Smeuïge stamppot met raapstelen

HomeReceptenHoofdgerechtSmeuïge stamppot met raapstelen

Hebben jullie de eerste raapsteeltjes ook al gespot? Raapstelen zijn zo lekker en ik vind het dé volkstuingroente! Het is van de eerste bladgroente die je kunt oogsten en het is heel makkelijk. Als ik in de tuin aan mijn buren vraag hoe ze het eten, dan is het antwoord standaard: door de stamppot. Als je mij kent of wat regelmatig hier leest, dan weet je dat stamppot hier zelden op tafel staat. Ik vind het maar niks. Die kleffe puree met zachte gekookte boerenkool of nog erger, met wortelen en ui. Nee, niks voor mij.
Maar een foodblog over de moestuin zònder een recept voor stamppot, dat kan ook niet! Daarom heb ik mezelf uitgedaagd om iets eetbaars te met aardappelpuree en raapstelen te maken. En het resultaat is eetbaar, sterker nog, ik vind het zeer geslaagd!

Raapstelen stamppot

De puree is friszuur door de yoghurt en de combinatie met de zilte smaak van raapstelen is perfect. De olijfolie maakt het smeuïg en de ui geeft een zoet accent. Echt een lekker recept voor de eerste lentedagen. De eerste zonnestralen geven wat warmte maar aan het einde van de dag is het weer koud. Daar past een lichte en frisse stamppot goed bij.


29 maart 2015

5 min voorbereiding

20 min bereiding

2 personen

Stamppot raapstelen

Stamppot met raapstelen

Een smeuïge lente-stamppot met raapstelen, yoghurt, bieslook en gebakken ui.

Dit heb je nodig

 • 600 g kruimige aardappels
 • 1 ui
 • 4 el olijfolie
 • 1 tl suiker
 • bos raapstelen
 • verse bieslook
 • 3 à 4 el yoghurt
 • 1 kleine teen knoflook
 • zout en versgemalen zwarte peper
 • pureestamper of mixer

Zo maak je het

 1. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten gaar. Giet de aardappels af maar bewaar een deel van het kookvocht.
 2. Snijd de ui in ringen. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de ui zacht. Voeg suiker toe en laat 10 minuten karamelliseren.
 3. Was de raapstelen, verwijder de wortels en hak ze fijn. Hak de bieslook ook fijn.
 4. Stamp de aardappels samen de yoghurt, een scheut kookvocht en 3 eetlepels olijfolie smeuïg. Pers de knoflook en meng samen met de raapstelen en bieslook door de stamppot. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.

Tags: stamppot, aardappelen, raapsteeltjes, ui, Hollands

Rated 5/5 (gebaseerd op 4 waarderingen)
Raapstelen stamppot

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal stemmen: 4

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


20 reacties


 1. Ik heb nog nooit iets met raapstelen gemaakt, ik weet zelfs niet of je ze in België gemakkelijk kan krijgen. Dit gerechtje ziet er wel heel toegankelijk uit!

  1. Daar heb ik nooit over na gedacht. Turnip greens, kom ik wel vaker tegen op buitenlandse blogs. Maar stamppot met raapstelen is echt iets Nederlands, denk ik. Zaaien is heel makkelijk! Dus je kunt ook zelf aan de slag.

 2. Hier ook nog nooit wat mee gedaan, ben ook helemaaaaaal niet van de stampotten. Wortel, uien en piepers hoe verzinnen ze het. Alleen zuurkool daar kan ik goed mee leven, helemaal onze eigen zuurkool ;-)
  Ik heb de raapstelen ook zien liggen, zien er wel heel erg fris en lekker uit. Weet ook dat er mensen zijn die ze alle weken kopen, zo lekker ?! Ik wist nooit goed wat er mee te doen, nu wel, bedankt voor je recept!

  Groet, Karin

  PS gave tekening weer!

  1. Hutspot is gewoon het meeste bizarre gerecht uit de Nederlandse keuken! Zuurkoolstamppot lust ik ook maar de rest van het gezin weer niet.
   Karin, je moet een zakje raapstelen kopen, dan ben je verkocht! En ga je vast en zeker ook enthousiast ieder jaar in februari al zaaien! ;-)

 3. Wouw wat een heerlijk idee, ik heb nog nooit iets met raapstelen gemaakt en wil dit jaar daar echt veranderingen in brengen. Wil ze zelfs in eigen tuin kweken dus dat beloofd wat :)

 4. Hallo Marleen,

  Wij eten heel graag raapstelen hier. Meestal met spaghetti volgens een recept van Odin. Jouw recept gisteravond geprobeerd. En het was zeer geslaagd. Dit gaan we zeker afwisselen met het spaghettirecept.
  Bedankt! Mirjam

 5. Gerlof

  Hoi Marleen, bedankt voor het recept. Mooie illustratie erbij ook. Ik ga het vanavond maken!

 6. Gerlof

  Oeps ik had dus postelein in mijnkoelkast liggen, dat smaakt ook goed in dit recept gelukkig ;)

 7. […] Bekijk het recept hier. […]

 8. […] hem zo lekker maken. ‘Keeltjesstamp’ noemden we het. Op etenuitdevolkstuin.nl vind je een recept voor deze heerlijke […]

 9. […] Op http://www.etenuitdevolkstuin.nl vonden we onderstaand recept voor een heerlijke voorjaarsstampot met raapstelen. Kleine […]

 10. […] Raapstelen zou je misschien niet zo snel kopen in de supermarkt, maar dat zou je eigenlijk toch eens moeten doen. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken voor deze bijzondere raapstelenstamppot van Eten uit eigen Volkstuin. Zoiets heb je nog nooit geproefd! Bekijk het recept hier. […]

 11. Margreet

  Wij hebben er nog wat blokjes oude kaas doorheen gedaan. Smaakte erg verrassend en lekker.

 12. Dankjewel voor dit overheerlijke recept! Ik heb de aardappels in hele kleine stukjes gesneden en geroerbakt, verder volgens recept

  1. Dat klinkt goed. Sneller dan aardappels koken, denk ik.

 13. Saskia

  Nog nooit in de supermarkt gezien en geprobeerd. Ik denk dat ik het bij de groenteman ga vragen.

  1. De laatste jaren zie ik het ook niet meer in de supermarkt liggen. Heel jammer. Vroeger had Albert Heijn het. De groenteboer kan het zeker voor je bestellen. Online is het namelijk wel te koop. `En ik denk dat je ook een goede kans maakt op de boerenmarkten in grote steden, mocht je in de stad wonen.

 14. Elk jaar eten we raapstelen, gewoon gekocht bij de groenteman. Wij eten het met crème fraîche en spekjes, heerlijk. Mijn moeder blancheerde de raapstelen en deed er rijst en wat nootmuskaat door. Nu gaan we dit recept uitproberen.

  1. Raapstelen en crème fraîche lijkt me ook erg lekker! Ga ik uitproberen. En ik zal eens bij de groenteboer kijken.

   1. Dini

    Raapstelen zijn super lekker met komijne kaas in kleine blokjes……….maar hebben jullie ook wel eens snijmoes gegeten. Dit is een vergeten groente en ook zo heerlijk zowel als stamppot of gestoofd en dan vind ik het ras Groninger blauwe het lekkerste. Je moet het wel zelf zaaien want is in de winkel niet te koop.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.