Wilde asperges op toast en Brugge

Homeno categoryWilde asperges op toast en Brugge

Het begon ooit met een ritje naar Roncq. Op de carpoolplaats in Hoogerheide hadden we goed gekeken welke kofferbak de grootste inhoud had al voor onze Franse lekkernijen. Vier foodbloggers op zoek naar viooltjessiroop, druivenpitolie en artisjokken Violet de Provence. Dat het een traditie zou worden, hadden we toen niet kunnen bedenken. Sterker nog, we spreken nu zelfs twee keer per jaar af. Vlak voor kerst gaan we naar de Auchan en in het voorjaar bezoeken we een leuk stadje. Ook dan stoppen we op de terugweg natuurlijk even bij de grootste hypermarché van de regio.

Wilde asperges, geblancheerd

Brugge

Dit jaar gingen we naar Brugge! Stadje van geveltjes en chocolade! Ja, geweldig lekkere chocolade! Ik kocht een spannend doosje met de signature bonbons van Dominique Persoone. Een toffe tip van Emmelien. Op de weg naar huis vond ik in de supermarkt wilde asperges. Ik blancheerde ze thuis kort en combineerde het met wat roergebakken spinazie en een gepocheerd eitje.

Brugge

Chocolade in Brugge
Amsterdamse taferelen in Brugge!

Brugge

Wilde asperges

De wilde asperge heet ook wel bosasperge of bosvogelmelk maar is in het wild moeilijk te vinden. Het is een meerjarige plant waarvan je de bloemstengel in knop kunt oogsten, ideaal voor de permacultuurtuin dus. Je vindt het bij Vreeken’s onder de naam Aspergette en ik noteer het snel op mijn verlanglijstje want het is nu de tijd om het te zaaien. Het smaakt naar asperge en het is heel snel klaar, je hoeft ze alleen even te blancheren!

Toast met wilde asperges en spinazie


24 juni 2017


5 min voorbereiding

5 min bereiding

1 persoon

Recept voor toast met wilde asperges

Geblancheerde wilde asperges gecombineerd met roergebakken spinazie en een gepocheerd eitje.

wilde asperges op toast

Dit heb je nodig

 • bosje wilde asperges
 • flinke hand wilde spinazie
 • 2 tenen knoflook
 • 1 el olijfolie
 • zout en versgemalen zwarte peper
 • ciabatta broodje

voor de eieren

 • 1/2 tl zout
 • 2 el azijn
 • 1 ei (L)

Zo maak je het

 1. Zet een pan met water op en blancheer de wilde asperges 2 minuten in kokend water. Giet af en spoel de asperges onder stromend water om het kookproces te stoppen.
 2. Hak een teentje knoflook fijn.
 3. Zet een pan met water op voor het eitje en verhit olijfolie in een koekenpan.
 4. Bak de knoflook in de koekenpan even kort op hoog vuur, draai dan het vuur laag en bak nog 5 minuten. Voeg de spinazie toe en draai het vuur weer hoog en roerbak de spinazie tot het helemaal geslonken is. Strooi er wat zout en peper over.
 5. Halveer het broodje, leg ze met de snijkant naar beneden in een pan en rooster het brood. Halveer het overgebleven teentje knoflook en wrijf het geroosterde brood in met knoflook.
 6. Voeg zout en azijn aan de pan met water voor het eitje toe. Breek een eitje in een kom en laat het eitje in het kokende water glijden. Schep het ei na 4–5 minuten met een schuimspaan uit het water.
 7. Beleg de geroosterde broodjes met spinazie en wilde asperges. Leg daarop het gepocheerde ei en strooi er naar smaak zout en peper uit de molen over.

Tags: lunch, wilde asperges, spinazie, ei, toats, makkelijk


5 reacties


 1. Oda Nieuwesteeg

  Hai Marleen, waar ik zo benieuwd naar ben, is het adres van deze supermarche? Misschien een bezoekje waard.

  1. Hi Oda, het adres van de Auchan is Boulevard d’Halluin, 59223 Roncq, Frankrijk
   Het ligt aan de snelweg, dus ideaal als je van vakantie uit Frankrijk terug naar Nederland rijdt. Groetjes, Marleen

 2. Fijn dat ik nu weet waar ik het zaad voor de wilde asperge kan kopen! Ik heb ze in NL nog niet in de winkel zien liggen. Ik ga ook een poging doen om ze in de moestuin te laten groeien want ze waren erg lekker!!!!! groet Christien

  1. Hoi Christien,
   Ja, goed idee hè, om het zelf te zaaien! Ik zag alleen dat het net is uitverkocht. Ik had juist deze week even tijd om een middagje naar Dordrecht te gaan. Jammer hè. Nou ja, voor de volgende keer!
   Groetjes, Marleen

 3. H. van ’t Veer

  Extra info: ze zijn heerlijk, deze aspergettes. Vroeger in grote hoeveelheden geteeld in Frankrijk en ook Engeland, dacht ik. Je kunt aam het bloemhoofdje wel zien dat ze familie van de vogelmelk zijn.

  Een wilde asperge is wel iets anders. Die heb ik in het voorjaar in Griekenland gevonden en gegeten, Die krijgt ook dat typische ragfijne blad dat gecultiveerde asperges hebben. Ook lekker!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.