Hebben jullie de eerste raapsteeltjes ook al gespot? Raapstelen zijn zo lekker en ik vind het dé volkstuingroente! Het is van de eerste bladgroente die je kunt oogsten en het is heel makkelijk. Als ik in de tuin aan mijn buren vraag hoe ze het eten, dan is het antwoord standaard: door de stamppot. Als je mij kent of wat regelmatig hier leest, dan weet je dat stamppot hier zelden op tafel staat. Ik vind het maar niks. Die kleffe puree met zachte gekookte boerenkool of nog erger, met wortelen en ui. Nee, niks voor mij.
Maar een foodblog over de moestuin zònder een recept voor stamppot, dat kan ook niet! Daarom heb ik mezelf uitgedaagd om iets eetbaars te met aardappelpuree en raapstelen te maken. En het resultaat is eetbaar, sterker nog, ik vind het zeer geslaagd!
De puree is friszuur door de yoghurt en de combinatie met de zilte smaak van raapstelen is perfect. De olijfolie maakt het smeuïg en de ui geeft een zoet accent. Echt een lekker recept voor de eerste lentedagen. De eerste zonnestralen geven wat warmte maar aan het einde van de dag is het weer koud. Daar past een lichte en frisse stamppot goed bij.
Stamppot raapstelen
Een smeuïge lente-stamppot met raapstelen, yoghurt, bieslook en gebakken ui.
Dit heb je nodig
- 600 g kruimige aardappels
- 1 ui
- 4 el olijfolie
- 1 tl suiker
- bos raapstelen
- verse bieslook
- 3 à 4 el yoghurt
- 1 kleine teen knoflook
- zout en versgemalen zwarte peper
- pureestamper of mixer
Zo maak je het
- Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten gaar. Giet de aardappels af maar bewaar een deel van het kookvocht.
- Snijd de ui in ringen. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de ui zacht. Voeg suiker toe en laat 10 minuten karamelliseren.
- Was de raapstelen, verwijder de wortels en hak ze fijn. Hak de bieslook ook fijn.
- Stamp de aardappels samen de yoghurt, een scheut kookvocht en 3 eetlepels olijfolie smeuïg. Pers de knoflook en meng samen met de raapstelen en bieslook door de stamppot. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.
Tags: stamppot, aardappelen, raapsteeltjes, ui, Hollands
Geef een reactie