• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

29 maart 2015 13 Reacties

Smeuïge stamppot met raapstelen

Hebben jullie de eerste raapsteeltjes ook al gespot? In mijn tuin zijn de raapstelen nog niet zover maar ik kon niet meer wachten. Raapstelen zijn zo lekker en ik vind het dé volkstuingroente! Het is van de eerste bladgroente die je kunt oogsten en het is heel makkelijk. Als ik in de tuin aan mijn buren vraag hoe ze het eten, dan is het antwoord standaard: door de stamppot. Als je mij kent of wat regelmatig hier leest, dan weet je dat stamppot hier zelden op tafel staat. Ik vind het maar niks. Die kleffe puree met zachte gekookte boerenkool of nog erger, met wortelen en ui. Nee, niks voor mij.
Maar een foodblog over de moestuin zònder een goed recept voor stamppot, dat kan ook niet! Daarom heb ik mezelf uitgedaagd om iets eetbaars te met aardappelpuree en raapstelen te maken. En het resultaat is eetbaar, sterker nog, ik vind het zeer geslaagd!

Raapstelen stamppot

Illustratie: Tim Soekkha

De puree is friszuur door de yoghurt en de combinatie met de zilte smaak van raapstelen is perfect. De olijfolie maakt het smeuïg en de ui geeft een zoet accent. Echt een lekker recept voor de eerste lentedagen. De eerste zonnestralen geven wat warmte maar aan het einde van de dag is het weer koud. Daar past een lichte en frisse stamppot goed bij.

29 maart 2015
Marleen
5 min voorbereiding
20 min bereiding
2 personen

Recept voor stamppot raapstelen

Een smeuïge lente-stamppot met raapstelen, yoghurt, bieslook en gebakken ui.

Dit heb je nodig


  • 600 g kruimige aardappels
  • 1 ui
  • 4 el olijfolie
  • 1 tl suiker
  • bos raapstelen
  • verse bieslook
  • 3 à 4 el yoghurt
  • 1 kleine teen knoflook
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • pureestamper of mixer

Zo maak je het

  1. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten gaar. Giet de aardappels af maar bewaar een deel van het kookvocht.
  2. Snijd de ui in ringen. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de ui zacht. Voeg suiker toe en laat 10 minuten karamelliseren.
  3. Was de raapstelen, verwijder de wortels en hak ze fijn. Hak de bieslook ook fijn.
  4. Stamp de aardappels samen de yoghurt, een scheut kookvocht en 3 eetlepels olijfolie smeuïg. Pers de knoflook en meng samen met de raapstelen en bieslook door de stamppot. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.
Tags: stamppot, aardappelen, raapsteeltjes, ui, Hollands

 

Raapstelen stamppot

Tip!

Meer lente recepten met raapstelen vind je op de website van Delicious.

 

3

Categorie: hoofdgerecht Tags: aardappelen, lente, raapsteeltjes, stamppot

Vorig bericht: « Moestuinpotjes verzorgen
Volgend bericht: Lentesfeer op je bureaublad »

Lees Interacties

Reacties

  1. Ellen zegt

    29 maart 2015 om 10:21

    Ik heb nog nooit iets met raapstelen gemaakt, ik weet zelfs niet of je ze in België gemakkelijk kan krijgen. Dit gerechtje ziet er wel heel toegankelijk uit!

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      29 maart 2015 om 14:48

      Daar heb ik nooit over na gedacht. Turnip greens, kom ik wel vaker tegen op buitenlandse blogs. Maar stamppot met raapstelen is echt iets Nederlands, denk ik. Zaaien is heel makkelijk! Dus je kunt ook zelf aan de slag.

      Beantwoorden
  2. Karin zegt

    29 maart 2015 om 11:13

    Hier ook nog nooit wat mee gedaan, ben ook helemaaaaaal niet van de stampotten. Wortel, uien en piepers hoe verzinnen ze het. Alleen zuurkool daar kan ik goed mee leven, helemaal onze eigen zuurkool 😉
    Ik heb de raapstelen ook zien liggen, zien er wel heel erg fris en lekker uit. Weet ook dat er mensen zijn die ze alle weken kopen, zo lekker ?! Ik wist nooit goed wat er mee te doen, nu wel, bedankt voor je recept!

    Groet, Karin

    PS gave tekening weer!

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      29 maart 2015 om 14:52

      Hutspot is gewoon het meeste bizarre gerecht uit de Nederlandse keuken! Zuurkoolstamppot lust ik ook maar de rest van het gezin weer niet.
      Karin, je moet een zakje raapstelen kopen, dan ben je verkocht! En ga je vast en zeker ook enthousiast ieder jaar in februari al zaaien! 😉

      Beantwoorden
  3. Elisa zegt

    30 maart 2015 om 11:00

    Wouw wat een heerlijk idee, ik heb nog nooit iets met raapstelen gemaakt en wil dit jaar daar echt veranderingen in brengen. Wil ze zelfs in eigen tuin kweken dus dat beloofd wat 🙂

    Beantwoorden
  4. Mirjam zegt

    3 april 2015 om 09:18

    Hallo Marleen,

    Wij eten heel graag raapstelen hier. Meestal met spaghetti volgens een recept van Odin. Jouw recept gisteravond geprobeerd. En het was zeer geslaagd. Dit gaan we zeker afwisselen met het spaghettirecept.
    Bedankt! Mirjam

    Beantwoorden
  5. Gerlof zegt

    2 maart 2016 om 14:23

    Hoi Marleen, bedankt voor het recept. Mooie illustratie erbij ook. Ik ga het vanavond maken!

    Beantwoorden
  6. Gerlof zegt

    2 maart 2016 om 19:11

    Oeps ik had dus postelein in mijnkoelkast liggen, dat smaakt ook goed in dit recept gelukkig 😉

    Beantwoorden
  7. Margreet zegt

    1 mei 2021 om 18:34

    Wij hebben er nog wat blokjes oude kaas doorheen gedaan. Smaakte erg verrassend en lekker.

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. 42 Stamppotrecepten Om De Koude Dagen Mee Door Te Komen schreef:
    31 januari 2017 om 09:36

    […] Bekijk het recept hier. […]

    Beantwoorden
  2. Pinspiratie: Stamppotjes – Miss Havermout schreef:
    19 februari 2017 om 10:03

    […] hem zo lekker maken. ‘Keeltjesstamp’ noemden we het. Op etenuitdevolkstuin.nl vind je een recept voor deze heerlijke […]

    Beantwoorden
  3. Recept week 20 – Stamppot raapstelen – Zelfoogsttuin Ten Boer schreef:
    13 mei 2018 om 10:15

    […] Op http://www.etenuitdevolkstuin.nl vonden we onderstaand recept voor een heerlijke voorjaarsstampot met raapstelen. Kleine […]

    Beantwoorden
  4. 42 Stamppotrecepten Om De Koude Dagen Mee Door Te Komen schreef:
    26 november 2018 om 10:47

    […] Raapstelen zou je misschien niet zo snel kopen in de supermarkt, maar dat zou je eigenlijk toch eens moeten doen. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken voor deze bijzondere raapstelenstamppot van Eten uit eigen Volkstuin. Zoiets heb je nog nooit geproefd! Bekijk het recept hier. […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Advertentie

Copyright © 2022 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring