• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

14 juni 2016 4 Reacties

Panzanella met doperwten en rucola

En dan is het ineens juni. Watskeburt? Ik weet dat ik het druk heb. Mijn agenda staat vol afspraken; workshops geven, werken aan een nieuw project, afspraken rondom kind, huishouden regelen etc. Maar dan nog! De maand mei is voorbij gegaan zonder dat ik me daarvan bewust was. De tuin is in de tussentijd in een razend tempo veranderd in een jungle. Echt, je weet niet wat je ziet! Gisterenochtend liep ik besluiteloos door het huis, zal ik naar de tuin gaan om of toch thuis maar een hoop werk verzetten. Ik koos voor de tuin. Ieder uurtje tuinieren is nu meegnomen.

Spring panzanella

De gedachte aan de tuin levert inmiddels redelijk wat stress op. Iedere keer als ik de tuin verlaat en mijn hekje sluit, denk ik: netjes! Maar de keer erop denk ik steevast: wat is hier gebeurd?! Het zag er de vorige keer zo lieflijk uit! Als een dolle ga ik door de tuin, tenminste, als het weer een beetje mee zit. Ik jaag de elektrische schaar over de heggen en verwijder het onkruid tussen de tuinbonen. Ik hark een stukje grond om de sperziebonen uit te planten. Ik geef mijn nieuwe bloemenperkje water. Ik maai het gras en knip de randjes. Tevergeefs, want de volgende keer stap ik natuurlijk weer verbijsterd mijn tuin in.

Scabiosa

En zo gaat het ieder jaar in juni en je zou denken dat het went. Maar nee, ik laat me elk jaar opjagen door een stelletje planten.

Nu ik er over nadenk, is het de hoogste tijd om mijn laptop dicht te klappen. Om mijn jurkje aan te trekken en rustig op mijn slippers naar de tuin te fietsen. Ik zal mijn hekje openen en proberen niet te kijken. Ik zal de ligstoel pakken en in het te hoge gras zetten. Ik zal mijn zonnebril op mijn neus zetten en ik zal wat bloemen plukken voor thuis.

Tijd om mijn beeld van de perfecte tuin te herzien!

Doperwten

Maar op luie tuindagen moet er ook gegeten worden. Ik houd het makkelijk zodat jij ook optimaal kunt genieten van een broodnodige lummelmoment! Het is een salade met doperwten, rucola, venkel en geroosterde stukken brood. Ik had het gemaakt tijdens één van de workshops die ik afgelopen maand gaf. Het recept van deze Spring panzanella is van Naturally Ella.

Spring panzanella

14 juni 2016
Marleen
10 min voorbereiding
5 min bereiding
2-3 personen

Recept voor panzanella met rucola

Makkelijk recept voor een salade met doperwten, rucola, venkel en geroosterde stukken brood en lentegroenten, geïnspireerd op de Italiaanse panzanella.

Panzanella

Dit heb je nodig

Voor het salade
  • stuk oud brood
  • 1 el olijfolie
  • 150 g doperwten
  • 1 venkelknol
  • 75 g rucola
  • handvol mesclun (jonge slablaadje)
Voor de dressing
  • 1 citroen
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl ahornsiroop
  • 1 teentje knoflook
  • versgemalen zwarte peper en zout

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Snijd een stuk oud brood in grove croutons, leg ze op een bakplaat en hussel met een eetlepel olijfolie. Rooster de stukken brood in ongeveer 10 minuten in het midden van de oven totdat ze krokant zijn.
  3. Blancheer de doperwten en schaaf de venkel met de mandoline in dunne plakjes.
  4. Meng de groenten met de rucola en mesclun.
  5. Maak vervolgens de dressing. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen. Met het rasp en sap met olijfolie, mosterd en ahornsiroop. Pers een teentje knoflook en voeg samen met peper en zout toe. Klop de dressing goed en schenk over de salade.
  6. Strooi de croutons over de salade.
Tags: salade, doperwten, venkel, rucola, Italiaans
1

Categorie: hoofdgerecht Tags: doperwten, lente, rucola, salade, vegan, venkel

Vorig bericht: « Kijkje in de moestuin
Volgend bericht: Citroenlimonade met citroenmelisse »

Lees Interacties

Reacties

  1. Anne-Ruth Dekker zegt

    14 juni 2016 om 19:51

    Oh Marleen wat een prachtige foto’s weer en heel leuk om te lezen! En veel succes met alles xx

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      15 juni 2016 om 09:18

      Dank je Anne-Ruth!

      Beantwoorden
  2. Lotte zegt

    24 augustus 2016 om 23:07

    Vandaag in de keuken gestaan en dit heerlijk recept gegeten!

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      25 augustus 2016 om 10:08

      Hoi Lotte, wat leuk om te lezen! Het is ook echt een gerecht om met dit warme weer te maken en te eten. Minimale inspanning. Goed idee van je!
      Groetjes, Marleen

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Advertentie

Copyright © 2022 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring