Boekweit met geroosterde pompoen en paprikasaus

HomeReceptenHoofdgerechtBoekweit met geroosterde pompoen en paprikasaus

Ik ben al een paar keer begonnen met schrijven, maar het is als je het zien van een goede vriendin van vroeger. Even weet je niet wat je kunt vertellen en waar je moet beginnen. In de tussentijd zoveel is gebeurd. Door veel werk maar ook door dingen thuis ben ik een hier een tijdje afwezig geweest. De dingen thuis gaan niet alleen over mezelf en dus dat sla ik liever over. Over mijn werk kan ik veel makkelijker praten! De afgelopen maanden heb ik namelijk weer een kookboek geschreven. Met pannen op het vuur, ovenschalen in de oven, rondslingerende statieven en overal vuile props (vooral dat laatste en vooral dat overal) heb ik wekenlang gekookt en gefotografeerd, geproefd en geschreven. Mijn taak zit er nu op en al het materiaal wordt door de vormgever tot een heus boek omgetoverd. Dat vind ik weer heel spannend.

Boekweit met geroosterde pompoen

Dus de hoogste tijd om de draad weer op te pakken! Februari is sowieso een goede tijd om weer te beginnen. Echt veel leuker dan januari! Want in februari kun je weer zaaien en, als het weer een beetje mee zit, ook weer tuinieren! Ik heb de eerste zaden weer binnen en al potgrond gekocht om paprika’s en tuinbonen voor te zaaien.

Boekweit

Vandaag een lekker hoofdgerecht voor een doordeweekse dag. Het is een gerecht met veel groente en misschien heb je nog een pompoen bewaard of prei in de tuin staan.
Je kunt de groenten en paprikasaus in het weekend of op een dag dat je meer tijd hebt alvast maken. De saus en geroosterde groenten zijn een aantal dagen in de koelkast houdbaar. Op de dag zelf schuif je het, afgedekt met aluminiumfolie, in de oven en voeg je voor het serveren de citroen en peterselie toe. De nootachtige boekweit combineert goed met de groenten, die door het roosteren een beetje zoet zijn geworden. De paprikasaus maakt de salade lekker smeuïg.

Paprikasaus

8 februari 2017

15 min voorbereiding

45 min bereiding

4-6 personen

Boekweit met geroosterde pompoen en paprikasaus

De boekweit heeft een nootachtige smaak en past goed bij geroosterde pompoen. Lekker met een smeuïge paprikasaus.

Dit heb je nodig

Voor de salade
  • flespompoen
  • 6 preien
  • 1 el olijfolie
  • 1 biologische citroen
  • 200 g (geroosterde) boekweit, te koop in de natuurwinkel
  • 3 takjes bladpeterselie

Voor de paprikasaus

  • 150 g blanke amandelen
  • 1 el olijfolie om te bakken
  • 2 sneden witbrood
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl pimentón (gerookt paprikapoeder)
  • 5 geroosterde paprika’s
  • 6 el olijfolie extra vierge
  • 2 el wittewijnazijn
  • 1 gedroogde chilipeper
  • 1 el tomatenpuree
  • zout en versgemalen zwarte peper

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de pompoen in parten, verwijder de zaden en snijd in stukken. Je hoeft de pompoen niet te schillen. Snijd de prei in de lengte en was de prei. Snijd de prei in stukken van ongeveer 5 cm. Doe de pompoen en prei in een bakblik, besprenkel met olijfolie en schuif in de oven. Bak de groenten in ongeveer 45 minuten zacht.
  3. Maak nu de paprikasaus. Doe de amandelen in een bakblik en rooster ze in de oven in 10-15 minuten bruin.
  4. Snijd het brood in dobbelsteentjes en de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan bak het brood. Voeg de knoflook en pimentón toe en bak een paar minuten mee.
  5. Doe de amandelen, brood en paprika in een keukenmachine en mix het tot een grove puree. Vul een kom met de puree en voeg olijfolie, azijn, fijngemalen chilipeper en tomatenpuree toe. Roer goed door en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  6. Kook de boekweit volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen.
  7. Vul een schaal met de boekweit, geroosterde pompoen en prei. Voeg een paar eetlepels paprikasaus toe en strooi er het citroenrasp en blaadjes peterselie over. Besprenkel met citroensap.
  8. Serveer de warme salade samen met de paprikasaus.
  9. Lekker met platbrood.

Tags: Hoofdgerecht, salade, vegan, boekweit, pompoen, paprika, mediterraans


,

7 reacties


  1. Mmm, dat ziet er heerlijk uit! En nog beter, ik heb alles in huis :)

    1. Dat is helemaal makkelijk. Hop, alles de oven in en de paprikasaus maken. Handig hè, met paprika’s gewoon uit zo’n pot! ?

  2. Oda

    Succes ! ! Door jou ben ik geïnspireerd geworden om ook een moestuin te beginnen. Veel werk, maar lots of fun

    1. Hoi Oda, wat tof om te lezen en tuinieren is natuurlijk veel werk maar zo fijn om te doen. Veel plezier met de moestuin en bedankt voor je berichtje! :-) Groetjes, Marleen

  3. Carolina

    Hi, ik heb je gemist wat fijn om weer wat van je te horen. Het eerste boek heb ik dus ben zeer benieuwd naar het vervolg. Sinds kort in het bezit van een volkstuin dus inspiratie genoeg. Bovenstaand receptie is wauw! Vanaf deze stoel sterkte en bedankt.

  4. Heerlijk van genoten, top recept!

    1. Thanks!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.