Zelf een kerstkrans maken met groen uit de volkstuin

HomeDIYZelf een kerstkrans maken met groen uit de volkstuin

Staat bij jullie de kerstboom al? Hier nog niet! Op het laatste moment de kerstboom optuigen, is wat mij betreft vroeg genoeg want dan ben ik tijdens de kerstdagen helemaal in kerststemming.
Maar ik heb al wel vast een kerstkrans gemaakt. Als ik dat op het gebruikelijke tijdstip zou doen, dan zijn jullie al bijna bezig om de boom en kerstversiering weer op te ruimen. Niet zo handig leek me! Ik heb takken en wintergroenspul uit de volkstuin gebruikt. En dat kost dus helemaal niets, alleen wat moeite!

DIY: kerstkrans maken

  1. Om een rond frame te maken, heb je buigzame takken nodig. Ik koos voor de uitlopers van de druivenstruik omdat je de struik deze maand kunt snoeien en het geeft de krans meteen zo’n natuurlijke uitstraling. Je kunt ook wilgentakken gebruiken, maar dan moet je eerst even de grotere zijtakken verwijderen. De eerste tak buig je rond en maak je vast met een ijzerdraadje. De andere takken kun je rondom de eerste tak draaien. Als je ze goed draait dan blijven ze vanzelf vastzitten. Knip als je klaar bent de uiteinden van de takken weg.
  2. Steek er wintergroene takjes in. Bijvoorbeeld laurier, conifeer, klimop of dennentakjes. Net wat je mooi vindt en belangrijker, wat er in jouw tuin staat. Eventueel kun je deze kleinere takjes vast maken met ijzerdraad. Ga je de krans buiten ophangen dan is vastmaken wel aan te raden, want bij de eerste windvlaag moeten niet meteen alle takjes uit je krans waaien.
  3. Als laatste kun je accenten aanbrengen met bessentakjes, bijvoorbeeld die leuke paarse besjes van de Callicarpa of de rode bessen van de Cotoneaster. Of knip wat uitgebloeide bloemen, ik vind dat heel sierlijk! En misschien heb je wel rozenbottels, die zijn ook tof. Laat je inspireren door de tuin! Ik koos zelf voor witte bolletjes van de uitgebloeide Japanse anemoon en grillige bloemenschermen van het uitgebloeide koninginnenkruid.
Draai de druiventakken tot een rond frame
Vul de kerstkrans met wintergroene takken

No waste tips

Als je ook laurier gebruikt, gooi de takken dan na afloop niet op de composthoop maar haal de blaadjes eraf om later in de keuken te gebruiken. En druiventakjes die je niet gebruikt, kun je natuurlijk stekken.

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


13 reacties


  1. christien van koeveringe

    Leuk idee! Ik ga morgen ook eens knutselen :-)

    1. Wat leuk Christien. Je hebt het zo gedaan! Ik ben benieuwd naar het resultaat!

  2. Ik krijg gelijk zin om ook zoiets te maken, leuk!! Dank voor het delen :>)

    1. Graag gedaan! En het is leuk om te doen. Even de tuin in wandelen met je snoeischaar en hop, je hebt zo’n kerstkrans! ;-)

  3. Ik vind het zo’n mooi idee! Hopelijk kan ik volgend jaar dit ook maken uit me eigen volkstuin :)

    1. Oh dat kan vast wel Elisa! Die druif groeit zo hard en je kunt allerlei groenspul gebruiken. Net wat je mooi vindt.

  4. Heel inspirerend! En de foto’s zijn waanzinnig mooi.

    1. Dank je wel Emmelou!

  5. Heel leuk om zelf te maken! Geschikte takken om mee te binden zijn ook bijvoorbeeld de twijgen van de Blauwe Regen. Ter aanvulling: alleen de blaadjes van de echte Laurier (Laurus nobilus) kunnen nadien in de keuken gebruikt worden. Dus niet de blaadjes van de ‘gewone’ Laurierstruiken.

    1. Ja, goed idee om blauwe regen te gebruiken. Die zijn ook goed buigbaar! In mijn moestuin staat inderdaad de keukenlaurier. Ik zal het er even expliciet bijzetten voordat mensen de andere laurier in de soep doen. ;-)

  6. Ik heb het resultaat op Facebook gezet want ik kan hier volgens mij geen foto’s plaatsen! Dochter heeft ook een mooie krans gemaakt dus we hebben een krans bij de voordeur en een krans aan de tuinpoort.

    1. Oh leuk, Christien! Ik ga kijken!

  7. […] Bron: http://etenuitdevolkstuin.nl/2015/12/14/kerstkrans-maken/ […]


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.