Preisoep met kruidenscones

HomeReceptenHoofdgerechtPreisoep met kruidenscones

Heb je nog winterprei in de tuin staan? Dan is deze fluweelzachte preisoep een aanrader. Makkelijk om in het weekend te maken na een drukke tuindag. Door het mooie weer kreeg ik zin om buiten aan de gang te gaan. Ik heb de bezem door het tuinhuisje gehaald. Voorjaarsschoonmaak. Raar om je voor te stellen dar er vorige weekend nog een dik pak sneeuw lag. En voorzichtig ben ik begonnen de tuin op te ruimen. Ik doe dat altijd in fases omdat er nog zoveel kleine beestjes en insecten in de plantenresten schuilen. Eerst haal ik het compostvak leeg en haal de plantenresten op de groentebedden weg zodat ik snel kan gaan zaaien. Daarna knip ik de bloemenperken weer netjes. Ik zag de knoflook weer flink is gegroeid, ze staan erbij als voorjaarsbollen!

Preisoep

Sneeuw in Utrecht
Sneeuw en 15 graden, in één week!

Weekendrecept

De preisoep staat wel eventjes op het vuur maar veel werk heb je er niet aan. Terwijl de soep kookt, kun je de kruidenscones of een ander lekker broodje maken. De preisoep is naar een recept van Julia Child en heeft de mooie Franse naam Potage parmentier. Door de aardappel is het een fijne maaltijdsoep en de boter en room maakt het fluweelzacht en lekker Frans!

Kruidenscones


18 februari 2017


15 min voorbereiding

45 min bereiding

4 personen

Recept voor preisoep met kruidenscones

Fluweelzachte preisoep met aardappel

Preisoep

Dit heb je nodig

Voor de soep

  • 500 g aardappels
  • 3 preien
  • 2 l water
  • 1 el zout
  • 50 ml slagroom
  • 30 g zachte boter
  • 10 takjes bladpeterselie

Voor de scones (circa 10 stuks)

  • 210 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl suiker
  • ¼ tl baking soda
  • snuf zout en versgemalen zwarte peper
  • 100 g koude roomboter
  • 1 ei
  • 120 ml Griekse yoghurt
  • 80 g feta
  • ongeveer 20 sprieten bieslook
  • 5 takjes tijm
  • uitsteekvorm met een diameter van 5 cm

Zo maak je het

  1. Schil de aardappels en snijd in blokjes. Snijd de prei in de lengte en was de prei. Snijd de prei in halve ringen. Breng de groenten met het water en zout in een soeppan aan de kook. Laat de groenten 45 minuten zachtjes koken.
  2. Hak de peterselie fijn en houd wat blaadjes apart om te garneren.
  3. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  4. Voeg de slagroom, boter en fijngehakte peterselie toe en roer door de soep. Garneer met blaadjes peterselie.
  5. Terwijl de groenten voor soep zachtjes koken, kun je de scones bakken.
  6. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  7. Doe het zelfrijzend bakmeel samen met de suiker, baking soda, zout en peper in een ruime kom. Snijd de boter in kleine stukken en voeg toe aan het meel. Kneed er met je handen een kruimelig deeg van.
  8. Klop het ei los en roer de helft samen met de yoghurt door het deeg tot een deegbal. Zet de andere helft apart om straks de scones mee in te smeren.
  9. Snijd de feta in heel kleine blokjes. Hak de bieslook fijn en rits de blaadjes van de takjes tijm. Voeg de feta en kruiden aan het deeg toe en kneed het heel kort om alles samen te voegen.
  10. Rol deegbal om een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dikke lap van ongeveer 2 cm. Steek er 10 rondjes uit. en leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik. Restjes deeg kun je samenvoegen, kort kneden en weer uitrollen.
  11. Smeer de bovenkant van de scones in met ei en bestrooi met een beetje zout en peper.
  12. Bak de scones in het midden van de oven in 20-25 minuten lichtbruin.

Tags: soep, soep, prei, aardappel, scones, Frans


,

4 reacties


  1. Wij kregen van de week ook al voorjaarskriebels in de tuin. Soep en scones zien er heerlijk uit.

    1. Ja, voorjaarskriebels! Heerlijk hè, om weer in de tuin te rommelen. En thanks!

  2. Joke

    Weer een geweldig recept. Dank je! Mijn favoriet van het moment is de shakshuka (goed gespeld hoop ik!). Inderdaad een smaakexplosie en heerlijk verwarmend op een grauwe koude winterdag.

    1. Dank je wel! Ja, die shakshuka is ook zo lekker en je kunt daar ook zo makkelijk mee variëren. Ik maak het ook graag!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.