Risotto met borlottibonen en rozemarijn

“Het ruikt alsof er worst in zit”, roep ik vanuit de keuken. Ik probeer mijn vegetarische risotto een beetje aan te prijzen. De rozemarijn gecombineerd met witte wijn en tomaten veroorzaken een worstachtig aroma. Ik vind dat wel grappig, wel de voordelen maar niet de nadelen! De rest aan tafel is iets minder enthousiast, want hoewel ze probleemloos al mijn vegetarische happen verorberen, houden ze enorm van vlees. “Schrijf maar dat het ook lekker is met worst!” Kijk, daar kunnen jullie weer je voordeel mee doen.

Risotto met borlottibonen

In het recept gebruik ik verse borlottibonen uit de tuin. Op dit moment staan er nog een paar stokken met bonen in de tuin. Ze waren laat dit jaar. Een deel van de bonen ga ik inmaken. Tijdens een workshop van HAK heb ik alles geleerd over inmaken en wecken. Bij inmaken voeg je suiker, azijn of zout toe. Of een combinatie daarvan. Je kunt dan werken met kokend water dat een temperatuur heeft van 100 graden. Bij wecken hoef je geen zoet of zuur toe te voegen, mits je een temperatuur haalt van 120 graden. Dat kan thuis in een snelkookpan. Kokend water onder druk haalt namelijk die hoge temperatuur. Nu nog even opzoek naar een tweedehands snelkookpan om het uit te proberen. Wordt vervolgd!

Borlottibonen

De verse bonen hoef je niet te weken, die kun je meteen koken. Gebruik je gedroogde bonen? Week die dan eerst een nachtje. Je kunt natuurlijk ook bonen uit een potje gebruiken. Je hoeft niet speciaal de borlottibonen te kopen. In een potje verliezen ze namelijk hun kruidige smaak. Kies bijvoorbeeld die cannellinibonen of zo’n bonenmix van HAK.

Risotto met borlottibonen


28 oktober 2015


45 min voorbereiding

25 min bereiding

2 personen

Recept voor risotto met borlottibonen en rozemarijn

Risotto met borlottibonen, rozemarijn en zongedroogde tomaten. De ingrediënten zijn een perfecte match en de parmazaan maakt het helemaal af.

Dit heb je nodig

 • ongeveer 100 g verse borlottibonen
 • 10 zongedroogde tomaten
 • 2 sjalotjes
 • scheut olijfolie
 • snufje zout
 • 2 tenen knoflook
 • 230 g risotto rijst, ferron vialone nano
 • 100 ml witte wijn
 • 1 l kruidenbouillon
 • 50 g Parmazaanse kaas en extra om te serveren

Zo maak je het

 1. Haal de verse borlottibonen uit de peul en kook de bonen in ongeveer 45 minuten gaar. Week ondertussen de zongedroogde tomaten in een kommetje met heet water.
 2. Snipper de sjalotjes. Fruit de sjalotjes met een scheut olijfolie in een ruime koekepan. De risotto gaat er straks ook bij, dus let even op dat het gaat passen. Voeg een snufje zout toe. Pers de knoflook en bak even kort met de sjalotjes mee. Snijd de geweekte tomaten in reepjes en voeg toe.
 3. Voeg de risottorijst toe en bak even mee tot de rijstkorrels een glazige rand krijgen. Blus af met de witte wijn.
 4. Roer tot het vocht is opgenomen en start met het toevoegen van een soeplepel bouillon. Steeds als het vocht is opgenomen, voeg je weer bouillon toe.
 5. Na ongeveer 20 minuten is de bouillon bijna op en de rijst gaar. Rasp de Parmazaanse kaas en voeg toe. Leg de gekookte borlottibonen op de risotto. Zet het vuur uit en laat afgedekt enkele minuten staan.
 6. Serveer met Parmazaanse kaas.

Tags: risotto, borlottibonen, tomaten, italiaans

 

Risotto met borlottibonen


De workshop werd mij aangeboden door HAK.


Één reactie


 1. Pim van Dijk

  En de rozemarijn dan?


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.