Vegatopia’s risotto met tuinbonen

HomeVegatopia’s risotto met tuinbonen

Als je boek van Vegatopia openslaat, dan valt je als eerste de kleurrijke fotografie van Annemieke Dubbelman op. Het vrolijke servies en de kleedjes in allerlei patronen spatten bijna van de pagina’s af. Het is meteen duidelijk: vegetarisch koken en eten is één groot feest.

Vegatopia lente risotto met tuinbonen
Foto: Annemieke Dubbelman

Het boek is ingedeeld op weekdagen. Voor elke dag een nieuw, verrassend gerecht. Met veel uitstapjes naar de arabische en oostere keuken en veel ideeën voor tofu en tempeh. En daar ben ik blij mee want ik weet ik eigenlijk nooit zo goed wat ik met die witte blokken aan moet. Bij de recepten staan tijden vermeldt en dat is bij ingewikkelde recepten handig. Zo kan je goed inschatten hoe bewerkelijk het maken van tofunuggets of tofupakora’s nou eigenlijk is. Voor veel recepten heb je wel wat tijd nodig, vaak 45 tot 60 minuten. Dat is op drukke werkdagen misschien iets te lang, maar dan neem je gewoon een recept uit het hoofdstuk makkelijke maandag. Voor die gerechten hoef je hooguit 30 minuten in de keuken te staan.

De recepten zijn zorgvuldig geschreven. Neem bijvoorbeeld aardappels koken voor zuurkoolstamppot. Blokjes van gelijke grootte, de hoeveelheid water én de deksel op de pan worden niet vergeten. Dat maakt het boek ook ideaal mijn jonge kok van 12 jaar! Door het hele boek staan tips om de recepten vegan te maken, als ze dat al niet waren. Allebei makkelijk te herkennen met een icoontje. Ieder hoofdstuk van de week bevat ook een aantal pagina’s met uitleg, ideeën en tips. Bijvoorbeeld over de lunch, producten uit de toko en arabische supermarkt, eiwitten, vegetarisch eten met kinderen, snacken en barbecuen. Het boek is geschikt voor de beginnende vegetariër maar ook voor de doorgewinterde vleesmijder staan er genoeg verrassende recepten in.

Uit het boek heb ik de lenterisotto met tuinbonen en erwten geprobeerd. Ik heb net de tuinbonen geplant en vond het daarom wel toepasselijk. Bewaar het recept en maak het over een maand of twee met de eerste tuinbonen uit de tuin! Of gebruik tuinbonen en erwtjes uit de vriezer.

Recept risotto met tuinbonen

Door , 3 april 2015

Risotto met tuinbonen

Risotto op de makkelijke maandag? Jazeker! Het is echt niet moeilijk: het enige dat een goede risotto nodig heeft, is tijd en een beetje liefde. Deze risotto is natuurlijk het lekkerst met verse tuinbonen en doperwten, maar die zijn alleen in de vroege zomer verkrijgbaar. Diepvries is gelukkig een prima alternatief.

Voorbereidingstijd:30 minuten
Bereidingstijd:30 minuten

Dit heb je nodig

 • 250 g tuinbonen (gedopt gewicht, ongedopt: 700 g, diepvries kan ook)
 • 2 sjalotjes (ca. 20 g)
 • 2 groentebouillonblokjes
 • 2 el olijfolie
 • 150 g risottorijst
 • 200 ml witte wijn
 • 150 g doperwten (vers of diepvries)
 • 2 el mascarpone
 • 30 g geraspte Parmezaanse kaas

Zo maak je het

Dop de verse tuinbonen of laat de diepvriesbonen ontdooien. Voor een extra frisse groene kleur kun je de tuinbonen dubbel doppen. Dit wil zeggen dat je het bruine schilletje eraf haalt. Snipper de sjalotjes.

Breng 1 liter water met de bouillonblokjes in een pan aan de kook.

Verwarm de olijfolie in een hapjespan op matig vuur, voeg de sjalotjes toe en fruit ze 2 minuten. Ze moeten glazig worden maar niet kleuren.

Voeg nu de rijst toe en zet het vuur laag. Bak de rijst 2 minuten.

Giet de wijn erbij en laat deze verdampen tot het rijstmengsel de wijn bijna heeft opgenomen.

Schenk een soeplepel bouillon in de pan en roer regelmatig door. Voeg, steeds als de risotto de bouillon bijna heeft opgenomen, een nieuwe schep bouillon toe. Dit duurt ca. 20 minuten.

Voeg halverwege, dus na 10 minuten, de tuinbonen en erwtjes toe. Proef na 20 minuten of de risotto gaar is. Deze moet romig van structuur zijn, met nog een lichte bite.

Zet dan het vuur uit, voeg de mascarpone en Parmezaanse kaas toe en roer goed door.

Laat de risotto 2 minuten staan en serveer. Dit gerecht is lekker met een frisse rucolasalade.

Tips
Voor een vegan versie laat je de mascarpone en Parmezaanse kaas weg, en voeg je als laatste een scheut goede olijfolie toe. Voeg ook eens wat verse kruiden toe, zoals dille of peterselie.

Vegatopia kookboek

Vegatopia

Het boek kost € 22,95 en wordt uitgegeven door Nieuw Amsterdam, ISBN 978 90 468 1873 2. Bestellen kan via Bol.com.

 

Dit bericht is tot stand gekomen door de levering van artikelen.


3 reacties


 1. Dit lijkt me heerlijk! En dan met dat beetje mascarpone wordt het lekker romig!

 2. Oh wat heerlijk,

 3. Wat was dit lekker :-) !


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.