• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

27 januari 2015 13 Reacties

Quiche met boerenkool

Zeg je boerenkool dan denk je waarschijnlijk meteen aan boerenkoolstamppot. Ik wel! In het kader van een Hollandse opvoeding heb ik laatst pontificaal een pan met boerenkoolstamppot met worst op de tafel gezet. Om te proeven. Ik leerde mijn zoon natuurlijk ook een kuiltje voor de jus maken. Maar hij vond het verschrikkelijk. En vooral de structuur vindt hij heel vies. Ergens begrijp ik het wel want echt lekker vind ik boerenkoolstamppot zelf ook niet. Maar gelukkig kun je veel meer met boerenkool bereiden. Wat denk je van deze quiche!

Quiche met boerenkool

De boerenkool combineer ik met pesto, gekaramelliseerde rode ui, crème fraîche en een krokant gebakken laagje geraspte geitenkaas. Kijk, zo vinden wij boerenkool héérlijk!

Quiche met boerenkool

27 januari 2015
Marleen
5 min voorbereiding
30 min bereiding
4 personen

Recept voor quiche met boerenkool

Quiche met boerenkool, pesto, gekaramelliseerde rode ui, crème fraîche en een krokant gebakken laagje geraspte geitenkaas

Boerenkoolquiche

Dit heb je nodig


  • 6 plakken bladerdeeg
  • boter om de quichevorm in te vetten
  • 1 rode ui
  • 1 tl suiker
  • 2 el olijfolie
  • 2 stronken of 300 g gesneden boerenkool
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el pesto
  • versgemalen zwarte peper en zout
  • 3 eieren
  • 200 g crème fraîche
  • 60 g geraspte geitenkaas
  • quichevorm van 26 cm

Zo maak je het

  1. Vet een quichevorm in met een klontje boter en laat het bladerdeeg ontdooien.
  2. Snijd de uien in ringen. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een ruime koekenpan en bak de ui 5 minuten zacht. Voeg suiker toe en laat de ui nog 10 minuten karamelliseren. Was ondertussen de boerenkool, verwijder de stronk en nerf en snijd de bladeren fijn.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Schep de ui uit de pan en bak de boerenkool op hoog vuur zacht. Snijd het teentje knoflook in dunne plakjes. Voeg pesto en en knoflook toe en bak nog even mee. Breng op smaak met peper en zout toe.
  5. Klop de eieren los en meng goed met de crème fraîche. Bedek de quichevorm met het bladerdeeg en druk de naden dicht. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Vul de vorm met de boerenkool en giet het eimengsel erover. Verdeel de uienringen over de taart en strooi er de geitenkaas over.
  6. Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten bruin.
Tags: hartige taart, boerenkool, pesto, makkelijk

 

Quiche met boerenkool

1

Categorie: hartige taart Tags: boerenkool, hartige taart, winter

Vorig bericht: « Mexicaanse ovenschotel met borlottibonen
Volgend bericht: Wallpaper februari »

Lees Interacties

Reacties

  1. Ellen zegt

    27 januari 2015 om 09:01

    Wat een heerlijke wintervariant met die boerenkool!

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      27 januari 2015 om 15:50

      Ja! Echt het uitproberen waard!

      Beantwoorden
  2. Suus zegt

    27 januari 2015 om 10:26

    Zo grappig dat dit mij heerlijk lijkt, ik gisteravond vrolijk spruitjes zat te eten en ik verheug mij op de broccoli van vanavond. Groenten zijn zo onwijs lekker als je weet hoe je het kunt klaarmaken.

    Liefs Suus ( die zelfs boerenkool en bietensap drinkt, whut?)

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      27 januari 2015 om 15:51

      Groente is zó lekker! Echt duizend keer lekkerder dan vlees. Maar goed, over smaak valt te twisten. 😉

      Beantwoorden
  3. Griet zegt

    27 januari 2015 om 10:36

    Als je de boerenkoolstamppot klaar maakt zoals mijn moeder dat doet lust je zoon hem waarschijnlijk wel. De kool apart laten garen in een beetje water met een snuif bicar, dat gaat heel vlug. Dan het grootste deel van het kookwater weg gieten (of voor de soep gebruiken) en de kool even blenderen of mixen. Dan de gemixte kool door de aardappels stampen met een geut melk, een klontje boter, eventueel een eitje en wat peper, zout en nootmuskaat of foelie.
    Je krijgt een heerlijke, lichtgroene stamppot zonder draden of grove stukjes.

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      27 januari 2015 om 15:58

      Dat klinkt ook lekker maar ik geloof dat ik het niet meer aan durf… Mijn zoon houdt ook niet echt van aardappelpuree, risotto of havermoutpap. Het is vooral de structuur die hem tegenstaat.

      Beantwoorden
  4. Gitta zegt

    27 januari 2015 om 11:21

    Heerlijk, maak ik ook geregeld, wel met iets andere ingredienten. ga deze variant ook eens proberen. Mooie foto’s weer!

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      27 januari 2015 om 15:59

      Thanks Gitta! Ik ben benieuwd naar jouw recept voor boerenquiche! Ik maak het ook weleens met gedroogde tomatenreepjes en feta. Maar deze vind ik echt een stuk lekkerder.

      Beantwoorden
  5. Anne-Ruth Dekker zegt

    27 januari 2015 om 13:20

    Ooh ik vind boerenkoolstamppot af en toe wel lekker. Eet er altijd graag piccalilly bij! Maar deze quiche lijkt me echt heerlijk, zeker in combinatie met de pesto en geitenkaas 🙂

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      27 januari 2015 om 16:01

      Piccalilly is een goed idee. Als ik een keertje alleen eet, dan maak het recept van Griets moeder en eet ik het met piccalilly!

      Beantwoorden
  6. Petra zegt

    27 januari 2015 om 13:43

    Ik heb niets met boerenkoolstamppot en de kinderen al helemaal niet, maar dit recept gaan we zeker uitproberen!

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      27 januari 2015 om 16:03

      Herkenbaar! Eten jouw kinderen ook graag mediterraan? #nieuwsgierig

      Beantwoorden
  7. Anoniem zegt

    7 november 2016 om 19:07

    Bedankt voor dit recept! Ik vond’m heerlijk. Zelf heb ik een zoete puntpaprika toegevoegd en een rood pepertje, fijngesneden, erdoorheen gemixt, hmmmm.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Advertentie

Copyright © 2022 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring