Wortelsalade met een Marokkaanse twist

Homeno categoryWortelsalade met een Marokkaanse twist

Wat een gek weer de laatste dagen! ’s Ochtends ligt er sneeuw, sta ik de autoruit te krabben en ’s middags brandt de zon in mijn gezicht en lijkt het wel lente! Eigenlijk net als deze wortelsalade met lente-achtige radijs en winterse sinaasappel die naar de zomer smaakt. Ik maakte deze salade voor de workshop foodfotografie die ik afgelopen zaterdag gaf. Met wortels van de groothandel hoor, want mijn tuin is nu echt helemaal leeg en bruin. En wat voelt dat raar om met zoveel groenten langs mijn tuin te rijden! Tegen mijn natuur!

Wortelsalade met een Marokkaanse twist

De wortelsalade is gebaseerd op een recept uit Salmagundi van Sally Butcher. Inspirerende salades uit het Midden-Oosten en verder. Weer een saladeboek op mijn boekenplank! Want saladeboeken kun je niet teveel hebben. Wat is er nou leuker dan te bladeren en te bedenken welke van de tien wortelsalades je wilt gaan eten. Less is a bore! Echt hoor.

Pistachenootjes

Bossen peentjes, van geel naar oranje, tijdens de workshop gedrapeerd in een schaal als een foodstilleven of in beeld vastgehouden. In linten gesneden wortel, sierlijk op een bordje gelegd met schijfjes radijs, accenten van pistachenootjes en druppeltjes dressing. De deelnemers van de workshop maakten er natuurlijk hun eigen creaties van. Met de verschillende gekleurde wortels maakten ze prachtige kleurpaletten. We hadden een superleuke dag!

Workshop foodfotografie
De workshopruimte in Utrecht

Wortelsalade met een Marokkaanse twist

Recept voor wortelsalade met een Marokkaanse twist

Door , 8 maart 2016

wortelsalade

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten

Dit heb je nodig

 • sap van 1 citroen
 • 2 eetlepels olijfolie
 • stuk gember van 1 cm
 • 1 mespunt kaneel
 • 1 mespunt komijn
 • 1 mespunt kurkuma
 • 1 mespunt koriander
 • 1 mespunt gemalen kardemom
 • 1 mespunt pimentpoeder
 • 1 tl oranjebloesemwater
 • 3 wortels
 • 2 sinaasappels
 • 10 radijsjes
 • 50 g pistachenootjes
 • mandoline

Zo maak je het

Pers de citroen en meng met de olijfolie. Hak de gember fijn en voeg samen met de specerijen en oranjebloesemwater bij de dressing. Meng alles goed en laat even trekken.

Schil de wortels met een dunschiller en schaaf in linten. Met een mandoline op de gaat dat snel maar zet hem op de stand dat je de dunste plakken kunt schaven. Heb je geen mandoline, gebruik dan de dunschiller.

Snijd de boven- en onderkant van de sinaasappels en schil de sinaasappels met een koksmes van boven naar beneden. Snij vervolgens de partjes eruit. Op deze manier heb je sinaasappelpartjes zonder vlies.

Schaaf de radijsjes in dunne plakjes met de mandoline of anders met een schepmes.

Pel de pistachenootjes en hak in grove stukken.

Leg de groente op een schaal. Schenk de dressing over de salade en strooi de gehakte pistachenootjes erover.

 

Wortelsalade met een Marokkaanse twist

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.