Kopen jullie bij de delicatessenwinkel of in Frankrijk ook zo graag van die flesjes kruidenolie of van die handige kruidenzoutmolens? Ik verzamel ze. Je wilt niet weten hoeveel varianten ik hier in huis heb staan en ik vind het ook nog eens leuk om zelf van alles uit te proberen. Je kunt met olie, boter en zout namelijk perfect al die verse kruiden uit de tuin verwerken en langer bewaren. Ik heb drie toffe ideeën voor jullie uitgewerkt. Basilicumolie uit OOGST én ook hoe je die olie kunt gebruiken, hibiscuszout (ja, waarom zou je alleen kruiden gebruiken) en kruidenboter met verse kruiden uit de tuin.
De kruidenboter heb ik in een houten boterlammetje van Dille & Kamille in de koelkast gelegd. Week het vormpje voor gebruik 2 uur in een bakje met zout water (1 eetlepel zout op 500 ml water). Vul beide heften met boter en zorg dat ook het kopje goed gevuld is. Druk de helften tegen elkaar en leg het een paar uur in de koelkast om hard worden. Verwijder dan de ene helft. De andere helft gaat iets moeilijk. Je kunt op de achterkant kloppen of het met een bot mes uitwippen. Je beschadigt dan wel het lammetje een klein beetje, maar je kunt het voorzichtig met een beetje boter weer dichtsmeren.
Kruidenzout
Voor dit recept heb ik gedroogde hibiscus gebruikt. De smaak is een beetje zuur. Je kunt kruiden en bloemen snel drogen in de oven. Verwarm de oven voor op 180 graden. Was en dep de kruiden of bloemen droog. Verwijder de stelen. Leg de blaadjes op een met bakpapier bekleed bakblik. Droog de blaadjes in 5 à 8 minuten in de oven. Laat de blaadjes krokant maar niet bruin worden.
Hibiscuszout
Dit heb je nodig- 2 el grof zeezout of fleur de sel
- 1 tl gedroogde hibiscus
- Doe het grove zeezout en hibiscus in een kleine hakmolen (zo eentje die bij de staafmixer hoort) en hak het fijn. Gebruik je fleur de sel dan kun je het zout met de hibiscus in een vijzel fijn malen.
- Het fleur de sel is een tikje vochtig waardoor de kleur meteen intens roze is. Je kunt net zo’n kleur aan het grove zeezout geven als je er een druppel water doorroert.
Kruidenolie
Voor dit recept kun je bladkruiden gebruiken die een intense smaak hebben, bijvoorbeeld basilicum, dragon of koriander. Ik maak een kleine hoeveelheid omdat het snel bederft. Je kunt de olie als smaakmaker gebruiken.
Basilicumolie
Dit heb je nodig- 15 g basilicum
- 100 ml olijfolie extra vierge
- Blancheer de takjes basilicum een paar seconden in kokend water. Leg ze meteen in een bakje met ijskoud water. Dep de takjes droog met een stuk keukenpapier en pureer samen met de olie in de blender tot een gladde saus.
- Hang een trechter boven een maatbeker en druk er een papieren koffiefilter in. Schenk de kruidensaus in het filter en laat het een nacht uitlekken. Gooi de volgende dag de pulp weg en bewaar de olie in de koelkast.
Dit recept kun je ook gebruiken voor dragon.
Wittebonensoep met courgette en basilicumolie
voor 3 personen
Dit is een heerlijk romige soep en vegan!
Dit heb je nodig- 2 sjalotten
- 3 tenen knoflook
- 2 tl venkelzaad
- 2 el olijfolie
- 1 kleine courgette
- 500 ml groentebouillon
- witte bonen, potje à 360 g
- zout en versgemalen zwarte peper
- Hak de sjalotten en knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een ruime pan met dikke bodem en bak de sjalot en knoflook op middelhoog in 5 minuten zacht. Voeg de venkelzaden toe en bak even mee en draai het vuur laag.
- Snijd de courgette in blokjes en doe ze in de pan. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
- Spoel de witte bonen af met water en voeg toe. Laat de soep 10 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Garneer de soep met basilicumolie.
3
Bij deze heb je een nieuwe volger!!! Wat een toprecepten staan erbij. Dat gaat leuk worden de komende tijd!! Dankje voor het plaatsen.
Wat een goede tips om je kruiden te verwerken! En complimenten voor je foto’s, volgens mij zouden ze zo in een magazine kunnen.