Hebben jullie de eerste raapsteeltjes ook al gespot? In mijn tuin zijn de raapstelen nog niet zover maar ik kon niet meer wachten. Raapstelen zijn zo lekker en ik vind het dé volkstuingroente! Het is van de eerste bladgroente die je kunt oogsten en het is heel makkelijk. Als ik in de tuin aan mijn buren vraag hoe ze het eten, dan is het antwoord standaard: door de stamppot. Als je mij kent of wat regelmatig hier leest, dan weet je dat stamppot hier zelden op tafel staat. Ik vind het maar niks. Die kleffe puree met zachte gekookte boerenkool of nog erger, met wortelen en ui. Nee, niks voor mij.
Maar een foodblog over de moestuin zònder een goed recept voor stamppot, dat kan ook niet! Daarom heb ik mezelf uitgedaagd om iets eetbaars te met aardappelpuree en raapstelen te maken. En het resultaat is eetbaar, sterker nog, ik vind het zeer geslaagd!

Illustratie: Tim Soekkha
De puree is friszuur door de yoghurt en de combinatie met de zilte smaak van raapstelen is perfect. De olijfolie maakt het smeuïg en de ui geeft een zoet accent. Echt een lekker recept voor de eerste lentedagen. De eerste zonnestralen geven wat warmte maar aan het einde van de dag is het weer koud. Daar past een lichte en frisse stamppot goed bij.
Tip!
Meer lente recepten met raapstelen vind je op de website van Delicious.
3
Ik heb nog nooit iets met raapstelen gemaakt, ik weet zelfs niet of je ze in België gemakkelijk kan krijgen. Dit gerechtje ziet er wel heel toegankelijk uit!
Daar heb ik nooit over na gedacht. Turnip greens, kom ik wel vaker tegen op buitenlandse blogs. Maar stamppot met raapstelen is echt iets Nederlands, denk ik. Zaaien is heel makkelijk! Dus je kunt ook zelf aan de slag.
Hier ook nog nooit wat mee gedaan, ben ook helemaaaaaal niet van de stampotten. Wortel, uien en piepers hoe verzinnen ze het. Alleen zuurkool daar kan ik goed mee leven, helemaal onze eigen zuurkool 😉
Ik heb de raapstelen ook zien liggen, zien er wel heel erg fris en lekker uit. Weet ook dat er mensen zijn die ze alle weken kopen, zo lekker ?! Ik wist nooit goed wat er mee te doen, nu wel, bedankt voor je recept!
Groet, Karin
PS gave tekening weer!
Hutspot is gewoon het meeste bizarre gerecht uit de Nederlandse keuken! Zuurkoolstamppot lust ik ook maar de rest van het gezin weer niet.
Karin, je moet een zakje raapstelen kopen, dan ben je verkocht! En ga je vast en zeker ook enthousiast ieder jaar in februari al zaaien! 😉
Wouw wat een heerlijk idee, ik heb nog nooit iets met raapstelen gemaakt en wil dit jaar daar echt veranderingen in brengen. Wil ze zelfs in eigen tuin kweken dus dat beloofd wat 🙂
Hallo Marleen,
Wij eten heel graag raapstelen hier. Meestal met spaghetti volgens een recept van Odin. Jouw recept gisteravond geprobeerd. En het was zeer geslaagd. Dit gaan we zeker afwisselen met het spaghettirecept.
Bedankt! Mirjam
Hoi Marleen, bedankt voor het recept. Mooie illustratie erbij ook. Ik ga het vanavond maken!
Oeps ik had dus postelein in mijnkoelkast liggen, dat smaakt ook goed in dit recept gelukkig 😉
Wij hebben er nog wat blokjes oude kaas doorheen gedaan. Smaakte erg verrassend en lekker.