Salade van zwarte bonen, avocado en popcorn

HomeReceptenHoofdgerechtSalade van zwarte bonen, avocado en popcorn

“Het is tijd om de potten met bonen uit Oma’s voorraadkast onder de trap te halen”, vertelt Herman den Blijker tijdens de lancering van zijn boek Herman over bonen. Ik luister en nip aan een Bloody Mary mèt bonen. Even later proef ik zijn heerlijke erwtenmousse met parmezaan en als afsluiter eet ik een brownie met sinaasappel en bonen. Het boek met de vrolijke cover en vol gevarieerde recepten voor bonen op brood, soep, salades en hoofdgerechten met bonen, krijg ik mee naar huis.

Salade van zwarte bonen, avocado en popcorn

Het boek begint met veel informatie over bonen. Ik lees hoe de boon naar Europa kwam en ik krijg week-, weck- en kooktips. Ook passeren alle mogelijke boontjes de revue. Erg leuk zijn de recepten van tuinders uit Zeeuws-Vlaanderen! De bonenbelt van Nederland. Want 70% van de Hollandse bruine bonen komt uit Zeeuws-Vlaanderen!
In de gerechten gebruikt Herman bonen uit pot of blik, maar er staat altijd aangegeven hoeveel gram droge bonen je kunt gebruiken. Dat is handig als je net als ik, droge bonen uit de tuin hebt bewaard.
Zo nu en dan wordt een pot bonenmix van Hak voorgeschreven. Dat voelt aan als reclame, maar het is niet storend omdat de recepten, op een enkeling na (Tagliatelle met bonen en gehakt, tja), interessant genoeg zijn. Ik heb één minpuntje ontdekt. In het boek staan geen recepten voor mijn grote favoriet: de borlottiboon! Gelukkig maken de recepten voor veldertjes, dat zijn jonge verse kacucijners, dat ruimschoots goed. Want laten die nu net in mijn tuin staan!

Een paar recepten vallen meteen op. De courgette-venkelsoep met witte bonen en flammkuchen et haricots blancs (door de Franse titel natuurlijk, haha). De salade van zwarte bonen, avocado en popcorn ga ik maken.


18 mei 2015


50 min voorbereiding

10 min bereiding

4 personen

Recept voor salade van zwarte bonen, avocado en popcorn

Een lekkere gezonde en voedzame salade met bonen en knapperige popcorn

Salade van zwarte bonen, avocado en popcorn

Dit heb je nodig

  • 1 knoflookbol
  • 1 citroen
  • zout
  • 400 g zwarte bonen (uitlekgewicht) of 190 g bonen zelf garen
  • 1 flinke sjalot
  • 2 el olijfolie
  • 20 cherrytomaten
  • 2 avocado
  • zeezout
  • 2 flinke handen rucola
  • chilipeper
  • 1 hand zoete popcorn (of zoute, dat kan ook!)

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven op 180 graden. Snijd de bovenkant van de knoflookbol en verpak hem in aluminiumfolie. Zet de bol 40 minuten in de oven.
  2. Laat de knoflookbol even afkoelen en knijp het pulp eruit. Prak de knoflook nog even met een vork en breng op smaak met het sap van een halve citroen en wat zout.
  3. Spoel de zwarte bonen en snijd de sjalot fijn. Meng de bonen met sjalot, knoflookpulp en olijfolie.
  4. Snijd de tomaatjes in parten en haal de avocado uit de schil. Breek de avocado in grove stukken.
  5. Komt je rucola uit de tuin? Was die dan eerst even en meng de bonen met de tomaten, avocado en rucola.
  6. Breng op smaak met het sap de andere helft van de citroen, olijfolie, zeezout en chilipeper.
  7. Strooi voor het serveren wat popcorn over de salade.

Tags: salade, bonen, tomaten, popcorn, makkelijk

 

Salade van zwarte bonen, avocado en popcorn

Herman over bonen

Het boek kost € 16,95 en wordt uitgegeven door Fontaine, ISBN 978 90 595 6635 4. Bestellen kan via Bol.com.

 


Het besproken boek heb ik als recensie-exemplaar ontvangen.

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.