Tips om je tuin winterklaar te maken!

HomeTuinierenTips om je tuin winterklaar te maken!

De tuin ruim ik in de herfst niet op. En omspitten doe ik ook niet. Sterker nog, ik hark gerust nóg meer herfstblad mijn tuin in. De planten mogen afsterven en de resten blijven de hele winter liggen. Ik maak er een rommeltje van! Want de plantenresten bieden beschutting en voedsel aan kleine dieren, vogels en insecten. Er zijn wel andere dingen die ik doe voor het echt winter wordt en het flink gaat vriezen. Hier volgt mijn lijstje om de tuin winterklaar te maken!

dahlia's mee naar huis
Dahlia’s voor in de vaas

Zomerbollen overwinteren

Heb je mooie dahlia’s en canna’s staan? De planten kun je nu uitgraven. Hak het groene deel af en maak de bollen schoon. Bewaar de bollen op een koele en droge plek. Bewaar je ze in de schuur? Let dan op dat ze niet bevriezen. Als je ze in huis bewaart, dan kunnen ze gaan schimmelen. Dat gebeurt mij vaak. Af en toe even kijken dus.

interklaar maken: dahlia's opgraven
Dahlia’s opgraven
De dahliaknollen bewaar ik thuis

Vaste planten delen en verplanten

Veranderplannen voor de tuin? Daar is het nu de tijd voor! Je ziet nog goed waar de vaste planten staan, de grond is nog warm en in het voorjaar zullen de planten weer mooi uitlopen. Ook kun je grote planten splitsen en zo weer wat ruimte in je border creëren.

Voorjaarsbloeiers en mulchen

De vrijgekomen ruimte in de border kun je beplanten met vrolijke voorjaarsbollen. Dat is niet alleen leuk om te zien, ook bijen zijn er blij mee! In het voorjaar, als er nog weinig nectar is te vinden, hebben ze de voorjaarsbloeiers hard nodig! Dek de kale grond wel weer af met een laagje mulch om het bodemleven te beschermen en de grond niet te laten dicht slaan.
Ook de grond in je moestuin kunnen je bedekken met een laagje mulch. Markeer de plekken waar de pastinaak en winterwortel staat. Als het loof straks is afgestorven, kun je ze makkelijk vinden en opgraven.

Voorjaarsbollen planten
winterklaar maken: mulchen
Herfstblad is perfecte mulch!

Fruitbomen planten

Nog een plekje vrij voor een nieuwe appel- of perenboom? Het is nu de tijd om fruitbomen te planten. Bij de boomkwekerijen kun je nu betaalbare bomen met kale wortels kopen. Bescherm de stammen van fruitbomen na het planten wel tegen vraat van kleine dieren zoals konijnen.

Winterstekken

In de winter kun je goed struiken zoals boerenjasmijn of vlier stekken. Knip daarvoor eenjarige scheuten, verwijder de groene top en verdeel de scheut in stukken van ongeveer 20 cm. Steek de houtachtige stekken in een potje met aarde. De stekken kunnen buiten blijven staan maar bescherm ze wel tegen strenge vorst.

Schoon en scherp gereedschap

Maak de snoei- en heggenschaar schoon, slijp de bladen en geef ze een drupje olie. Ja, een irritant saai klusje, ik weet het! Meestal kom ik niet verder dan het schoonmaken en opruimen. Maar als er dan weer een heggenschaar vastslaat, dan baal ik dat ik hem niet hem gesmeerd. Dus probeer het wel te doen.

Vorst voorspeld?

 • Oogst de laatste groente!
 • Pak vorstgevoelige planten, zoals artisjokken en laurier, in met stro.
 • Leeg de regenton, draai de ton om of doe de deksel erop.
 • Heb je een buitenkraan in de tuin? Sluit het water af en laat de leidingen leeg lopen.
 • Haal vorstgevoelige terrasplanten, zoals citroengras en olijfboompjes, binnen.
groene pompoen
De laatste pompoenen gaan mee naar huis

* Dit bericht is in samenwerking met Dille & Kamille tot stand gekomen. Leuke bloembollen en mooi tuingereedschap is te koop in de Dille & Kamille webshop.

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


3 reacties


 1. Mieke

  Ik wil die scheurkalender winnen winnen hebben hebben!
  Groetjes vanaf mijn w.c.!

 2. Goede tips, ik heb ze gebruikt een tijdje terug. Altijd spannend in de lente hoe het heeft geholpen :). Michelle (terrasoverkapping forum)

 3. Marjolijn

  Dank voor je taugé tip!Net mee begonnen-:).Groetjes van Marjolijn.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.