Bietensoep met kokos uit kookboek Eerlijk eten

Homeno categoryBietensoep met kokos uit kookboek Eerlijk eten

Het is weer bietjestijd! Ze zijn nog wel klein maar dat maakt me niet uit. Op de markt kun je ze nu ook als bosbiet kopen, met het blad er nog aan, eigenlijk net tuinbietjes. Dat blad niet weggooien hoor! Het bietenblad kun je in de salade gebruiken of als snijbiet. Ik probeerde met de eerste bietjes een recept uit het nieuwe kookboek Eerlijk eten. Een sympathiek kookboek gemaakt door een bevlogen team van wereldverbeteraars en met tachtig recepten waarin fairtrade ingrediënten zijn verwerkt. De soep is door de combinatie van bieten, sinaasappel en kokosmelk zoet, zuur en hartig tegelijk. Erg lekker én heel makkelijk te maken.

Bietensoep met kokosmelk


28 juni 2015


10 min voorbereiding

20 min bereiding

3-4 personen

Recept voorbietensoep met kokos

Bietensoep met kokos en sinaasappel. De combinatie is zoet, zuur en hartig tegelijk.

Bietensoep met kokos

Dit heb je nodig

 • 2 rode bieten
 • 1 kleine ui
 • olijfolie
 • 1 teentje knoflook
 • 500 ml groentebouillon
 • 270 ml biologische kokosmelk (fairtrade)
 • 100 ml sinaasappelsap (fairtrade)
 • versgemalen zwarte peper en zeezout
 • 1 el pompoenpitten
 • staafmixer

Zo maak je het

 1. Schil de bieten met een dunschiller en snijd in kleine blokjes.
 2. Snijd de ui in halve ringen.
 3. Fruit de ui in olijfolie in een diepe pan. Pers de knoflook boven de pan, voeg de bietenblokjes toe en bak even kort mee.
 4. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken. Controleer of de bietjes gaar zijn door er met een scherp mes in te prikken.
 5. Pureer de soep met de staafmixer. Voeg sinaasappelsap en kokosmelk toe. Bewaar eventueel een klein beetje kokosmelk om de soep te garneren.
 6. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.
 7. Vind je de soep te dik? Voeg dan wat extra bouillon toe. Garneer de soep met het restjes kokosmelk en pompoenpitten.

Tags: soep, bieten, kokosmelk, makkelijk

 

Bietensoep met kokosmelk

Over kookboek Eerlijk eten

Het boek begint met lekkere recepten voor het ontbijt en eindigt met ideeën voor koffie, thee & cocktails. Ingedeeld op de eetmomenten van de dag en voorzien van prachtige foodfotografie! De gerechten zijn heel divers, van de Hollandse keuken met een twist zoals de zuurkool-banaanstamppot tot een exotische Thaise Khao Pad. Grotendeels vegetarisch maar soms wordt er vis en vlees gebruikt. De icoontjes onderaan de pagina geven aan bij welk dieet het past, zoals vegetarisch, vegan, gluten-, lactose- en suikervrij. Daarmee is het boek echt geschikt voor iedereen. Dus koop dat boek en koop ook die fairtrade producten! Eh… dat zou ik zelf ook vaker kunnen doen. Ik koop eigenlijk alleen de fairtrade kokosmelk. Soms ook currypasta, thee en chocolade. Trouwens die kokosmelk is nu ook biologisch. Dat vind ik tof! En ik mag de biologische kokosmelk samen met het kookboek weggeven. Ook tof! En niet één blikje kokosmelk maar drie stuks! Zodat jij het ook weer kunt weggeven! Lees onderaan dit bericht hoe je kans maakt.

Win Eerlijk eten en 3 blikjes kokosmelk

Kookboek Eerlijk eten

 • Laat een reactie (met emailadres!) achter onder dit bericht waarin je vertelt dat je meedoet.
 • Extra kans: like mijn Facebookpagina. Als je dat al doet, dan kun je in je reactie hieronder vertellen in welk recept jij graag kokosmelk gebruikt.
 • Ik zou het super leuk vinden als je dit bericht deelt op Facebook of twitter!

Deze actie loopt t/m zondag 5 juli. De winnaar krijgt op 6 juli persoonlijk bericht via email.

PS. de opbrengst van het boek gaat naar een kinderdagverblijf op een fairtrade theeplantage in Sri Lanka! Wereldverbeteraars! Ik zei het toch!


In dit bericht gebruik ik producten die mij zijn toegezonden.


13 reacties


 1. Hai! wat een supermooie website… ben jaloers op het feit dat je een echte (stads)moestuin hebt. Woonde zelf jaren in Utrecht, nog altijd heimwee. Nu voor vervolgopleiding in Groningen en tuinier met 2 vierkante meterbakken, om die reden moet ik creatief zijn en groeien mijn kaskomkommers en tomaten aan de kroonluchter! je recepten inspireren me, net de vlierchampagne gemaakt, en nu wachten op de bubbels. Wat betreft kokosmelk,- geweldig product! Ik doe graag mee met de prijsvraag; Ik verwerk het ook vaak door brandnetelsoep, superlekker! en een smoothie van jawel rauwe biet, avocado, banaan, kokosmelk (on top raw cacao nibs!) dit is echt een traktatie (recept van de zusjes Hemsley), maar dan het meest gekke recept; in bad!(evt met honing) super voor de huid. Nou, als dit niet inspireert?!

 2. Xandra

  Hoi bietjesfan, ook wij zijn dol op deze gezonde groente en altijd op zoek naar nieuwe recepten. Zo gaat er wel eens wat door het deeg van een desembrood, bakken we er muffins mee of maken er een heerlijk sapje van. Maar ook eenvoudig gekookt en in plakjes gesneden zijn krootjes lekker en gezond. Soep hebben we er nog niet van gemaakt, dus dat staat op ons to-do-lijstje. Nu maar geduldig wachten totdat onze bietjes in de tuin groot genoeg zijn :-)

  Een heerlijk gerecht met kokosmelk is een vega curry met bloemkool, kikkererwten, rijst, veel kruiden en zo.

  Dank je wel voor het delen van het recept. Ik ben nieuwsgierig naar de andere lekkernijen in het boek.

  Groetjes, Xandra.

 3. chantal

  Wat een geweldige site, ik ben sinds kort bezig met eigen moestuin en koken met producten uit eigen tuin. Een vriendin attendeerde mij op deze site. Die ga ik zeker vaker bezoeken. Het kookboek lijkt me super en daar zou ik erg blij mee zijn.

 4. Anita H.

  Ik gebruik altijd kokosmelk in mijn (koffiepad-)koffie. Aangevuld met cacaopoeder, beetje vanillepoeder en soms nog wat kaneel. Dat zou je dus ook al een recept kunnen noemen. ;o) Verder gebruik ik dit spul bij het maken van curry (geen recept; gewoon groenten en vlees die / dat ik op dat moment in huis heb, met rijst of quinoa).

 5. Gea Bovenlander

  Hoi Marleen,

  Heb nog niet zo lang je blog ontdekt. Geweldig leuk en helemaal mijn stijl. Ook zo puur mogelijk. Leuke, lekkere recepten. En leuke ideeën voor mijn moestuintje. Dat receptenboek lijkt me geweldig. Is een van mijn wensen. En kokos…..altijd te gebruiken.

 6. Annelies

  Hoi Marleen,

  Dit soepje ziet er heerlijk uit! Ik ben erg benieuwd naar de combinatie van bietjes, sinaasappel en kokos en ga ‘m snel een keer maken. Er zijn zoveel lekkere dingen te maken met kokosmelk… Zoals bijvoorbeeld mijn favoriete smoothie: 1 banaan, 1 flinke hand spinazie, 100 ml ongezoete amandelmelk en 100 ml fairtrade kokosmelk. Het boek ‘Eerlijk eten’ lijkt me super, leuk om nog meer fairtrade inspiratie op te doen!

  Groetjes, Annelies

 7. Schitterend soepje, letterlijk en figuurlijk ! Ik vind rode bieten zo’n mooie groenten, de kleur fleurt elk gerecht op. Vorige week heb ik nog gebakken rode biet gemaakt, zalig lekker !
  Een soepje met kokosmelk en zoete aardappel vind ik super lekker.

 8. Michelle

  Ik was op zoek naar recepten om bietjes in te gebruiken. Ik ga de bietensoep zeker proberen en ben benieuwd naar de andere recepten in dit boek. Afgelopen weekend heb ik de chocolade taart gemaakt van foodness. De kokosmelk zat in de topping. Heerlijk was die en heel snel op.

 9. Susan

  Hoi Marleen,
  Ik ben reuze nieuwsgierig naar het boek en wat goed dat de opbrengst naar een kinderdagverblijf gaat. Ik gebruik kokosmelk vaak in courgettesoep, lekkere combinatie en romig. Mijn bieten staan ook al klaar om geoogst te worden, maar ik heb echt nog nooit een bietensoep gemaakt. Ik houd erg van gekookte bieten en koude bietensalade met appel. Maar, je maakt mij enthousiast – zoals altijd – en ik zal zeker een keer bietensoep gaan proberen! Fijne moestuinzomer! groetjes, Susan | Moestuinmoeder

 10. Silvia

  Wat een lekker recept lijkt me dit. Zag dat het boek in de fairtrade week al op een aantal plekken werd gepromoot. Heb hem in de boekhandel al even ingebladerd en ben fan! Ik probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van fairtrade producten. Vorig jaar ben ik zelf in Sri Lanka geweest en ben daar ook op een theeplantage en in een theefabriek geweest. Geweldig om daar een beeld van te krijgen hoe thee wordt geplukt en gemaakt. De opbrengst van het boek gaat dan ook zeker naar een goed doel!

  1. Bedankt voor je reactie. Jij bent de winnaar van het boek en biologische kokosmelk.

 11. Mirjam

  Dit lijkt me een heerlijke soep! De bietjes in mijn tuin zijn nog wel erg klein want was een beetje laat met zaaien, maar heb het recept gepind. Nog even geduld en dan kan ik aan de slag :-) Mijn kinderen zijn niet zo weg van bieten maar houden wel van kokos, dus misschien dat ze deze soep dan toch wat meer weten te waarderen dan mijn andere bietjesgerechten :-)
  En inderdaad super dat er nu ook biologische kokosmelk te verkrijgen is!
  Groetjes, Mirjam

 12. Arianne

  Hallo Marleen, wat een inspirerende blog heb je. Ik gebruik kokosmelk altijd in de wortelsoep. Die wordt er heelijk mee dus bietjesssoep vast ook. Ik wil mij graag laten inspirereren door alle leuke recepten uit het Eerlijk Eten kookboek, zodat we samen de wereld beter kunnen maken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.