“Mam, wat eten we vandaag?” vraagt mijn zoon terwijl hij zijn broodtrommel op het aanrecht zet. In de gietijzeren pan pruttelt een groentesoep. “Modellensoep” antwoord ik want dat klinkt toch leuker dan groentesoep en het dekt ook beter de lading. Het is namelijk een voedzame soep waar je nog geen gram van zult aankomen. “O, hoezo” is zijn reactie. Ik begin te vertellen over mooie actrices en modellen die ook nog eens beeldschone kookboeken kunnen maken. Maar dat vindt ‘ie maar matig interessant.


Het recept voor de modellensoep komt uit (H)eerlijk van Gwyneth Paltrow. Een kookboek waarin smakelijk eten voor een slank figuur wordt gepropagandeerd. Het boek staat al een tijdje in mijn kast omdat ik als een blok viel voor de beeldschone fotografie van Ditte Isager. Ik had er nog niet uitgekookt. De recepten met xanthaangom en haar eliminatiedieet waren een reden om alleen naar de plaatjes te kijken. Maar daarmee doe ik het boek tekort. De wittebonen-snijbietsoep is namelijk erg lekker. Het maakt me nieuwsgierig naar de andere recepten. En belangrijk: ik heb er weer een lekker recept met snijbiet bij! Daar heb ik namelijk genoeg van, want het groeit als een tierelier. En altijd maar die hartige taart met snijbiet is ook saai.


Groentesoep met snijbiet

Voedzame groentesoep met snijbiet, prei en wittebonen
Dit heb je nodig
- 2 el olijfolie
- 2 preien
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 1 laurierblad
- grof zeezout
- 2 bouillonblokjes
- 1 liter water
- 2 blikken reuze wittebonen à 255 g
- 10 snijbietbladeren
- vers gemalen zwarte peper
- paar takjes peterselie
- staafmixer
Zo maak je het
- Snijd de prei in ringen en snipper de ui. Hak de knoflook fijn. Verhit in een ruime pan met dikke bodem de olijfolie. Bak de groente samen met laurier op halfhoog vuur in ongeveer 10 minuten zacht.
- Voeg zout, 2 bouillonblokjes, water en de bonen toe. Breng aan de kook en laat het dan ongeveer 20 minuten op laag vuur pruttelen.
- Verwijder het laurierblad en schep met een soeplepel ongeveer een halve liter uit de pan. Pureer de halve liter met de staafmixer en doe weer terug in de pan.
- Snijd het snijbietblad in grove stukken en verwijder eventueel de harde stelen. Voeg de snijbiet toe aan de soep en laat een minuut of 3 meekoken. Breng op smaak met vers gemalen zwarte peper.
- Garneer met gehakte peterselie.
Tags: soep, snijbiet, prei, witte bonen, vegan
Geef een reactie