Citroenlimonade met citroenmelisse

HomesoortDrankjesCitroenlimonade met citroenmelisse

Het is zomer! Tijd voor frisse salades en fruitige desserts. Voor buitenvuurtjes en bbq. En voor bloemige siroopjes en plakkerige ijsjes. Ik hang weer op terrasjes en maak vakantieplannen. Lig in het gras, dat eigenlijk nog iets te nat is en op de fiets heb ik weer vliegjes in mijn oog! Ik ben nog in fase dat ik het allemaal nog leuk vind. Joehoe! Zomer!

Citroenlimonade met citroenmelisse

Ik heb vandaag een recept voor siroop waar je wat citroenmelisse uit de tuin in kunt verwerken. En dat is handig, want dan ben je meteen weer wat citroenmelisse kwijt! Dus trotseer de lokale regenbuien en fiets naar je tuin om wat citroenmelisse te knippen voor deze lekkere citroenlimonade mét of zonder booze!

Citroenmelisse

Ik weet niet hoe de citroenmelisse er bij jullie bij staat, maar bij mij groeit dat dus overal. Net als munt, oregano, Japanse wijnbes, aardperen en frambozen. Eénmaal in je tuin dan gedragen deze planten zich verdacht veel als onkruid! Maar dat is handig want zo is altijd genoeg te oogsten! Al trek ik het wel regelmatig weg omdat ik bang ben dat er straks alleen nog maar citroenmelisse, munt of aardperen in mijn tuin groeit. #junglemanagement

Citroenlimonade met citroenmelisse

25 juni 2016

5 min voorbereiding

5 min bereiding

4 glazen

Citroenlimonade met citroenmelisse

Citroenlimonade

Limonade met citroenmelisse uit de tuin! Aangelengd met bruisend water maar ook lekker met een scheutje gin.

Dit heb je nodig

 • 400 ml water
 • bosje citroenmelisse
 • 200 g suiker
 • 3 citroenen
 • scheut gin naar smaak

Zo maak je het

 1. Kook het water in een pannetje en voeg de citroenmelisse toe. Laat het een half uurtje trekken.
 2. Verwijder de citroenmelisse en verwarm de citroenmelissethee opnieuw. Voeg de suiker en laat het even koken. Roer om de suiker helemaal op te laten lossen.
 3. Laat de siroop afkoelen.
 4. Pers de citroenen, voeg het sap toe aan de siroop en roer goed door.
 5. Schenk in glazen, vul aan met ijsblokjes en bruisend water. Ook lekker met een scheut gin! Garneer de limonade met blaadjes citroenmelisse.

Tags: drankje, siroop, citroen, citroenmelisse, Frans

Citroenlimonade met citroenmelisse

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


11 reacties


 1. Stefanie Broeken

  Hoi Marleen,
  Wat een goed idee om citroenmelisse in deze siroop te verwerken, ik heb namelijk ook een flinke bos in de tuin staan. Nu wilde ik vandaag limoen siroop maken, kan ik in dit recept de citroenen ook vervangen door limoenen?
  Groetjes, Stefanie

  1. Hallo Stefanie,
   Ik denk dat het met limoen ook lekker is! De smaak zal wat zachter en bloemiger worden, maar het lijkt mij ook heel lekker! Laat je nog weten wat je van die variant vond? Ik ben heel benieuwd.
   Groetjes, Marleen

   1. Stefanie Broeken

    Hoi Marleen,
    Ondertussen heb ik je siroop al 4 keer gemaakt met limoenen en hij is verrukkelijk!
    Het is zo’n recept wat je voor altijd in je hoofd hebt, zo makkelijk en lekker.
    Op een gegeven moment was mijn citroenmelisse niet zo mooi meer en heb ik die vervangen voor citroen verbena en dat werkt ook heel goed.
    Ik krijg hele positieve reacties van mensen die geproefd hebben dus dat is altijd leuk!
    Bedankt voor dit recept, en voor je reactie.
    Groetjes, Stefanie

    1. Wat leuk om te lezen! Thanks!

 2. Hallo Marleen, ik zit hier intussen te nippen van mijn gin-citroenmelisse cocktail. Héérlijk recept! :)

  1. Haha, wat goed Annelies! Cheers!

 3. Ingrid

  Hallo, wij hebben de siroop ook gemaakt alleen konden we geen citroenmelissen krijgen, we hebben Citroengras en een klein stukje gember er bij gedaan.
  De siroop smaakt goed alleen wel heeeel erg zoet. En dit terwijl we een kwart minder suiker hebben gebruikt.
  Maar voor de warme zomer dag zeker een aanrader.

  1. Hoi Ingrid, citroengras klinkt ook goed!De siroop is inderdaad erg zoet. Ik doe er zelf lekker veel water en ijs bij.
   Groetjes, Marleen

 4. […] Pffff. Het was veel te heet om te koken… Een makkelijk recept maar weer – en eentje die gegarandeerd verfrist! In onze tuin groeit dus geen munt. Er groeit van alles wél, zoals kattenkruid (dat, weet ik nu, verrassend veel lijkt op munt), paarse melde (vorig jaar geplant, nooit meer naar omgekeken) en… bakken vol citroenmelisse. >> bekijk recept citroenlimonade […]

 5. Annelies

  Wat een leuk recept! Even toch een vraag. Zou dit ook met aardbeien of munt kunnen?

  1. Munt of aardbeien lenen zich prima om siroop van te maken! Gewoon uitproberen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.