De Ommuurde Tuin in Renkum

HomeBuitenkijkenDe Ommuurde Tuin in Renkum

“Kijk daar! Een Egyptische ui!” Ik ren langs de bakken met uitgestalde moestuinplanten in De Ommuurde Tuin. Enthousiast wijs ik Lies van het blog Lepeltje Liefde op een lange stengel dat zich ietwat vreemd vertakt in meerdere uienstengeltjes. Verbaasd vraagt Lies hoe ik zo’n plant meteen herken. Ik sta met een paars met groene salieplant in mijn ene hand en een chocolade munt plant in mijn andere hand. Ineens realiseer ik me dat ik best wel een planten-nerd ben. Oeps! Maar ik vind het echt heel leuk om veel van planten te weten en om zelf allerlei vreemde en spannende planten te kweken.
Als je net als ik graag bijzondere planten verzamelt, dan moet je echt een kijkje nemen in het plantenwinkeltje van De Ommuurde Tuin. De moestuin zelf is trouwens ook een bezoekje waard, kijk maar even mee!

Ommuurde tuin, entree
Entree van De Ommuurde Tuin

Ommuurde tuin, kersen
Kersen in de boomgaard

Ommuurde tuin, keuken
Keuken

We bezoeken de Ommuurde tuin op een bewolkte dag in juni. Het ideale weer om een tuin te fotograferen, want het groen is op de foto nog groener! Bij binnenkomst zie je links het winkeltje met een terras in de boomgaard. Rechts is een keukentje en een (speel)weide waar je heerlijk in het gras kunt zitten of in de hangmat kunt liggen en waar kinderen lekker kunnen rondrennen. Na de boomgaard start de moestuin.

Ommuurde tuin, overzicht
Overzicht van de moestuin met op de voorgrond verschillende soorten kolen

Ommuurde tuin, kruiden drogen

Ommuurde tuin, blad savooiekool
Hier is net savooiekool geoogst

Ommuurde tuin, borage
Borage (komkommerkuid)

Ommuurde tuin, oost-indische kers
Oost-Indische kers

Ontelbaar veel courgettes!

De moestuin is aangelegd in een cirkel met grote vakken voor de groenten. We verbazen ons over het enorme veld vol courgettes. Rond of langwerpig en geel of groen. En ook die kleine, lichtgroene courgettes worden hier gekweekt!

Ommuurde tuin, courgettes
Rechts zie je het enorme courgette vak

Koninklijke geschiedenis

De tuin ligt in het beekdal tussen Renkum en Wageningen, op landgoed Oranje Nassau Oord. Zoals de naam al verraadt, heeft de tuin een koninklijke geschiedenis. In de negentiende eeuw kocht koning Willem III het landgoed voor zijn vrouw Emma, in de hoop dat haar heimwee naar Duitsland zou verminderen.

Ommuurde tuin, kruidentuin
Kruidentuin

In het midden van de moestuin is een grasveld met daar omheen kleine vakken van kruiden. En er is nog een tweede moestuin. Door een poortje in de heg ontdekken we de tuin die vol staat met asperges en aardbeien.

Ommuurde tuin, poortje
Poortje naar de tweede moestuin

Ommuurde tuin, aardbeien
Aardbeien

Ommuurde tuin, moestuin

Heerlijk lunchen!

De tuin is een toffe plek om te lunchen en er even helemaal uit te zijn. Je kunt in het winkeltje biologische groenten en plantjes voor thuis kopen. Je kunt een bezoek aan De Ommuurde tuin combineren met een wandeling door de bossen in de omgeving. Of ga ook langs Kwekerij en tuin de Boschhoeve in Wolfheze, 6 km verderop.

Ommuurde tuin, lunchen

Ommuurde tuin, winkeltje
Het winkeltje van De Ommuurde Tuin

De Ommuurde Tuin

De Ommuurde Tuin is in de maanden mei tot en met oktober op woensdag en zaterdag van 10.00 tot 17.30 uur open.
Adres: Kortenburg in Renkum
Website: www.ommuurdetuin.nl

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


4 reacties


  1. Zal de Egyptische ui nooit meer vergeten, haha. Ik heb ‘m zelfs nog even gegoogeld omdat ik benieuwd was wat er wordt van zo’n driekoppig monster. Mooi om jouw foto’s nu te zien (vooral die van het komkommerkruid vind ik te gek!) En… anekdote over de wc toch maar weggelaten? ;)

    1. Haha, ja, die wc. Die ervaring heb ik grondig uit mijn geheugen gewist!

  2. Anita

    Wat een leuke blog. Ga zeker meer lezen van je….heerlijk! Maar ben nu wel nieuwsgierig geworden naar de egytische ui….heb je die ook op de foto gezet???

    1. Dank je wel. Ik heb een fotootje op facebook gezet.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.