Buiten eten!

HomeReceptenHoofdgerechtBuiten eten!

Vijf, vier, drie, twee, één! Ik heb de laatste schooldagen afgeteld en ik heb enorm uitgekeken naar de vakantie! De wekker hoeft nu niet meer om 6.50 uur af te gaan en ik hoef niet na te denken of ik moet helpen met huiswerk. We eten niet meer op vaste tijden en ik kan in de tuin blijven als ik daar zin in heb. We kunnen bij vrienden blijven hangen en laat naar bed gaan! Even niet de druk van school voelen. We zijn er hier allemaal erg aan toe.

kratje groente

En ik verheug me ook op een paar dagen Londen. Ik heb een appartement in de wijk Shoreditch geboekt en al veel leuke plekjes in google maps opgeslagen. En ik heb natuurlijk ook meteen een tafel in een tof restaurant gereserveerd. Kunst, shoppen en lekker eten. Wat kan een mens meer wensen! ;-) Jaja, ik weet het wel, er is meer dan dat! Maar die ene week in Londen ga ik flink genieten van alle urban schoonheid. Mijn camera gaat natuurlijk mee om alle nieuwe ontdekkingen vast te leggen. Maar tot het zover is, ga ik eerst afspreken met familie en vrienden. Sommige heb ik veel te lang niet gezien. Ik ga de tafel buiten zetten en de keuken induiken.

Broccoli

Ik heb een vegetarisch menu gemaakt om buiten te eten. Als je de soep warm inpakt, kun je het ook allemaal meenemen en in het park gaan picknicken. Zonnetje en lekkere wijn erbij! Schuif maar aan!

Als ik meerdere gerechten voor een etentje maak, dan zorg ik dat het allemaal niet te ingewikkeld of tijdrovend is. Met de volgende indeling slaagt je etentje altijd!

  • Een drankje met een hapje om te starten
  • Soep met seizoensgroente
  • Brood met een groentespread
  • Maaltijdsalade met een graansoort

Extra op tafel: water met citroenschijfjes en munt, koude wijn en brood.

Meer menusuggesties vind je trouwens ook in mijn nieuwe kookboek OOGST.

doperwtenspread

Parmezaan crackers

voorbereidingstijd: 10 minuten
bereidingstijd: 10 minuten

Dit heb je nodig

  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 150 g bloem
  • 1/2 tl zout
  • 50 g roomboter
  • 60 ml slagroom
  • 1 teentje knoflook
  • zout en vers gemalen peper

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  2. Rasp de parmezaanse kaas. Vul de kom van de keukenmachine met parmezaanse kaas, bloem, zout en boter. Laat de machine draaien tot de bloem en boter zijn gemengd. Voeg de room toe en draai er met de machine een deegbal.
  3. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot het een dikte heeft van ongeveer 1 cm. Leg de deeglap op het bakpier. Snijd met een scherp mes of pizzasnijder lijnen in het deeg zodat je het na het bakken kunt breken in vierkantjes of rechthoeken.
  4. Hak de knoflook fijn. Bestrooi het deeg met zout, peper en knoflook.
  5. Bak de crackers in 10 minuten lichtbruin. Laat de crackers afkoelen en breek ze in stukken.

een tafel in de tuin

Gin-tonic met roze peper en hibicus zout

voor 1 cocktail

Dit heb je nodig

  • ijsblokjes
  • 40 ml gin
  • 1 tl citroensiroop
  • 120 ml tonic
  • 1 limoen

voor de garnering

  • roze peperkorrels
  • snuf hibiscus zout

Zo maak je het

  1. Vul een potje met gin en siroop en schud goed. Doe de ijsblokjes in het glas en schenk het gin-siroop mengsel erover.
  2. Vul aan met de tonic en garneer met gemalen roze peper en hibiscuszout.

gin tonic

Courgette amandelsoep

voor 4 personen

voorbereidingstijd: 5 minuten
bereidingstijd: 25 minuten

Dit heb je nodig

  • 2 kleine courgettes
  • 3 tenen knoflook
  • 2 el roomboter
  • 1 l groentebouillon
  • 125 ml witte wijn
  • 200 g amandelmeel
  • 125 ml slagroom
  • zout en versgemalen zwarte peper

Zo maak je het

  1. Rasp de courgette en snijd de knoflook fijn. Smelt de boter op middelhoog vuur en voeg de courgette en knoflook toe.
  2. Bak de groente 10 minuten, roer regelmatig in de pan. Voeg de wijn en bouillon toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat het 15 minuten zonder deksel sudderen.
  3. Haal de pan van het vuur en voeg het amandelmeel toe en pureer de soep met een staafmixer. Voeg de slagroom toe en verwarm de soep. Breng op smaak met zout en peper.

Doperwten munt spread

voorbereidingstijd: 5 minuten
bereidingstijd: 5 minuten

Dit heb je nodig

  • 300 g doperwten (diepvries)
  • 1 biologisch citroen
  • 1 teen knoflook
  • 1-2 takjes munt
  • 3 el olijfolie
  • 1 el tahini
  • flinke snuf zout

voor de toast

  • 1 brood (ongesneden)
  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook

Zo maak je het

  1. Breng een pan met water aan de kook en kook de bevroren doperwten 2 minuten. Giet af en doe de erwten meteen in een bak met ijskoud water om het kookproces te stoppen en de groene kleur te behouden.
  2. Vul de maatbeker van de blender of staafmixer met de erwten. Rasp de schil van de citroen en pers een helft uit. Voeg het rasp en sap samen een geperst teentje knoflook toe.
  3. Voeg de blaadjes munt, olijfolie, tahini en zout toe. Pulseer het tot gladde massa.
  4. Verhit een grillpan. Snijd het brood in dikke sneden en smeer ze in met olijfolie. Gril de sneden aan beide kanten tot ze bruin zijn en grillstrepen hebben gekregen. Halveer de teen knoflook en wrijf het brood ermee in.

Geroosterde broccoli met quinoa

voor 4 personen

voorbereidingstijd: 5 minuten
bereidingstijd: 20 minuten

Dit heb je nodig

voor de geroosterde broccoli

  • 1 stronk broccoli
  • 3 tenen knoflook
  • 3 el olijfolie
  • zout en peper

voor de salade

  • 180 g quinoa
  • 3 handen spinazie
  • 2 lente-uien
  • 2 el olijfolie
  • 1 citroen
  • 50 g pistachenoten
  • 100 g feta verkruimeld
  • zout en versgemalen zwarte peper

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de broccoli in kleine roosjes en hak de knoflook fijn. Vul een mengkom met de roosjes, knoflook en olijfolie. Hussel alles goed door. Leg de broccoli op een bakplaat en strooi er zout en peper over. Rooster de broccoliroosjes 20 minuten in het midden van de oven tot ze knapperig zijn en bruine plekken hebben.
  2. Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak de spinazie grof en de lente-uien in ringen.
  3. Doe de quinoa in een grote mengkom en maak met een vork los. Voeg de geroosterde broccoli, spinazie en lente-ui toe. Schenk de olijfolie en het sap van de citroen erover en hussel.
  4. Hak de pistachenoten grof en strooi over de salade. Brokkel de feta boven de schaal en breng op smaak met zout en peper.

broccoli salade

Als je alle gerechten serveert, dan zijn de hoeveelheden geschikt voor ongeveer zes personen. Je kunt de gerechten natuurlijk ook afzonderlijk maken. Het aantal personen staat daarvoor bij het recept vermeld.




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.