Nog een weekje en het rabarberseizoen is weer voorbij. Ik had natuurlijk nog 101 ideeën voor rabarber. Bijvoorbeeld rabarbercider(!), rabarber panna cotta, rabarbermojito, rabarbertrifle, rabarberijs, rabarber over de pavlova, rabarberchutney, rabarber marshmallows… Nou ja, veel te veel voor een parttime foodblogger! Volgend jaar beter. Misschien moet ik me dan in mijn tuinhuisje opsluiten om al die rabarberrecepten te maken. Anders weet ik het wel weer, dan schrijf ik volgend jaar een identiek blogbericht! En dubbele content en SEO… als blogger moet je overal aandenken!
Rabarber oogsten na 21 juni?
Na de langste dag stop je met oogsten om de plant energie te geven zodat de stengels volgend jaar weer opkomen. Ook schijnt het oxaalzuur toe te nemen en teveel oxaalzuur is niet zo goed voor je. Overigens komt die datum niet zo nauw. Kijk goed naar je plant! Misschien heb je al flink geoogst en is het nu een zielig plantje waarvan je niet meer wilt oogsten. Of denk je straks in juli dat er nog wel wat stengels af kunnen. Dat kan dus.
Ik had nog een paar stengels over van de rabarbercake die ik had gebakken. Met die cake wilde ik indruk maken op het publiek dat naar mijn lezing in Aalsmeer kwam. Wat was dat trouwens een leuke avond! En met die stengels heb ik rabarbersiroop gemaakt.
De siroop is fris en het combineert niet alleen qua kleur maar ook qua smaak geweldig goed met limoen! Summertime! Want de siroop is nog een paar weken in de koelkast houdbaar zodat ik het begin van de zomer met rabarberdrankjes kan vieren!
17
Hoi!
Ik vroeg me af of er dan vanaf volgende week ook niet meer geoogst moet worden? Ik heb dit jaar voor het eerst rabarber en hij begint het nu pas een beetje te doen.
Groetjes Marit
De rabarberplant heeft tijd nodig om weer te herstellen. Daarom stoppen mensen na 21 juni met oogsten.
Als je plant er goed bij staat en je hebt dit jaar nog niet zoveel geoogst dan kun je prima nog wat stengels in juli oogsten. Die datum komt niet heel nauw. Het oxaalzuur neemt wel toe dus je moet het niet iedere dag gaan eten! 😉
Bedankt voor de tip!
Mooie foto’s weer! Heerlijk rabarber limonade siroop. Ik voeg voor de frisheid ook nog citroenzuur toe. Denk je dat het door de suiker niet langer houdbaar is, net als met vlierbloesem siroop? En zou citroenzuur niet ook de houdbaarheid verlengen?
Applaus! Voor al je rabarberrecepten! Zo leuk om te zien wat je allemaal hebt bedacht. Vooral die taart met die koekjes wil ik zeker nog eens uitproberen! En goed idee zeg, rabarberchutney, hoe zou dat smaken? Als ik rabarber zie, moet ik altijd aan jou denken, haha 🙂
Leuke inspirerende recepten! Met meer dan tien rabarberplanten in mijn volkstuin kan ik dit weekend nog even flink los gaan! Ik heb in ieder geval al heel wat aardbei-rabarberjam met vlierbloesem staan en twee liter rabarcello in de maak. Spannend!
Groetjes, Susan | Moestuinmoeder