Morgen ga ik mijn druiven snoeien en ik dacht: laat ik eens vertellen hoe ik dat eigenlijk doe. In mijn tuin staan vier druiven: Palatina, Birstaler Muskat en twee Muscat Bleu. Het zijn allemaal tafeldruiven, dus lekkere zoete druiven. Druiven snoei je in de winter. Januari (tot begin februari) is de beste maand. De sapstroom is dan nog niet opgang gekomen. Kies een dag uit dat het droog blijft en het niet vriest. Snoei je toch op een later tijdstip, dan loop je de kans dat de druivenplanten dood bloeden.
Druiven snoeien: een T-vrom maken
Als je de druiven vorig jaar hebt aangeplant dan snoei je de plant nu terug tot de hoogte waarop je de eerste zijtakken wilt hebben. Dat meestal op een hoogte van 80 à 100 cm. Je hebt dan een enkel een tak.
Mijn druif na de wintersnoei in het tweede jaar
In het voorjaar (begin mei) laat je dan de drie bovenste scheuten uitlopen, daaronder haal je alle scheuten weg. Inderdaad, de kruidige, groene stengels kun je wel in de lente en zomer snoeien. Rigoureus snoeien kan alleen in de winter!
Van die drie scheuten maak je een T-vorm. Eén scheut gaat omhoog en de andere twee buig je opzij. Het volgende jaar kun je dit herhalen voor de scheut die je omhoog liet groeien. Zo maak je een dubbele t-vorm.
Mijn druiven na de wintersnoei in het derde jaar
Meer sappige en zoete druiven
Op de takken die opzij groeien, groeien weer nieuwe takjes. Die knip je boven twee knoppen af. Uit deze takjes groeien nieuwe scheuten waaraan de druiventrossen zullen verschijnen. In de zomer snoei je lange takken en blad weg zodat er licht op de druiventrossen valt en er meer voedingsstoffen naar de druiven zal gaan. De druiven kun je met een net beschermen tegen vogels en wespen. Je kunt ook zakjes maken van vitragestof maken die je over de druiventrossen schuift, dat is misschien makkelijk dan alle druivenstruiken af te schermen.
Tips
De takken die je nu wegknipt, kun je goed stekken. Lees mijn bericht druiven stekken hoe je dat kunt doen.
Snoeitips met handige tekeningen vind je op www.fruitbomenkwekerij.nl.
Geef een reactie