Kijkje in de moestuin

Homeno categoryKijkje in de moestuin

Wat is er toch weer veel te zien in de tuin! Ik neem jullie even mee! We beginnen bij de fruitbomen. De appelboom bloeit nog zo mooi. Leuk, maar daar gaat het nu niet om. Ik heb daar daslook staan! Mijn eigen daslook! Het is de bedoeling dat het gaat woekeren. Rondom die bomen overal daslook, zoals je in het bos ook ziet (een fruitbos!). Het begin is er, de plantjes zijn flink gegroeid en ze zijn zelfs gaan bloeien.

daslook
Mijn eigen daslook!

De tweede ronde peultjes is opgekomen. Bij de eerste ronde had ik pech. Zijn het geen woelmuizen, dan is het alsof er een leger duiven het op mijn tuin heeft gemunt. Grrr. Het is ook altijd wat.

peultjes zaaien
Mini-peul!

De tuinbonen gaan gelukkig wel heel goed. Dit jaar heb ik gekozen voor rode tuinbonen. Niet met rode bloemen, maar het tuinboontje zelf is rood. Of meer roze als ik de verpakking moet geloven. Ik trek de tuinbonen altijd voor op het terras (voortrekken is tuinjargon voor eerder of binnen zaaien) en plant ze dan uit in de tuin. Dat uitplanten gaat supersnel met een pootstokje van Dille & Kamille*. Je steekt het stokje diep in de grond, je draait het stokje even rond waardoor het gat wat ruimer wordt en voilà, daar is het perfecte plantgat. Zeker met die zware klei in mijn tuin is het ideaal! Binnen tien minuten heb je twee flinke rijen met planten gedaan.

tuinbonen uitplanten

Het vak in de halfschaduw ga ik dit jaar vullen met kruiden en sla. Ik heb het zaaibed vrij van onkruid gemaakt en de grond los gewoeld met een harkje. Ik vind het handig om in een rechte lijn te zaaien omdat ik het onkruid dan makkelijker kan herkennen en verwijderen. Ik heb net de platte peterselie gezaaid. Binnenkort komt daar rucola en sla uit Italië naast. Ik zaai veel, maar niet in één keer. Zo voorkom ik dat we een hele week hetzelfde moeten eten. Met zonnig en droog weer moet je wel regelmatig water geven omdat de zaden anders niet gaan kiemen.

kruiden zaaien

peterselie zaaien
Recht zaaien gaat makkelijk met de pootlijnset van Dille & Kamille

De vijg zit vol met kleine vijgen! Joehoe, die zullen deze zomer al rijp zijn. De struik staat op het zuiden, tegen mijn tuinhuisje en dat gaat heel goed. Ook de zwarte en rode bessenstruiken staan vol in bloei. Mijn struik met kruisbessen lijkt wel in omvang te zijn verdubbeld.
Er gaan ook dingen minder goed hoor. Een groot deel van mijn bramenstruik is afgestorven. Ik heb de stuik heel fors moeten snoeien en ik verwacht er dit jaar weinig van. Net zoals de aardbeien, die had ik echt vorig jaar moeten verplanten! Dit jaar moet ik daar echt werk van maken. Want het is mijn lievelingsfruit!

jonge vijgen

bloemen rode bes
Rode bessenstruik

Het binnen zaaien gaat ook gewoon door! Ik zaai thuis nog wat kruiden zoals basilicum (in verschillende soorten), koriander en dragon. Eerst staan de potjes even binnen omdat het kiemen een stuk sneller gaat dan buiten. Zodra er geen kans op nachtvorst meer is, zet ik de potjes buiten. Van lang binnen staan worden de planten slappe slungels die naar het licht groeien. De plantjes laat ik eerst even wennen aan de buitenlucht. Iedere dag zet ik de plantjes wat langer buiten tot ze helemaal gewend zijn.


* Dit bericht is gesponsord. Ik gebruik het pootstokje, pootlijn, zaden en plantenetiketten van Dille & Kamille. Toen Dille & Kamille mij vroeg of ik wilde samenwerken, zei ik bijna gedachteloos ja. Maar geheel onnadenkend is dit bericht natuurlijk niet. Ik vind Dille & Kamille een toffe winkel en ik show alleen producten die ik ook zelf zou kopen!

7 reacties


 1. Leuke update! Hopelijk heb je de daslook goed ingefluisterd dat hij flink mag gaan woekeren ;) Ik heb dat ooit bij iemand thuis gezien, waar ik ook mocht plukken, en voelde me echt een lucky bastard! Nu maak ik weleens kruidenboter met gedroogde daslook (want ja, verse is moeilijk te krijgen). Ben benieuwd wat je ermee gaat doen…

  1. Ja, vers is het lekkerste! Ik ken een plekje in het park waar ik kan plukken maar omdat het een beschermde plant is, voelt dat toch niet goed. Liever zelf kweken. En ik planten laten woekeren, ben ik best goed, haha! Hopelijk lukt het me ook met de daslook.

   1. Ingrid

    waar kan je dat kopen, want zaaien is m’n beste kant niet. Kan je dat ook in potten op een balkonterras zetten/houden ?

 2. ingrid

  waar kan je dat kopen ? want zaaien is m’n beste kant niet. Kan je dat ook in potten op een balkonterras zetten/houden ?

 3. Weeral prachtige foto’s ! Wat ben ik jaloers op je moestuin ;-).

 4. Tamara van Bakkum

  Heb je misschien een tip waar ik daslook plantjes kan kopen en wanneer kan ik die planten?

  Fijne dag nog, Tamara

  1. Ik koop de plantjes in het tuincentrum. Meestal zie ik ze begin april weer bij Intratuin weer staan. Succes!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.