Hartige taart met amandeldeeg en snijbiet

De hazelnoot en appelboom hebben nog een paar geelgroene blaadjes. De kersenboom is al helemaal kaal. Het blad van de vaste planten wordt nu zwart. Ik heb twee nieuwe appelbomen gekocht. In mijn volkstuin past nog precies één boom. De keuze is gevallen op de Malus Rosette, een appeltje met rood vruchtvlees. Voor thuis heb ik de Malus Api Noir gekocht, een appeltje met bijna zwarte schil en ook rood vruchtvlees. Het is een Frans historisch ras en dateert uit 1800.
Vorige maand heb ik alvast het plantgat omgespit. Uit ervaring weet ik dat het in november anders flink ploeteren is. Ondanks mijn voorbereiding ben ik toch even bezig. De zware en natte klei blijft aan mijn spade en laarzen plakken. Het is weer gaan regenen. Als ik klaar ben, zit ik onder de klei. Voordat ik naar huis ga, oogst ik nog wat snijbiet. Midden november groeit de snijbiet nog dapper door. Daarmee bak ik een hartige taart met amandeldeeg.

Hartige taart met amandeldeeg en snijbiet

November, snijbiet

Appelboom, malus rosette

Hartige taart met amandeldeeg

De bodem van de hartige taart maak ik met amandelmeel. Daardoor heeft het een losse structuur. Het is niet klef en het smaakt goed. Je hoeft het amandeldeeg niet in de koelkast te laten rusten. Na het kneden kan het, zonder uit te rollen, meteen in de taartvorm worden gedrukt. Als je geen snijbiet in de tuin hebt, dan kun je het op de boerenmarkt kopen of vervangen met andere bladgroente, bijvoorbeeld spinazie.

Hartige taart met amandeldeeg en snijbiet


26 november 2017


10 min voorbereiding

50 min bereiding

4 punten

Recept voor hartige taart met amandeldeeg en snijbiet

Door de geroosterde en fijnmalen komijn- en korianderzaden is de soep lekker kruidig. Het citroensap maakt het fris.

Dit heb je nodig

Voor de deeg

 • 3 tenen knoflook
 • 2 takjes rozemarijn
 • 200 g amandelmeel
 • 1/2 tl zout
 • vers gemalen zwarte peper
 • 90 ml olijfolie
 • 1 el koud water

Voor de vulling

 • 3 sjalotten
 • 3 tenen knoflook
 • 4-5 snijbietbladeren (of 2 handen spinazie)
 • 1 el olijfolie
 • 4 eieren
 • 125 ml volle yoghurt of crème fraîche
 • 50 g geraspte gruyère kaas
 • 1 tl zout
 • versgemalen zwarte peper
 • quiche- of springvorm van 22 cm

Zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de quichevorm in met olie.
 2. Snijd de knoflook fijn en rits de blaadjes van de rozemarijntakjes. Hak de rozemarijn fijn.
  Vul een mengvorm met het amandelmeel, knoflook, rozemarijn, zout, peper en olijfolie. Roer met een pollepel en voeg een eetlepel water toe en vorm een samenhangend mengsel. Druk het deeg in de taartvorm en maak een opstaande rand van 1-2 cm. Met natte handen blijft het deeg minder plakken en gaat het makkelijker.
 3. Schuif de taartvorm in het midden van de oven en bak de taartbodem in 15-20 minuten goudbruin.
 4. Terwijl de taartbodem in de oven staat, kun je de vulling maken. Snijd de sjalotten en knoflook fijn. Was de snijbietbladeren en verwijder de stengels. Hak het blad grof. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de sjalot en knoflook in 5 minuten op middelhoog vuur zacht. Voeg het snijbietblad toe, roer af en toe en laat het slinken. Haal de pan van het vuur.
 5. Klop de eieren in een mengkom los en voeg de yoghurt (of crème fraîche), gruyère kaas, zout en peper toe. Voeg de groenten toe en roer even door. Haal de taartbodem uit de oven en schenk de vulling in de vorm.
 6. Bak de taart in het midden van de oven in 30-35 minuten goudbruin. Let op dat de korst niet verbrand. Dek de taart eventueel met een stuk aluminiumfolie af.

Tags: hoofdgerecht, hartige taart, snijbiet, amandeldeeg, glutenvrij, Frans

 

Herfstkleuren

Appelboom in de tuin


,


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.