Recensie Tuinsmakelijk! Boek over permacultuur

HomeRecensie Tuinsmakelijk! Boek over permacultuur

Bij het lezen van de meeste boeken over permacultuur krijg ik steevast het gevoel dat ik minstens 40 uur per week flink moet zwoegen en zweten om een groot stuk grond om te toveren tot een ecologisch, holistisch permacultuurparadijs. En ondanks dat je meewerkt met de natuur, waardoor het makkelijker zou zijn, zie ik mezelf alleen vijvers graven, heuvels aanleggen, aardbeientorens bouwen en kruidenspiralen construeren. In zo’n tuin slaan enkel vaste eetbare planten. Geen zoete erwtjes of mals snijbiet. Geen plekje om te zitten. En al helemaal geen tijd om uren in het gras te liggen. Tuinsmakelijk!, het boek Vera Greutink over permacultuur is gelukkig totaal anders! En hoe ga ik je nu vertellen.

Recensie tuinsmakelijk, boek over permacultuur
Vera in haar moestuin

Jaren van experimenteren op een balkon, achtertuin en een volkstuin vormen de basis van dit boek. Vera deelt enthousiast haar kennis over permacultuur. Het resultaat is een praktisch en prettig geschreven handleiding waarmee je permacultuur zelf kunt toepassen. Of je nu tuiniert in potten, moes- of bostuin. Ja, je leest het goed. Permacultuur kun je ook toepassen in pot met vaste, eetbare planten, voorzien van een mulchlaagje en zelfgemaakte bokashi-compost!

Het boek is ingedeeld in drie hoofdstukken en ik vertel even kort waar die over gaan.

Recensie tuinsmakelijk, boek over permacultuur

Moestuinieren in potten en bakken: van saladebar tot wormenbak

In een relatief klein hoofdstuk geeft Vera tips om zelf potgrond te maken en met hulp van wormen te composteren. Potten en bakken worden gevuld met vaste kruiden en eetbare bloemen. En leuk is haar idee om van voorjaar tot winter een een eigen saladebar in een grote teil te kweken. Een combinatie van mosterdblad, pluksla, ijsbergsla en winterpostelein zorgen voor een heel jaar sla op je bord.

Recensie tuinsmakelijk, boek over permacultuur

Een permacultuur moestuin: tuinieren zonder spitten

Dit hoofdstuk gaat over permacultuur in een moes- of volkstuin. Permacultuur toepassen in de tuin gaat over zorgen voor de bodem. Door niet te spitten maar te mulchen zorg je voor een optimaal bodemleven. Je onthoofd geen regenwormen meer en de mulchlaag gaat onkruid tegen.
Door wisselteelt toe te passen, wissel je jaarlijks de groenten die je op dat stukje grond verbouwt. Je put de bodem niet uit en voorziet de planten het jaar erop zelfs van nuttige voedingsstoffen. Uitvoerig beschrijft Vera haar ervaringen in haar eigen volkstuin. Ze geeft voorbeelden van beplantingsschema’s, tips voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen en ideeën voor een sierlijke potager.

Recensie tuinsmakelijk, boek over permacultuur

Een tuin in lagen: een bos in de achtertuin

In een eetbare bostuin staan fruitbomen en -struiken, kruiden en vaste, eetbare planten. Dit hoofdstuk past het beste bij mij idee over permacultuur. Het gaat uit van de verschillende niveaus in de natuur. De fruitbomen zorgen voor de hoogte, daaronder groeien de fruitstruiken en laag bij de grond groeien de kruiden en eetbare planten. Bij de plantbeschrijvingen vind je nog veel leuke tips. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat de bessen van het krentenboompje en de meidoorn eetbaar zijn!

Recensie tuinsmakelijk, boek over permacultuur

In je volkstuin zul je net als ik een combinatie van groentebedden en fruitbomen en -struiken hebben staan. De informatie staat dan verspreid door de verschillende hoofdstukken van het boek.
Het is ook een boek waarin Vera haar persoonlijke ervaringen beschrijft. Zo lees je over haar betrokkenheid bij een buurttuin en de tuin van het gezin van haar zus. Bevlogen vertelt ze dat je zelfs van een verwaarloosde groenstrook een moestuin kunt maken met bonentipi’s, robuuste maisplanten en tomatenstruiken.

Voor wie is Tuinsmakelijk!

Iedereen die een moestuin wilt aanleggen en dat op een natuurlijke en meer duurzame manier wilt doen, vindt in dit boek heel veel aanwijzingen om dat te realiseren. Met een aantal complete ontwerpen en plantenschema’s helpt Vera je op weg. Ook de gevorderde tuinier die wat meer wilt weten over permacultuur, vindt in dit boek leuke tips.

En een aanrader?

Absoluut. Koop dit boek want Vera beschrijft hoe je permacultuur op een leuke manier kunt toepassen in je eigen tuin zonder dat daarvoor grootse of ingrijpende veranderingen nodig zijn. Ze laat zien hoe je kunt meewerken met de natuur en daar een prachtige natuurlijke moestuin voor terugkrijgt. Een paradijs waar planten, insecten en dieren samen een ecologisch systeem vormen. En waarin je ook nog eens het hele jaar volop kunt oogsten. Als je net als ik, al wat kennis hebt over tuinieren, is het inspirerend om te lezen hoe Vera het aanpakt. De toon van het boek is optimistisch en negatieve aspecten in de tuin worden telkens omgebogen, zo wordt een kleine met muren en schuttingen gezien als microklimaat. Ik citeer: Het probleem is de oplossing. Dat is op zijn cruijffiaans de rode draad door het boek! Ik mis alleen een tuinkalender om haar stiekem te kunnen na-apen.

Recensie tuinsmakelijk, boek over permacultuur


Tuinsmakelijk! van Vera Greutink, verscheen in november 2015 en kost € 24,95. Het wordt uitgegeven door Clubgroen, Uitgeverij Jan van Arkel, ISBN 978 90 6224 542 0. Er is een inkijkexemplaar beschikbaar.
Bestel Tuinsmakelijk! via Bol.com

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


8 reacties


 1. Kirsten Erstster

  Ik waardeer je eerlijkheid. Maar als je die indruk hebt van permacultuur die je in de eerste alinea beschrijft, dat heb je het duidelijk niet begrepen…. permacultuur is naar haar aard juist niet dogmatisch, niet een reeks van moeten… om maar iets te noemen….

  Maar goed ik stop met schrijven en je hoeft niet bang te zijn voor meerdere reacties van mijn kant want ehh imij bekruipt het gevoel dat ik daarmee een bol.com affiliate aan het stimuleren ben…. en daar zie ik het nut niet zo van in…

  1. Evelien van Es

   Aan Kirsten Erstster, ja please, stop met schrijven! Daar bewijs je de mensheid een dienst mee.

   1. Anton

    Nou inderdaad Evelien. (-:

 2. Marieke

  Dat je die “andere boeken” zo opvat dat is inderdaad iets dan in jou hoofd gebeurd wijs dat in te zien, mij hebben die andere boeken juist veel gebracht. Ik zag er juist geen dogmas en zwoegen in, maar regelmatig wel een leren koken in plaats van kant en klare recepten, en voor mijn volkstuin is dat van onschatbare waarde geweest, het is een klein paradijsje (250m2) geworden waar ik gemiddeld genomen inderdaad relatief weinig tijd aan kwijt ben, inclusief onderhoud van het huis gemiddeld genomen een dagdeel per week.

 3. sonja

  Kan ik het boek ergens in belgie kopen:-)

  1. Ik ga het navragen!

  2. Beste Sonja,
   Het boek is te koop in elke Belgische boekhandel en ook online: https://www.epo.be/boekenportaal/boekinfo_boek.php?isbn=9789062245420
   Groeten, Marleen

 4. […] Eten uit de volkstuin, Iris’ Garden Ecology, Groenjournalistiek, De voedzame keuken, MergenMetz […]


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.