Shakshuka met borlottibonen

HomeReceptenHoofdgerechtShakshuka met borlottibonen

Hebben jullie al plannen gemaakt voor het nieuwe tuinseizoen? Ik heb weer een aantal leuke soorten op mijn verlanglijstje gezet. Tomatillos, naaktzadige pompoen (tip van Kees!) en een appelboom met roodroze vruchtvlees. En nog op schema met de goede voornemens? Vandaag is het weer Blue Monday en dat betekent dat de meeste goede voornemens alweer gesneuveld zijn. Vorig jaar had ik me voorgenomen beter het onkruid onder de duim te houden. Niet gelukt natuurlijk! Dit jaar kwam ik niet verder dan de auto naar de carwash brengen. Tot zover mijn goede voornemens voor 2016! 
Om de pijn van vandaag een beetje te verzachten, heb ik het recept voor shakshuka voor je! Echt comfortfood. Snel en makkelijk. Het glibbert naar binnen én een smaakexplosie… Wow!

Shakshuka met borlottibonen
Shakshuka illustratie
Illustratie: Tim Soekkha


Het recept voor shakshuka zag ik voor het eerst in Plenty van Ottolenghi. Sindsdien is het een behoorlijk populair recept geworden. En terecht! Het komt oorspronkelijk uit Tunesië. Ik vermoed dat het recept door het boek The New Book of Middle Eastern Food van Claudia Roden naar Europa kwam. Met het recept kun je alle kanten op. De basis is een kruidige en pittige tomatensaus met eieren die door een kwartiertje mee te pruttelen in de saus gaar zijn geworden. Je kunt er worstjes aan toevoegen maar ook reepjes paprika en specerijen zoals komijn. Ik voeg er gedroogde tomaten en borlottibonen aan toe zodat het voor mij een complete vegetarische maaltijd is. Voor de mannen in huis bakte ik stukjes chorizo mee. Als je kleine pannetjes of ovenschaaltjes hebt, dan kun je makkelijk twee versies van dit gerecht maken.

Borlottibonen

18 januari 2016

1 uur voorbereiding

30 min bereiding

2-3 personen

Shakshuka met borlottibonnen

shakshuka

De basis voor shakshuka is een pittige tomatensaus met eieren die gaar worden in de saus. Varieer met bonen of chorizo!

Dit heb je nodig

 • 150 g droge borlottibonen *
 • 8 gedroogde tomaten (of 150 g chorizo)
 • 3 sjalotjes
 • 2 tenen knoflook
 • flinke scheut olijfolie
 • 2 blikken tomatenblokjes
 • 2 tl pimentón (gerookt paprikapoeder)
 • wat druppels tabasco (naar smaak)
 • 100 g feta
 • 4 eieren (groot)
 • ovenbestendige koekenpan

Zo maak je het

 1. Laat de borlottibonen in een kom met water ongeveer 8 uur weken.
 2. Kook ze daarna in een uur tot anderhalf uur gaar. Als je een snelkookpan gebruikt, dan zijn de bonen al in 30 minuten gaar. Week ondertussen de gedroogde tomaten in warm water.
 3. Snijd de sjalotten in ringen. Snijd de knoflook fijn en de geweekte tomaten in reepjes.
 4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 5. Verhit de olijfolie in een ovenbestendige koekenpan en bak de sjalottenringen zacht. Voeg de knoflook en tomatenreepjes toe en bak even mee. Als je chorizo gebruikt, dan bak je die nu even mee. Voeg de gekookte borlottibonen, tomatenblokjes, pimentón en tabasco toe en laat het 10 minuten op laag vuur pruttelen.
 6. Maak in de saus 4 kuiltjes. Breek de eitjes boven de kuiltjes. Brokkel de feta over de eieren en de tomatensaus.
 7. Zet de ovenbestendige koekenpan in de oven en laat in ongeveer 15 minuten de eieren stollen.

Serveer de shakshuka met brood.

* Geen zin om bonen te weken? Gebruik dan kikkererwten uit blik. Waarom geen borlottibonen uit blik, vraag je je misschien af. Nou, dat vind ik geen goede vervanger! Uit blik lijken ze op bruine bonen en missen dan die typische, kruidige smaak.

Tags: hoofdgerecht, tomaten, borlottibonen, feta, eieren, Midden Oosters

Shakshuka met borlottibonen

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,

13 reacties


 1. […] Every once in a while Marleen van Es asks me to draw an illustration for her foodblog eten uit de volkstuin. This is my try on her shakshuka recipe. […]

 2. Marjolein

  Lekkerrrr, goed idee voor deze week ergens met de laatste pot voorgekookte kikkererwten uit de keukenkast. Kan ik daarna weer gedroogde kopen (en ook die leuke borlotti’s), toch vaak lekkerder zelf gekookte bonen.
  Neem aan dat je de gare bonen toevoegt aan de basissaus voordat de eieren er in gaan? :) (staan er niet meer bij nadat ze gekookt zijn).

  1. Hoi Marjolein, inderdaad gaan de bonen tegelijk met de tomaten in de koekenpan. Ga het meteen aanpassen. Thanks!

 3. Ik ben helemaal verliefd op de foto’s met de paprikablikjes! Echt supermooi. En naaktzadige pompoen klinkt zo spannend dat ik gelijk even ga googelen of wij daar in de tuin ook iets mee kunnen.

  1. Dank je wel Martine! Ja, leuke tip van Kees hè. Ik ga volgende maand weer naar Vreeken en neem daar een zakje mee.

 4. Ohh wat zijn die borlottibonen toch mooi om te zien! Krijg er de kriebels van om ze dit jaar weer in de tuin te zaaien. Lekker recept met de feta, ook lekker met wat zoete aardappel en verse koriander (daar kijk ik trouwens ook weer naar uit!!)

 5. Prachtige plaatjes! En shakshuka is altijd zo heerlijk! Enne, die appels koop ik graag van je, want ik zoek ze al het hele najaar en kon ze nergens vinden! Veel Amerikaanse bloggers werken er ook mee namelijk.

  Liefs!

 6. Leuke zin: ‘Het glibbert naar binnen’. Ik begrijp meteen wat je bedoelt ;-)

 7. Leuke zin: ‘Het glibbert naar binnen’. Ik begrijp meteen wat je bedoelt ;-)

 8. Wat een bijzonder recept voor shakshuka. Ik maak het eigenlijk altijd met een berg paprika en uien. Ben wel benieuwd naar deze versie met bonen, chorizo en feta. Tijd om een keer te variëren denk ik zomaar!

 9. […] once in a while Marleen van Es asks me to draw an illustration for her foodblog ‘eten uit de volkstuin’.  I buy most of the ingredients and spread them out on a table like a still life. If an ingredient […]

 10. Hey Lisa, za’atar can be found at any middle eaestrn food store. I’m sure there is one on University at San Pablo Avenue. You can also try El Cerrito Natural. As for the apostrophe, that was the way it was spelled on the package. Much love!

 11. Eline

  Voor hoeveel personen is dit recept?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.