“Wat is dat?”, vraagt mijn zoon vol afschuw. We kijken in een pan met een bruine, papperige massa. “Kasha” antwoord ik geërgerd. De kasha heb ik volgens de aanwijzingen op de verpakking 12 minuten gekookt. Kasha is geroosterde boekweit. Maar na 12 minuten koken is het vast niet de bedoeling om het in een salade te verwerken. Ik schep de pap uit de pan en vraag me af wat ik er mee kan doen.

Voor een etentje met vrienden wil ik een salade met geroosterde boekweit maken. Maar deze smurrie kan ik echt niet presenteren. Opnieuw dus! Online vind ik een recept van Ottolenghi voor een salade met geroosterde boekweit en daar blijk ik bijna alles voor in huis te hebben. Serieus! Hoe is het mogelijk, vraag je je misschien af, met zijn ellenlange ingrediëntenlijsten in gedachte. Maar ik had alleen geen gedroogde kersen en verse dragon in huis! De gedroogde kersen heb ik vervangen met gedroogde cranberries en de dragon weggelaten. Zijn bereidingswijze voor geroosterde boekweit is trouwens helemaal goed. Je brengt een afgemeten hoeveelheid water aan de kook en zet het vuur laag. Je voegt de geroosterde boekweit toe en kookt het 6 tot hooguit 8 minuten. De meeste boekweitkorrels zijn dan nog heel en hebben een goede structuur voor een salade.
Geroosterde boekweit (kasha) heeft een nootachtige smaak en het ruikt heerlijk! Je kunt het o.a. kopen bij Ekoplaza. Gebruik jij weleens boekweit of geroosterde boekweit? En wat maak je er dan mee? Ik ben heel benieuwd naar jullie recepten!

Boekweit salade

Een kruidige salade met geroosterde boekweit en knappige hazelnoten.
Dit heb je nodig
- 150 g witte en wilde rijst mengsel
- 125 g geroosterde boekweit (kasha)
- 3 bosuitjes
- rasp en sap van een 1/2 citroen
- 1 teentje knoflook
- 2 el olijfolie
- 1 tl honing
- 1 tl za’atar
- 60 g hazelnoten
- 3 el gedroogde cranberries
- 2 handen rucola
- paar takjes krulpeterselie
- paar takjes basilicum
- 60 g geitenkaas
- versgemalen zwarte peper en zout
Zo maak je het
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op verpakking en laat afkoelen.
- Breng voor de geroosterde boekweit 220 ml water aan de kook en zet het vuur laag. Voeg de geroosterde boekweit toe en kook het 6 tot 8 minuten. Roer tussendoor even. Spreid de geroosterde boekweit uit op een bakplaat of snijplank en laat afkoelen.
- Snijd de bosuitjes in ringen en rasp de citroen. Gebruik zoveel citroenrasp als je lekker vindt. Halveer de citroen en pers een helft.
- Maak de dressing met het citroensap, een geperst teentje knoflook, olijfolie, honing en za’atar.
- Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en hak ze fijn.
- Meng de rijst, geroosterde boekweit, citroenrasp, hazelnoten en cranberries. Leg de rucola op een schaal en schep het rijstmengsel erop.
- Hak de peterselie fijn en scheur het blad van de basilicum. Strooi de kruiden en schenk de dressing over de salade. Brokkel de geitenkaas er overheen en breng op smaak met zout en peper.
Tags: hoofdgerecht, salade, boekweit, rijst, basilicum, rucola, mediterraan
Geef een reactie