“Het is tijd om de potten met bonen uit Oma’s voorraadkast onder de trap te halen”, vertelt Herman den Blijker tijdens de lancering van zijn boek Herman over bonen. Ik luister en nip aan een Bloody Mary mèt bonen. Even later proef ik zijn heerlijke erwtenmousse met parmezaan en als afsluiter eet ik een brownie met sinaasappel en bonen. Het boek met de vrolijke cover en vol gevarieerde recepten voor bonen op brood, soep, salades en hoofdgerechten met bonen, krijg ik mee naar huis.
Het boek begint met veel informatie over bonen. Ik lees hoe de boon naar Europa kwam en ik krijg week-, weck- en kooktips. Ook passeren alle mogelijke boontjes de revue. Erg leuk zijn de recepten van tuinders uit Zeeuws-Vlaanderen! De bonenbelt van Nederland. Want 70% van de Hollandse bruine bonen komt uit Zeeuws-Vlaanderen!
In de gerechten gebruikt Herman bonen uit pot of blik, maar er staat altijd aangegeven hoeveel gram droge bonen je kunt gebruiken. Dat is handig als je net als ik, droge bonen uit de tuin hebt bewaard.
Zo nu en dan wordt een pot bonenmix van Hak voorgeschreven. Dat voelt aan als reclame, maar het is niet storend omdat de recepten, op een enkeling na (Tagliatelle met bonen en gehakt, tja), interessant genoeg zijn. Ik heb één minpuntje ontdekt. In het boek staan geen recepten voor mijn grote favoriet: de borlottiboon! Gelukkig maken de recepten voor veldertjes, dat zijn jonge verse kacucijners, dat ruimschoots goed. Want laten die nu net in mijn tuin staan!
Een paar recepten vallen meteen op. De courgette-venkelsoep met witte bonen en flammkuchen et haricots blancs (door de Franse titel natuurlijk, haha). De salade van zwarte bonen, avocado en popcorn ga ik maken.
Herman over bonen
Het boek kost € 16,95 en wordt uitgegeven door Fontaine, ISBN 978 90 595 6635 4. Bestellen kan via Bol.com.
Het besproken boek heb ik als recensie-exemplaar ontvangen.
Geef een reactie