Hebben jullie al plannen gemaakt voor het nieuwe tuinseizoen? Ik heb weer een aantal leuke soorten op mijn verlanglijstje gezet. Tomatillos, naaktzadige pompoen (tip van Kees!) en een appelboom met roodroze vruchtvlees. En nog op schema met de goede voornemens? Vandaag is het weer Blue Monday en dat betekent dat de meeste goede voornemens alweer gesneuveld zijn. Vorig jaar had ik me voorgenomen beter het onkruid onder de duim te houden. Niet gelukt natuurlijk! Dit jaar kwam ik niet verder dan de auto naar de carwash brengen. Tot zover mijn goede voornemens voor 2016!
Om de pijn van vandaag een beetje te verzachten, heb ik het recept voor shakshuka voor je! Echt comfortfood. Snel en makkelijk. Het glibbert naar binnen én een smaakexplosie… Wow!


Het recept voor shakshuka zag ik voor het eerst in Plenty van Ottolenghi. Sindsdien is het een behoorlijk populair recept geworden. En terecht! Het komt oorspronkelijk uit Tunesië. Ik vermoed dat het recept door het boek The New Book of Middle Eastern Food van Claudia Roden naar Europa kwam. Met het recept kun je alle kanten op. De basis is een kruidige en pittige tomatensaus met eieren die door een kwartiertje mee te pruttelen in de saus gaar zijn geworden. Je kunt er worstjes aan toevoegen maar ook reepjes paprika en specerijen zoals komijn. Ik voeg er gedroogde tomaten en borlottibonen aan toe zodat het voor mij een complete vegetarische maaltijd is. Voor de mannen in huis bakte ik stukjes chorizo mee. Als je kleine pannetjes of ovenschaaltjes hebt, dan kun je makkelijk twee versies van dit gerecht maken.

Shakshuka met borlottibonnen

De basis voor shakshuka is een pittige tomatensaus met eieren die gaar worden in de saus. Varieer met bonen of chorizo!
Dit heb je nodig
- 150 g droge borlottibonen *
- 8 gedroogde tomaten (of 150 g chorizo)
- 3 sjalotjes
- 2 tenen knoflook
- flinke scheut olijfolie
- 2 blikken tomatenblokjes
- 2 tl pimentón (gerookt paprikapoeder)
- wat druppels tabasco (naar smaak)
- 100 g feta
- 4 eieren (groot)
- ovenbestendige koekenpan
Zo maak je het
- Laat de borlottibonen in een kom met water ongeveer 8 uur weken.
- Kook ze daarna in een uur tot anderhalf uur gaar. Als je een snelkookpan gebruikt, dan zijn de bonen al in 30 minuten gaar. Week ondertussen de gedroogde tomaten in warm water.
- Snijd de sjalotten in ringen. Snijd de knoflook fijn en de geweekte tomaten in reepjes.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verhit de olijfolie in een ovenbestendige koekenpan en bak de sjalottenringen zacht. Voeg de knoflook en tomatenreepjes toe en bak even mee. Als je chorizo gebruikt, dan bak je die nu even mee. Voeg de gekookte borlottibonen, tomatenblokjes, pimentón en tabasco toe en laat het 10 minuten op laag vuur pruttelen.
- Maak in de saus 4 kuiltjes. Breek de eitjes boven de kuiltjes. Brokkel de feta over de eieren en de tomatensaus.
- Zet de ovenbestendige koekenpan in de oven en laat in ongeveer 15 minuten de eieren stollen.
Serveer de shakshuka met brood.
* Geen zin om bonen te weken? Gebruik dan kikkererwten uit blik. Waarom geen borlottibonen uit blik, vraag je je misschien af. Nou, dat vind ik geen goede vervanger! Uit blik lijken ze op bruine bonen en missen dan die typische, kruidige smaak.
Tags: hoofdgerecht, tomaten, borlottibonen, feta, eieren, Midden Oosters

Geef een reactie