Flammkuchen met champignons

HomeReceptenHoofdgerechtFlammkuchen met champignons

Vorige maand was ik bij de presentatie van het kookboek Wat eten we vandaag van Susan Aretz. Ik ken Susan van twitter. Ze viel me op door haar hashtag #carpefckndiem en de uitstekende tip om flammkuchen te eten tijdens het boodschappen doen bij de Auchan in Roncq (Frankrijk). En nu we hebben tegelijkertijd een kookboek geschreven! Zo leuk!

Flammkuchen uit Wat eten we vandaag?

Na afloop van de presentatie ontvang ik niet alleen het boek, maar ook een tas met de favorieten producten van Susan. Vrolijk steekt het gele flesje mango-azijn eruit. Een onmisbaar product in de voorraadkast van Susan, lees ik later in haar boek. Ze marineert er op Hawaïaanse wijze kipstukjes mee, het gaat door de Bobotie en het combineert ook lekker met rodekool leer ik. In de goodie-bag zit ook een zakjes met delicatesse aardappeltjes. In het register zoek ik tevergeefs naar een recept met aardappels. Anders dan de titel misschien doet vermoeden, behoren aardappels niet tot de dagelijks kost van Susan. Nee, het boek staat vol heerlijke recepten zoals couscoussalade, flammkuchen, groentepannenkoekjes en kikkererwtensalade.

Wat eten we vandaag?

Het boek bevat weekmenu’s met boodschappenlijstje waarmee je elke dag iets lekkers op tafel kunt zetten. Ideaal voor de werkende mens met gezin en de daarbij behorende activiteiten. Terwijl ik het boek doorblader, vraag ik me hoe Susan is opgegroeid. Bestierde haar moeder vroeger ook zo efficiënt de keuken? Ik heb het zelf niet van mijn ouders meegekregen. We woonden dichtbij de winkel. Het was voor mijn ouders daarom een kleine moeite om iedere dag even wat verse groente te kopen.
Net als mijn ouders bedenk ik elke dag opnieuw wat we gaan eten. Jaloers kijk ik weleens naar vriendinnen, die met dezelfde tomeloze energie als Susan uit hun werk komen, het ene kind naar saxofoonles brengen en het andere kind ophalen bij de balletles en dan ook nog eens tussendoor een maaltijd op tafel toveren. Ik weet hoe ze het doen. Bij zo’n strakke planning hoort een weekmenu met boodschappenlijst, zodat je in één keer alles voor een week in huis haalt. Heb jij ook zo’n druk leven? Doe jezelf een plezier en koop dit boek!

Gevarieerd

Het is boek de hedendaagse versie van boeken zoals Twaalf maanden lekker eten van Albert Hein. Een fijn basiskookboek dat de seizoenen volgt en waardoor je gebruik kunt maken van de aanbiedingen. Susan geeft je tips om vooruit te koken en restjes te gebruiken. Weer zo efficiënt! Regelmatig staat er een budgetrecept (aangegeven met handig icoon) op het menu. De recepten zijn niet moeilijk om te maken en dat maakt het boek geschikt voor iedereen! En ook nog eens snel te maken en geschikt voor grote en kleine smulpapen. Bovendien heel gevarieerd. Je kunt een rondje om de wereld koken. Want zo zegt Susan: je wilt ook wel eens wat anders eten dan je standaardrepetoire!

Flammkuchen

Het is nu 15.16 uur en ik ga even bedenken wat we vanavond gaan eten. Als ik nù begin met het deeg voor Flammkuchen, dan kan ik terwijl het rijst, even snel een boodschap doen. Ook best efficiënt toch? Maar misschien moet ik toch ook eens zo’n handige weekplanning gaan maken…

Flammkuchen uit Wat eten we vandaag?

7 mei 2015

5 min voorbereiding

15 min oventijd

2 personen

Flammkuchen met champignons

Flammkuchen met champignons

Flammkuchen is een pizza met flinterdun deeg en waar je eindeloos mee kunt variëren. Bijvoorbeeld champignons, crème fraîche en rode ui. Eenvoud is de sleutel.

Dit heb je nodig

Voor het deeg

 • 250 g bloem
 • 7 g droge gist
 • 2 el olijfolie
 • 1 tl zout
 • 150 ml lauwwarm water

Voor de topping

 • 100 ml crème fraîche
 • ½ rode ui
 • 125 g kastanjechampignons
 • 40 g Parmezaanse kaas (i.p.v. pancetta die Susan gebruikt)
 • versgemalen zwarte peper en zoutvlokken (Maldon)

Zo maak je het

 1. Meng de bloem, gist, zout in een beslagkom. Voeg er olijfolie en water aan toe. Roer even met een vork. Kneed er vervolgens in 5 minuten met je handen een elastisch deeg van. Leg het deeg in de beslagkom en dek het af met plastic folie. Laat het deeg op een warme plek een uur rijzen.
 2. Verwarm de oven voor op 250 graden. Rol het deeg op het aanrecht uit met een deegroller. Probeer er zo een dun mogelijke bodem van te maken. Leg de bodem op een bakblik.
 3. Snijd de ui in dunne, halve ringen. Wrijf de champignons schoon en snijd in plakjes. Smeer de crème fraîche over de deegbodem. Verdeel de uienringen en champignons over de bodem. Schaaf de parmezaan erover. Strooi er naar smaak wat versgemalen zwarte peper en zoutvlokken over.
 4. Bak de flammkuchen in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten bruin. Susan gebruikt een elektrische pizza-oven en dan is de flammkuchen al in 4 minuten gaar!
 5. Ik hield wat beleg over. Waarschijnlijk omdat ik mijn deeg niet zo dun weet te rollen. Susan gebruikt een dubbele hoeveelheid van de crème fraîche, ui en champignons. En ze voegt er nog 100 gram pancetta aan toe.

Serveer met een groene salade.

Tip: in Frankrijk kies ik vaak flammkuchen waar ook mosterd op zit. Heel erg lekker! Probeer bovenstaand recept ook eens met 3 à 4 theelepels mosterd.

Tags: pizza, flammkuchen, champignons, rode ui, makkelijk

Rated 5/5 (gebaseerd op 1 waardering)

Wat eten we vandaag?

Het boek kost € 25 en wordt uitgegeven door Spectrum, ISBN 978 90 003 4434 5. Bestellen kan via Bol.com.


Het besproken boek heb ik als recensie-exemplaar ontvangen.

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,

Één reactie


 1. Het boek ziet er super uit! Net zoals de frammkuchen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.