Ideeën voor een kruidentuin

HomeTuinierenIdeeën voor een kruidentuin

Nu ik er zo over nadenk, heb ik overal wel kruiden staan. In de volkstuin, op het terras thuis en in de vensterbank in de keuken. Ik kook graag met verse kruiden! In dit bericht vertel ik hoe ik kruiden kweek en geef een tip om kruiden te bewaren.

kruidentuin aanleggen
kruidentuin aanleggen

Kruidencirkel in de volkstuin

De vaste kruiden zoals tijm, oregano, rozemarijn, munt, lavendel en salie hebben een plekje in mijn kruidencirkel in de volkstuin. Deze mediterrane kruiden hebben veel zon, warmte en droge voeten nodig. Ik heb daarvoor de zonnigste plek midden in mijn moestuin uitgekozen. Rondom de cirkel staat een buxushaagje voor beschutting. De cirkel heeft een diameter van ongeveer een meter. Dat is voor ons, een gezin van drie personen precies genoeg.

kruidentuin aanleggen
kruidentuin aanleggen

Op rijtjes

De éénjarige kruiden zoals koriander, peterselie en basilicum zaai ik samen met sla en rucola in een vak in de volkstuin. In rijtjes, om makkelijk onkruid te kunnen verwijderen. In het voorjaar bedek ik de grond met een laagje compost. Vlak voor het zaaien hark ik de grond los en zaai royaal zodat ik genoeg kan oogsten. Ik oogst regelmatig kruiden voor thuis. Ze zijn na het knippen een aantal dagen in de koelkast te bewaren.

kruidentuin aanleggen

In een bak en potten

Mijn favoriete kruiden heb ik thuis staan. Op de vensterbank, het terras in een grote bak en zelfs in de achtertuin. Zo kan ik tijdens het koken even snel wat super verse bieslook, koriander of peterselie knippen. Ieder jaar kweek ik ook wat bijzondere kruiden die je niet overal kan kopen. Bijvoorbeeld Thaise basilicum, citroenverbena of dragon. De potjes met kruidenplanten die ik in de supermarkt koop, zoals bieslook en peterselie, plant ik altijd in de tuin. Zo blijven ze langer goed.

kruiden drogen

Kruidenspiraal

Een verhoogde kruidenspiraal bouwen, met stenen die warmte kunnen vasthouden, is ideaal voor mediterrane kruiden. In de kruidenspiraal creëer je door het hoogteverschil en de zon- en schaduwzijde een microklimaat voor de verschillende kruiden. Je kiest de meest ideale omstandigheden voor de kruiden. Tijm, rozemarijn en oregano staan bovenin, zodat ze veel zon krijgen en het regenwater snel wegvloeit. De kruiden die wel wat vocht kunnen verdragen, zoals bieslook, peterselie, basilicum en koriander, staan lager. Aan de schaduwkant van de spiraal, kun je weer goed citroenmelisse of munt zetten. Een spiraal heeft een goede fundering nodig, om inzakken te voorkomen en ook flink wat ruimte. Het is geschikte oplossing voor een grotere tuin.

kruiden drogen
kruiden drogen

Te veel kruiden? Droog ze!

Als je net als ik royaal kunt oogsten, dan is het handig om de kruiden te bewaren voor de winter. Ik weet het, drogen klinkt hopeloos ouderwets. Maar het is heel duurzaam. Gedroogd verliezen de kruiden natuurlijk smaak, maar munt, oregano, tijm en rozemarijn kunnen dat goed hebben. Ik maak kleine boeketjes en hang die op zijn kop op een droge en warme plek. Als de kruiden goed droog zijn, bewaar ik ze in ziplock bags op een donkere plek. Zo hebben we in de winter ook wat kruiden uit eigen tuin.

kruiden drogen

* Dit bericht is gesponsord. Ik gebruik het plukmandje, schrift, schaar, plantschepje, plantenetiketten en slagerstouw van Dille & Kamille. Toen Dille & Kamille mij vroeg of ik wilde samenwerken, zei ik bijna gedachteloos ja. Maar geheel onnadenkend is deze samenwerking natuurlijk niet. Ik vind Dille & Kamille een fijne winkel en ik koop er regelmatig zelf spullen voor de tuin en keuken.

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


8 reacties


 1. Erg leuk artikel!
  Heel fijn om je favoriete kruiden altijd bij de hand te hebben!

 2. Wat een prachtige foto’s!!

 3. Carolina Faber

  Waar ben je? Het is zo stil.

  1. Ben er nog hoor! Ik ben vier op vakantie geweest in Zweden en toen meteen weer aan het werk. Je kent het wel…
   Ik heb lekkere dingen in Zweden gegeten dus daar ga snel een berichtje over schrijven. Ik heb me verbaasd over het aantal producten met bieten en dille in de Zweedse supermarkten. Echt tof. En natuurlijk overal besjes in het wild. En ik heb ook veel leuke foto’s gemaakt in Zweden. Tot snel!!!

   1. Carolina

    Gelukkig, ik kijk er naar uit:) tevens fijn om te horen dat de vakantie super was.

 4. Ik wilde een reactie achterlaten over hoe onder de indruk ik ben van je foto’s, maar toen zag ik dat je fotograaf bent. Logischer, maar alsnog zijn je foto’s super!

  Respect trouwens voor de uitwerking van een gesponsord artikel in zo’n post: ik had het niet door tot ik onderaan het tekstje las :)

 5. Sofie

  Wat een leuk artikel, alsof het over míjn kruidentuin gaat. Een gezin van 3 en fan van Dille&Kamille. Alleen mis ik de Laurier! Heerlijk in stoofpotten en ook heel goed te drogen.
  Ik op míjn beurt ga op zoek naar die Thaise Basilicum én waarom ik nog geen Dragon heb. Dan misschien een leuke tip voor jou; Chinese Bieslook, ook wel knoflookbieslook genoemd. Héérlijk, veelvuldig te gebruiken en een mooie vaste plant. De witte bloemen zijn ook mooi, en lekker pittig in salades of om een voorgerecht op te leuken. Wat míj betreft dus een echte topper!

  1. Dank je wel! Ja, laurier ontbreekt inderdaad. Net als lavas. Ik heb de focus op de wat kleinere kruiden gelegd die iedereen makkelijk in de achtertuin, terras of balkon kan kweken. Chinese bieslook heb ik wel eens geprobeerd te zaaien. Zonder succes. Oeps! Misschien moet ik het maar een keertje als plantje kopen. Het lijkt me heel lekker.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.