Kookboek Licht!, het nieuwe boek van Hugh Fearnley-Whittingstall, staat vol gezonde en lichte recepten. Hugh heeft dit boek geschreven in zijn zoektocht naar een gezondere levensstijl. Kampend met een te hoog cholesterolgehalte ging hij opzoek naar lichtere alternatieven. Tegenwoordig eet hij regelmatig zuivel- en tarwevrij.
Door bewuster om te gaan met zuivel heef hij zijn hoog cholesterolgehalte omlaag gekregen. Maar zuivel- en tarwevrij eten is voor hem geen standaard dieet of dogma. Hij wisselt de gezonde alternatieven af met het heerlijk zuurdesembrood mét tarwe van zijn vrouw en denkt niet zwart-wit over het vermijden van zuivel en tarwe. Met zijn boek wil hij ons inspireren om andere ingrediënten te gebruiken en spoort ons aan om eens te koken met bijvoorbeeld koolzaad- of pompoenpittenolie. Of rogge-, boekweit- of rijstemeel in plaats van tarwe te gebruiken. Ze geven je gerechten interessante smaken en texturen, zo zegt hij in zijn inleiding. De recepten zijn niet alleen bevrijd van tarwe en zuivel maar vaak ook van honing en suiker. Alleen voor het hoofdstuk Lekkers maakt hij een uitzondering omdat hij een brownie zonder suiker en vet niet echt lekker vindt. Gelukkig predikt hij nergens dat je dat je geheel zuivel-, tarwe of suikervrij door het leven moet gaan, anders was ik meteen afgehaakt.
Wat staat er in het kookboek Licht?
Net als Veg! en Doordeweeks is Licht! lekker dik. Ruim 400 pagina’s! De indeling is duidelijk: van ontbijt, bakken, soep, salade, vis, vlees, groente, fruit tot lekkers. De recepten zijn eenvoudig te maken met ingrediënten die goed verkrijgbaar zijn. Een uitzondering zijn de typische ingrediënten uit de tuin zoals kruisbessen, vlierbloesem en Oost-Indische kers. Maar dat is voor ons natuurlijk geen probleem! Hij vertelt dat hij veel groente, fruit en kruiden uit zijn eigen tuin haalt en dat is ook zichtbaar door leuke tuinfoto’s.
Ik zag heerlijke gerechten die ik wil uitproberen. Wat denk je van kruisbesengazpacho of taboulé met quinoa en kruisbessen. Of pesto met Oost-Indische kers en aardbeien met vlierbloesem. En dan een rabarbersmoothie met sinaasappel of rabarber-rozensorbet. Klinkt goed hè! Ook zag ik weer een paar leuke en verfrissend andere bereidingswijzen zoals aardappels garen in een koekenpan met bouillon en een salade met rauwe, geraspte pompoen.
Voor wie is het kookboek Licht?
Kookboek Licht! is geschikt voor ieder die graag kookt met pure en verse producten. De recepten passen in een dieet als je graag een paar kilo kwijt zou willen en zijn tarwe- en zuivelvrij. Door het hele boek staan veel veganistische recepten! De recepten voor soepen en salades bevat trouwens wel hier en daar een reepje prosciutto of stukje zeebaars. En belangrijk voor de vegetariërs onder ons: de hoofdstukken vlees en vis beslaan in totaal 84 pagina’s.
Kookboek Licht!
Gezonde recepten voor iedere dag. Licht! is het nieuwe kookboek van Hugh Fearnley-Whittingstall bevat gezonde en lichte recepten voor pure en verse producten. En allemaal zuivel- en tarwevrij.
Het boek kost € 24,95 en wordt uitgegeven door Becht, Gottmer Uitgevers Groep, ISBN 978 90 230 1451 5.
Bestel Doordeweeks via Bol.com
Beoordeling: 4,5
Dit bericht is tot stand gekomen door de levering van artikelen.
Geef een reactie