Druiven snoeien

HomeTuinierenDruiven snoeien

Morgen ga ik mijn druiven snoeien en ik dacht: laat ik eens vertellen hoe ik dat eigenlijk doe. In mijn tuin staan vier druiven: Palatina, Birstaler Muskat en twee Muscat Bleu. Het zijn allemaal tafeldruiven, dus lekkere zoete druiven. Druiven snoei je in de winter. Januari (tot begin februari) is de beste maand. De sapstroom is dan nog niet opgang gekomen. Kies een dag uit dat het droog blijft en het niet vriest. Snoei je toch op een later tijdstip, dan loop je de kans dat de druivenplanten dood bloeden.

Druiven

Druiven snoeien: een T-vrom maken

Als je de druiven vorig jaar hebt aangeplant dan snoei je de plant nu terug tot de hoogte waarop je de eerste zijtakken wilt hebben. Dat meestal op een hoogte van 80 à 100 cm. Je hebt dan een enkel een tak.

Druiven snoeien
Mijn druif na de wintersnoei in het tweede jaar

In het voorjaar (begin mei) laat je dan de drie bovenste scheuten uitlopen, daaronder haal je alle scheuten weg. Inderdaad, de kruidige, groene stengels kun je wel in de lente en zomer snoeien. Rigoureus snoeien kan alleen in de winter!
Van die drie scheuten maak je een T-vorm. Eén scheut gaat omhoog en de andere twee buig je opzij. Het volgende jaar kun je dit herhalen voor de scheut die je omhoog liet groeien. Zo maak je een dubbele t-vorm.

Gesnoeide druiven
Mijn druiven na de wintersnoei in het derde jaar

Meer sappige en zoete druiven

Op de takken die opzij groeien, groeien weer nieuwe takjes. Die knip je boven twee knoppen af. Uit deze takjes groeien nieuwe scheuten waaraan de druiventrossen zullen verschijnen. In de zomer snoei je lange takken en blad weg zodat er licht op de druiventrossen valt en er meer voedingsstoffen naar de druiven zal gaan. De druiven kun je met een net beschermen tegen vogels en wespen. Je kunt ook zakjes maken van vitragestof maken die je over de druiventrossen schuift, dat is misschien makkelijk dan alle druivenstruiken af te schermen.

Tips

De takken die je nu wegknipt, kun je goed stekken. Lees mijn bericht druiven stekken hoe je dat kunt doen.
Snoeitips met handige tekeningen vind je op www.fruitbomenkwekerij.nl.

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


8 reacties


 1. annemarieke

  Ik heb een vraag. Ik heb het idee dat mijn druivenboom besmet is met iets. Vorig jaar weer een troosteloze opbrengt. De druiventrossen waren heel minimaal en op bladeren zat een soort van gloed.
  Heb hem nu lekker gesnoeid. Heb jij nog tips?

 2. Ik heb op het blad weleens vlekken, dat lijkt wel roest maar dat is voor de druiven zelf niet erg. In andere tuinen zie ik tuinders met zwavel spruiten. Tegen schimmels en (valse) meeldauw. Zoek wel even uit of zwavel natuurvriendelijk is, ik denk het wel, maar check het voor de zekerheid.

 3. Onze druiven zijn niet lekker, zuur en een stugge schil. Maar een pret dat we hebben; de kinderen mogen de druiven stampen met hun voetjes in een bak en dan maken we sap samen met de vlierbessen.

  1. Hoi Martine,

   Misschien kun je er ook wel wijn van maken! ;-)

   Bij de aankoop van de druivenplanten heb ik gelet op de smaak, tafeldruiven zijn lekker zoet. Ik moet alleen wel altijd weer wennen aan de pitten. Door de pitloze druiven uit de winkel ben ik een beetje verwend geraakt…

 4. Lucy

  Beste Marleen,
  die druiven had je voor half december moeten snoeien…..
  Nu is de druk op de sapstroom heel groot en gaat de plant zeker bloeden.
  De druif gaat er meestal niet dood aan, maar erg plantvriendelijk is het niet. Google eens hoe en wanneer je druiven het beste kunt snoeien.

 5. Lucy

  Overigens: prachtige site met mooie foto’s!

 6. Maaike Pieksma

  Ik heb 6 februari 2017 de druiven gesnoeid en de enten in gewone potgrond gezet, vandaag duidelijk dikkere knoppen…hoera….

 7. Maaike Pieksma

  Heb in Drente de enten in de volle grond gezet, maar helaas heeft het daarna gevroren en gesneeuwd, dus de resultaten zullen wel mager zijn…..


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.