Verse pasta maken voor beginners

Homeno categoryVerse pasta maken voor beginners

Er zijn dingen die ik zelf nooit maak. Verse pasta bijvoorbeeld of sushi. Ik begin er niet aan want ik vind het gedoe én je kunt het met het grootste gemak gewoon in je winkelmandje slingeren. Tot ik op een zondagmiddag in Verona tijdens een zullen-we-eens-een-dagje-samen-koken werd uitgedaagd door Antoinette en Miss Foodie. Met alleen kruiden plukken voor de vulling van de ravioli kwam ik niet weg. Ook ik moest zo’n heuse bal deeg laten veranderen in een half transparante lang vel. Over mijn grenzen heen. En na wat oefenen en de tips van Antoinette lag er uiteindelijk een perfecte lap verse pasta op de tafel, al zeg ik het zelf.

Pastadeeg maken

Vol zelfvertrouwen ging ik thuis met de opgedane kennis aan de slag. Voor de beste pasta tips moet je natuurlijk even een kijkje nemen bij Antoinette. Ik vertel je hier hoe ik het heb gedaan, met tips voor beginners! Voor de vulling raapte ik wat hazelnoten in het dorp. Niet ieder boom heeft hazelnoten waar voldoende noot in zit. Sommige nootjes hebben alleen een dik houtige omhulsel. Je zou bijna denken dat ze wel twee jaar aan de boom hebben gehangen. Ik kraak ze met een notenkraker maar je kunt ze ook tussen een theedoek buiten op straat leggen en met een hamer of baksteen kapot slaan. voor de vulling heb je maar een eetlepel nodig. Dus daar ben je zo mee klaar.

Hazelnoten

Pastadeeg maken


12 oktober 2015


15 min voorbereiding

30 min bereiding

25 à 30 ravioli

Recept voor verse pasta

Begin jij er ook niet aan om verse pasta zelf te maken? Met mijn tips voor beginners maak jij deze verse pasta voor ravioli met hazelnoten en porcini gewoon zelf!

Verse pasta maken

Dit heb je nodig

Voor de pasta

 • 200 g pastameel
 • 2 eieren (medium)
 • 1 theelepel water

Voor de vulling

 • 125 g ricotta
 • 2 el gedroogde funghi porcini (ongeveer 20 paddestoelen)
 • 50 g geraspte parmezaanse kaas
 • 1 el gehakte hazelnoten
 • vers gemalen zwarte peper en zout
 • 1 ei
 • staafmixer
 • pastamachine
 • raviolisteker (of koekjessteker)

Zo maak je het

 1. Week de paddenstoelen in een bakje met warm water.
 2. Leg het meel op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Breek de eieren boven het kuiltje en maak met een vork draaiende bewegingen waarbij je steeds wat meer bloem vanaf de rand meeneemt. Vorm van het deeg een bal. Het deeg is vrij stevig en kneed niet echt soepel. Het is klaar als het deeg niet meer aan je handen blijft kleven. Voeg eventueel wat extra pastameel toe als het te kleverig is of een theelepel water als het te droog aanvoelt. Laat het deeg een half uurtje rusten. Ik legde het even in de koelkast omdat nog iets te plakkerig was tijdens het draaien.
 3. Maak de vulling terwijl het deeg rust. Snijd de zachte paddenstoelen fijn. Meng in een kom de ricotta, paddenstoelen, parmezaanse kaas en gehakte hazelnoten. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout. Proef eerst even voordat je het ei erdoor mengt.
 4. Verdeel het deeg in 3 delen. Druk de eerste bal een beetje plat met je handen. Begin met de pastamachine op de grootste stand (1). Werk het deeg door de machine terwijl je de pastamachine steeds een stand kleiner (2, 3 etc.) zet. Blijft het deeg plakken? Strooi dan een klein beetje bloem over de lap deeg, sla het dubbel en werk het opnieuw door de machine. Zet de opening eventueel een stand groter zodat de dubbel geslagen lap er goed doorheen kan.
 5. Als het deeg dunner wordt, is de kans op gaten in het deeg groter. Sla het deeg dan dubbel en werk het opnieuw door de machine. Als het deeg transparant is geworden, kun je stoppen. Ik check dat door het deeg op een theedoek te leggen, als ik het patroon er doorheen kan zien is het klaar.
 6. Snij de lap deeg in twee stukken, leg op het eerste stuk steeds een theelepel vulling. Houd rekening met de vorm van je raviolisteker. Er moet voldoende ruimte overblijven om de vormpjes uit te steken. Leg de het tweede stuk deeg er over. Druk rondom de vulling vast. Je ziet nu allemaal hoopjes onder het deeg leggen. Steek de vormpjes uit het deeg en leg apart.
 7. Ga nu verder met de tweede deegbal. En draai daar een mooie dunne deeglap van en maak een tweede ronde ravioli. Daarna de derde deegbal.
 8. Restjes deeg kun je op elkaar leggen en een paar keer op de grootste stand door de machine draaien. Vouw het deeg een paar keer dubbel en maak een nieuwe deeglap.
 9. Kook de ravioli in een ruime pan in enkele minuten gaar. Ze zijn gaar als ze komen boven drijven.

Tags: pasta, paddestoelen, hazelnoten, italiaans

 

Ravioli met paddestoelen en hazelnoten

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


Één reactie


 1. Wat zijn ze mooi geworden en het recept klinkt heerlijk!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.