Pruimentaart met frangipane

HomeReceptenNagerechtPruimentaart met frangipane

Net boterkoek maar dan met meer smaak”, merkt mijn zoon op. En hij heeft gelijk. Deze pruimentaart geeft hetzelfde boterzachte gevoel in je mond maar is wel veel lekkerder! Ik vind de amandelen en pruimen als smaakmakers onontbeerlijk. Boterkoek zal ik niet snel eten. Van de gedachte alleen al voel ik me kilo’s zwaarder worden. Deze taart is natuurlijk alles behalve calorie-arm dus deel deze pruimentaart met visite of geef het ook aan je puber. Ik weet niet hoe hij het doet, maar hij kan een jaloersmakende hoeveel taart op en past dan nog steeds in zijn skinny jeans. Grrr.

Pruimentaart met frangipane

Schaal met pruimen
Foto: Olav Verhoef

In de pruimenboom hangen dit jaar een stuk minder pruimen. Bij jullie ook? Ik vermoed dat het droge voorjaar de boosdoener is.


6 september 2015


15 min voorbereiding

40 min bereiding

10 à 12 punten

Recept voor pruimentaart met frangipane

De friszoete pruimen en amandel frangipane is een heerlijke combinatie!

Pruimentaart met frangipane

Dit heb je nodig

Voor de bodem

  • 200 g bloem
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 150 g roomboter

Voor de vulling (frangipane)

  • 50 g amandelmeel
  • 75 g fijne krsitalsuiker
  • 1 ei
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 25 g bloem
  • 10 pruimen
  • Keukenmachine
  • Taartvorm van ongeveer 24 cm

Zo maak je het

  1. Vul de kom van de keukenmachine of mixer met de ingrediënten voor de bodem. Mix het tot het bijna een bal is. Kneed er met de hand een bal van. Leg het deeg 30 minuten in de koelkast.
  2. Bekleed de taartvorm met bakpapier. Rol het deeg met een deegroller uit en bedek de taartvorm. Maak een opstaande rand.
  3. Verwarm de oven (hetelucht) op 180 graden.
  4. Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pitten.
  5. Maak nu de frangipane. Meng het amandelmeel, suiker, ei vanille-extract en bloem. Bedek het deeg in de taartvorm met de frangipane en strijk het uit. Leg de gehalveerde pruimen met het vel naar boven op de frangipane en duw ze er een beetje in.
  6. Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 40 lichtbruin en knapperig.

Tags: taart, pruimen, amandelmeel, frangipane, frans

 

Met dit recept kun je goed variëren. Wat denk je van appel, nectarine of abrikozen. En helemaal lekker: met vijgen!

Pruimentaart met frangipane

Ook lekker: pruimenclafoutis met amandelen

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,

7 reacties


  1. Hmm, het water loopt me in de mond! Pruimen zijn zo lekker. En boterkoek ook, dus als het daar naar smaakt – yum! Ik ga dit recept opslaan.

  2. Mirjam

    Dit klinkt heerlijk! Uitgeprint om komend weekend te gaan bakken! Ik verheug me er nu al op :-)

  3. […] ik daar goed in ben, al is mijn worteltaart wel verschillende keren een succes geweest), maar over deze pruimentaart op Eten uit de volkstuin was ik direct enthousiast. Waarom? Pruimen. Yum! En ook: hij schijnt net […]

  4. Mmmm, dit klinkt eigenlijk wel heel lekker en ziet er nog beter uit!

  5. An

    Wat heb je toch altijd heerlijke bakrecepten, Marleen. Deze staat nu in de oven. Ik had een zakje amandelmeel gekocht maar ik wist niet wat ik daarmee zou gaan maken . Toen zag ik jouw recept?
    Ook al een paar keer de ricotta- pruimentaart gemaakt uit je kookboek, echt een heel leuk recept!!

  6. Ingeid

    Al een paar keer gemaakt zowel met pruimen, appels en peren.
    Hij is zo simpel maar zoooooo lekker.

  7. Ingrid

    Al een paar keer gemaakt zowel met pruimen, appels en peren.
    Hij is zo simpel maar zoooooo lekker.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.