vondst vind. Romig, beetje zuur en fris tegelijk.

De yoghurt in dit recept kun je vervangen met melk, net wat je in huis heb. Het gaat erom dat de crème fraîche dunner wordt, zodat je het beter over de aardappels en aardperen kunt verdelen. En de knoflook kun je naar smaak doseren. Ik gebruikte drie hele grote tenen. Dat zijn ongeveer vijf normale teentjes. Dat vinden we lekker! Maar het is misschien wat overdreven, zeker als je na het eten nog een afspraak hebt!


13 januari 2015

10 min voorbereiding

45 min oventijd

2-3 personen

Aardappelgratin met aardpeer en geitenkaas

Aardappelgratin met aardpeer en geitenkaas

Makkelijk en budgetvriendelijk bijgerecht

Dit heb je nodig

 • 5 aardperen (ongeveer 300 g)
 • 3 à 4 aardappelen (ongeveer 400 g)
 • 3 tenen knoflook
 • 1 teen gerookte knoflook (te koop op de markt)
 • 200 g crème fraîche
 • 200 ml yoghurt
 • zout en versgemalen zwarte peper
 • 80 g geraspte geitenkaas
 • 1 tl tijm

Zo maak je het

 1. Schil de aardperen met een dunschiller en snijd de aardperen in plakjes. Leg de plakjes alvast in een pan met water om verkleuring te voorkomen. Kook de aardpeerplakjes 10 minuten.
 2. Was de aardappelen en snijd ze in plakjes.
 3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 4. Vul een ovenschaal met de plakjes aardappel en aardpeer. Snijd de knoflook in plakjes en verdeel over de aardappel en aardpeer. Meng de crème fraîche met de yoghurt en verdeel over de overschaal. Voeg zout en versgemalen zwarte peper. Strooi er als laatste de geitenkaas en tijm over.
 5. Bak de aardappelgratin in 45 minuten in het midden van de oven bruin.

Tags: bijgerecht, gratin, aardappel, aardpeer, Frans

Rated 4/5(gebaseerd op 1 waardering)

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Aantal stemmen: 1

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,

8 reacties


 1. Klinkt goed en ziet er ook heerlijk uit!
  Wat gek trouwens dat je buikpijn krijgt van je eigen aardperen en niet van die uit de winkel.

  1. Thanks!

   Ja, maf hè! Ik heb het nu een paar keer getest en van de aardperen uit de tuin krijg ik altijd (heftige) buikpijn en van die uit de winkel al 2 keer niets aan de hand! Ik ga de tuinaardperen mooi vervangen met die van de Albert Hein!

   1. Riekie

    Je krijgt van aardperen veel lucht in je buik, kun je iets tegengaan met bonenkruid.

    1. Bedankt voor de tip!

 2. Lijkt me heerlijk, Marleen! Tijd dat ik weer eens aardperen ga kopen, want dat is er dit seizoen nog niet van gekomen. Terwijl ze zo lekker zijn… Oeh! En die ovenschaal! Jij hebt ‘m gewoon, terwijl ik er in de winkel ooit verliefd naar stond te kijken ;)

  1. Een eenvoudig recept maar zo lekker! Doen hoor, aardperen kopen! Straks is het weer voorbij.
   De Riess schalen en (steel)pannen staan al heel lang op mijn wil-ik-nu-hebben lijst maar het is altijd zo duur. Deze heb ik in de uitverkoop bij de bijenkorf gevonden!! Daar waren er een aantal afgeprijsd. Scheelde 30%, door de fotogenieke beschadiging, denk ik. De volgende keer zal ik je even bellen. ;-)

 3. […] 2. Aardappelgratin met aardperen en geitenkaas […]

 4. […] Bekijk het recept hier. […]


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.