Hartige hangop met dille

HomeReceptenLunchHartige hangop met dille

De wekker gaat vroeg af. Ik ben direct klaarwakker want de citoweek van mijn zoon is begonnen. Deze dagen kunnen we het ons absoluut niet veroorloven om ons te verslapen. In de keuken maak koffie en zet het brood op tafel. Ik maak maar meteen de hangop klaar voor de lunch. De yoghurt moet namelijk minstens 4 uur uitlekken en ik wil het eerst nog even mooi op de foto zetten. Terwijl de yoghurt in de koelkast staat te uit lekken, heb ik de tijd om even naar de tuin te fietsen. Ik plant aardappeltjes, fatsoeneer een struik, beantwoord snel wat mailtjes en maak nieuwe foto’s voor mijn blog. Thuisgekomen maak ik de hangop af.

Labne met dille en thaise basilicum

De hangop, of labne zoals Nadia en Merijn het in Nederland hebben geïntroduceerd, is jonge, verse kaas. Ik maak het vaker want het is zo gepiept. Je kunt (milde) yoghurt gebruiken of de Turkse yoghurt zoals Nadia en Merijn voorschrijven. Met gewone yoghurt duurt het uitlekken alleen wat langer. Je kunt er zaden, pitten, gehakte noten en kruiden over strooien.
Roer je bij hangop de ingrediënten of smaakmakers door de dikke yoghurt, bij labne draait het ook om de presentatie. De kruiden, zaden en noten strooi je mooi over de kaas, die je eerst op een grote schaal heb gesmeerd. Het aprilnummer van Delicious. staat veel inspiratie voor labne. In dit recept combineer ik de friszoete smaken van dille, anijs en thaise basilicum olijfolie van Foodelicious.


Illustratie: Tim Soekkha


22 april 2015


5 min voorbereiding

5 min bereiding

500 ml

Recept voor hartige hangop met dille

Hartige hangop met dille, anijs en thaise basilicum olijfolie. Lekker op brood, als mezze of dip.

Hartige hangop met dille

Dit heb je nodig

 • 500 ml turkse yoghurt
 • 1 tl zout
 • flinke scheut thaise basilicum olie (Foodelicious)
 • 1 tl anijszaden
 • 10 takjes verse dille

Zo maak je het

 1. Meng de yoghurt met het zout. Bekleed een zeef of vergiet met een stuk keukenpapier of kaasdoek. Schep de yoghurt in de zeef en zet de zeef in een ruime kom. Zet de kom met yoghurt in de koelkast en laat het 4 uur uitlekken. Na het uitlekken, gooi je het vocht weg en haal je voorzichtig de dikke yoghurt uit het keukenpapier.
 2. Verdeel de yoghurt over een bord of schaal. Trek met een mes een paar geulen in de yoghurt. Schenk er royaal olijfolie over. Pluk het loof van de takjes dille en strooi het samen met de anijszaden over de yoghurt.
 3. Serveer als mezze met andere hapjes of met brood.
 4. De thaise basilicum olie kun je vervangen door basilicum olijfolie.

Tags: hapje, hangop, labne, dille, mediterraan

 

 

Meer lekkere recepten voor hartige hangop


In dit bericht probeer ik producten uit die ik heb ontvangen.

 

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


8 reacties


 1. Marleen, wat ruikt dat zalig! Ik zit in de trein met een halve baguette van le Fournil de Sebastien. Zou zo naar jou willen doorrijden!

  Bij ons werd dit veel gegeten met nieuwe aardappels. In D heb je veel kwark varianten, de meeste een stuk droger en sommige ook nog veel vetter dan hier. En dan net de kruiden die in de tuin stonden erbij. Jouw combinatie klinkt goddelijk! En toi toi toi voor de laatste citodag! Is de plaatsing naar wens verlopen?

  1. Ja, de geur van dille ruikt je goed! Heerlijk! Met aardappels is inderdaad ook erg lekker. Maar dan doe ik er vaak een teentje knoflook door en lijkt het op tzatziki.
   Ja, de school naar keuze is het geworden. Hij is helemaal happy!

 2. Dat ziet er weer overheerlijk uit, moet ik toch ook maar eens maken.
  Mooie foto’s en tekening!

  Groet, Karin

 3. Heerlijk! Wij zijn hier ook helemaal fan van hangop – met za’atar en olijfolie. Fijne foto’s uit je tuin ook; ik ga straks naar buiten! Je hebt me geïnspireerd.

 4. Mmm, klinkt als een heerlijk recept!! Liefs, Jis

 5. Wat maak je toch altijd prachtige foto’s! Ik krijg er direct trek van.

 6. Mmmmmmm !!!

 7. Lekkere combinatie van smaken – dille&anijszaad! Ik maak (naar een recept van mijn zus) een hangop van volle yoghurt en slagroom (http://www.growntocook.com/?p=5126). Het wordt wat dikker en romiger, bijna als roomkaas maar met een frissere smaak. En natuurlijk ook veel kruiden erdoor :-)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.