Nu ik er zo over nadenk, heb ik overal wel kruiden staan. In de volkstuin, op het terras thuis en in de vensterbank in de keuken. Ik kook graag met verse kruiden! In dit bericht vertel ik hoe ik kruiden kweek en geef een tip om kruiden te bewaren.
Kruidencirkel in de volkstuin
De vaste kruiden zoals tijm, oregano, rozemarijn, munt, lavendel en salie hebben een plekje in mijn kruidencirkel in de volkstuin. Deze mediterrane kruiden hebben veel zon, warmte en droge voeten nodig. Ik heb daarvoor de zonnigste plek midden in mijn moestuin uitgekozen. Rondom de cirkel staat een buxushaagje voor beschutting. De cirkel heeft een diameter van ongeveer een meter. Dat is voor ons, een gezin van drie personen precies genoeg.
Op rijtjes
De éénjarige kruiden zoals koriander, peterselie en basilicum zaai ik samen met sla en rucola in een vak in de volkstuin. In rijtjes, om makkelijk onkruid te kunnen verwijderen. In het voorjaar bedek ik de grond met een laagje compost. Vlak voor het zaaien hark ik de grond los en zaai royaal zodat ik genoeg kan oogsten. Ik oogst regelmatig kruiden voor thuis. Ze zijn na het knippen een aantal dagen in de koelkast te bewaren.
In een bak en potten
Mijn favoriete kruiden heb ik thuis staan. Op de vensterbank, het terras in een grote bak en zelfs in de achtertuin. Zo kan ik tijdens het koken even snel wat super verse bieslook, koriander of peterselie knippen. Ieder jaar kweek ik ook wat bijzondere kruiden die je niet overal kan kopen. Bijvoorbeeld Thaise basilicum, citroenverbena of dragon. De potjes met kruidenplanten die ik in de supermarkt koop, zoals bieslook en peterselie, plant ik altijd in de tuin. Zo blijven ze langer goed.
Kruidenspiraal
Een verhoogde kruidenspiraal bouwen, met stenen die warmte kunnen vasthouden, is ideaal voor mediterrane kruiden. In de kruidenspiraal creëer je door het hoogteverschil en de zon- en schaduwzijde een microklimaat voor de verschillende kruiden. Je kiest de meest ideale omstandigheden voor de kruiden. Tijm, rozemarijn en oregano staan bovenin, zodat ze veel zon krijgen en het regenwater snel wegvloeit. De kruiden die wel wat vocht kunnen verdragen, zoals bieslook, peterselie, basilicum en koriander, staan lager. Aan de schaduwkant van de spiraal, kun je weer goed citroenmelisse of munt zetten. Een spiraal heeft een goede fundering nodig, om inzakken te voorkomen en ook flink wat ruimte. Het is geschikte oplossing voor een grotere tuin.
Te veel kruiden? Droog ze!
Als je net als ik royaal kunt oogsten, dan is het handig om de kruiden te bewaren voor de winter. Ik weet het, drogen klinkt hopeloos ouderwets. Maar het is heel duurzaam. Gedroogd verliezen de kruiden natuurlijk smaak, maar munt, oregano, tijm en rozemarijn kunnen dat goed hebben. Ik maak kleine boeketjes en hang die op zijn kop op een droge en warme plek. Als de kruiden goed droog zijn, bewaar ik ze in ziplock bags op een donkere plek. Zo hebben we in de winter ook wat kruiden uit eigen tuin.
* Dit bericht is gesponsord. Ik gebruik het plukmandje, schrift, schaar, plantschepje, plantenetiketten en slagerstouw van Dille & Kamille. Toen Dille & Kamille mij vroeg of ik wilde samenwerken, zei ik bijna gedachteloos ja. Maar geheel onnadenkend is deze samenwerking natuurlijk niet. Ik vind Dille & Kamille een fijne winkel en ik koop er regelmatig zelf spullen voor de tuin en keuken.
Geef een reactie