Linzensalade met geroosterde spruitjes

HomeReceptenHoofdgerechtLinzensalade met geroosterde spruitjes

Je loopt even de tuin in en je plukt wat groente voor een salade, zo simpel stelt Hugh Fearnley-Whittingstall in zijn nieuwste kookboek het voor. Maar dan zal ik meteen bekennen dat ik een waardeloze wintergroentenkweker ben. Mijn tuin is nu echt leeg. Als mijn groente in de winters niet ín de grond zit, dan heeft het geen schijn van kans in mijn. Spruiten of winterpreien? In mijn tuin zijn ze vogelvrij. In de winter zijn vogels, fazanten, konijnen en muizen namelijk de baas in mijn tuin.
Op dit moment ben ik druk bezig mijn tuin te veroveren. Ik trap de holletjes van de woelmuizen dicht, laat het konijn schrikken en speel verstoppertje met de fazant. Ik geef ze nog een maand en dan is de tuin weer van mij!

Linzensalade met geroosterde spruitje

Hugh Fearnley-Whittingstall wandelt regelmatig door zijn tuin voor een salade of een lekkere soep. En dan zet hij bijvoorbeeld een lekkere sla-erwtjessalade met citroendressing of een koolraapsoep met gerookt spek op tafel. En die lekkere aubergines met zoetzure tomaten ga ik straks maken als ik mijn eigen tomaatjes heb geplukt! Maar voor ieder die nu nog wel even zijn tuin in kan wandelen voor wat verse spruitjes, is hier een lekker recept voor een linzensalade met geroosterde spruitjes uit zijn nieuwste boek Licht!.


13 maart 2015


10 min voorbereiding

20 min bereiding

4 personen

Recept voor linzensalade met geroosterde spruitjes

Kruidige linzensalade met geroosterde spruitjes uit het kookboek Licht! van Hugh Fearnley-Whittingstall.

Linzensalade met geroosterde spruitjes

Dit heb je nodig

 • 250 g spruitjes
 • 1 el extra vergine koolzaad of olijfolie
 • 200 g puy-linzen, afgespoeld
 • 1 laurierblad (als je wilt)
 • ½ ui (als je wilt)
 • kneep citroensap
 • 75 g walnoten, in grove stukken (als je wilt)
 • zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de Vinaigrette

 • 4 el extra vergine koolzaad- of olijfolie
 • 1 el balsamicoazijn (liefst appelbalsamico)
 • ½ tl mosterd
 • ½ kleine teen knoflook, geraspt of geperst

Zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 190 °C / gasstand 5. Snijd grote spruiten in vieren, halveer de kleine en trek beschadigde buitenste blaadjes eraf. Doe ze in een kleine braadslede met de olie en wat zout en peper. Schep om en zet 15 minuten in de oven tot de spruiten gaar zijn en hier en daar bruine plekjes hebben. Zet weg.
 2. Doe ondertussen de linzen in een pan en schenk er ruim koud water over. Doe er een laurierblad bij als je dat hebt, en een halve ui als je daar trek in hebt. Breng aan de kook, draai het vuur laag en kook 12-15 minuten tot de linzen beetgaar zijn.
 3. Terwijl de linzen koken, schud je de ingrediënten voor de vinaigrette met wat zout en peper in een potje door elkaar.
 4. Zijn de linzen klaar, giet ze dan af en schep ze om met de dressing. Roer de spruitjes erdoor. Proef en voeg zout, peper en citroensap toe als dat nodig is. Dien warm op of op kamertemperatuur, als je wilt met grof gehakte walnoten erover.

Tags: salade, linzen, spruitjes, walnoten, makkelijk

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,

12 reacties


 1. Lekker Marleen. En briljante timing want ik heb 200 gram spruiten van mijn Eettest-krat. Ze gaan hier meestal per kilo dus ik twijfelde wat ermee te doen. Ik zal ze in de oven schuiven als ie al aanstaat voor iets anders.

  1. Ja, 200 gram, onbegrijpelijke hoeveelheid! Wij aten het als maaltijdsalade, met z’n tweetjes.

 2. Linzen en spruitjes, twee van mijn favorieten. Dit moet wel lekker zijn! :)

  1. Ja, het was lekker! Eenvoud en snel gemaakt. Ik miste wel een een kruid. De volgende keer probeer ik verse tijm of iets dergelijks.

 3. ohh spruitjes <3 Al van kind af aan mijn favoriete groente :-)

  1. Dat hoor je niet vaak! Ik vind spruitjes nu lekker maar daar dacht ik als kind anders over. Ik at ze wel maar favoriet waren ze niet. ;-)

 4. Ziet er fantastisch lekker uit, maar Manlief wil nog steeds geen spruitjes, ook niet na het zien van jouw foto’s. Jammer, misschien toch maar eens gewoon voor mezelf maken!

 5. Wat een lekker idee :)

 6. Je hebt er weer een heerlijk schilderijtje van gemaakt !

  1. Dank je wel Berta!

 7. Leontine

  HOI, in het recept staat: bijgerecht.
  waar zou je dit bij eten?

  1. Hoi Leontien,
   Voor mij is het een volledige maaltijd. Maar voor de rest hier in huis bak ik er een stukje kipfilet en wat aardappeltjes bij. Het is maar net hoe groot je eetlust is. Ik eet zelf niet veel maar mijn puber is net een hongerige wolf. ;-)
   Groetjes, Marleen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.